Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,617 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Hpv

    , Autor: Barborela

    Dobre rano, dna 20.09. idem na prehliadku, som panna a chcem sa dat zaockovat ale zaroven aj predpisat antikoncepciu. Ak ockovanie prebieha vo viacerých sedeniach, kedy mozem zacat s pohlavnym stykom? Kolko sedeni sa musi absolvovat a v akom čase? Menzes mam dostat 05.10.,stihnem dovtedy absolvovat ockovanie, aby som s nastupom menzesu mohla zacat uzivat antikoncepciu? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, hormonálnu antikoncepciu Vám gynekológ pri prvej návšteve nepredpíše, sú potrebné okrem iného aj vyšetrenia krvi. Rovnako Vás obvodný gynekológ nezaočkuje hneď na ambulancii vrámci prvej gynekologickej prehliadky. Na všetky Vaše otázky Vám bude zodpovedané obvodným gynekológom, len sa netreba báť pýtať.

Podobné otázky

  • Umelé prerušenie tehotenstva

    , Autor: Hanka21

    Zdravím, takže chcem sa spýtať je normálne ísť na ten potrat na vlástnu žiadosť počas toho HPV vírusu keďže je to mierne pokročile štádium. Zatiaľ výsledky sú natom rovnako používam nato od svojej gynekológicky regresil
    .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak sa jedná o nechcené tehotenstvo a tehotenstvo chcete na vlastnú žiadosť ukončiť, navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý s Vami spíše potrebnú dokumentáciu.

  • Hpv

    , Autor: Hanka21

    Dobrý deň prajem chcem sa prosím vás opýtať či je v poriadku tehotenstvo pocas hpv, som už v 6tt a uvažujem nad prerušením tehotenstva je možné ísť normálne na potrat keďže mám mierne štádium toho hpv? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak máte iba prvý stupeň bunkových zmien (LSIL, CIN I.), je možné normálne donosiť plod, porodiť a samozrejme po pôrode skontrolovať onkocytológiu. Je možné, že sa stav upraví spontánne do normálu. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, ani výsledky vyšetrení, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám vie najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Opakované infekcie

    , Autor: AnnB234

    Dobry den prajem, uz su to 2 roky co neustale bojujem s nejakou gynekologickou infekciou. Bola som preliecena na chlamydie aj ureaplazmu. Opakovane vytery su v poriadku, vsetky rozsirene vytery su negativne v posve streptokok viridans a enterecoc faecalis. Moje problemy su v jednom kolotoci. Lekarka to uz ani nechce riesit no ja mam neustale bolesti podbruska a palenie po cikani hoci moc je kultivacne v poriadku. Bolesti podbruska su na dennom poriadku. Kolposkopicke vysetrenie je OK, cytologia negativna. HPV pozitivita na vysokorizikove nie vsak 16 a 18. Po dvoch sekciach podstupena sterilizacia zo zdravotnych dovodov. Ja uz neviem kam ist alebo co robit kedze vsetko co bolo mozne mam vysetrene a moje problemy neustale pretrvavaju. *Rozmyslam aj o diagnostickej laparoskopii lebo takto sa zit neda vkuse nejaky problem....Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak máte všetky, aj rozšírené, výsledky výterov a USG nálezy v poriadku, na základe opisu sa u Vás vzhľadom k anamnéze cisárskych rezov môže jednať o zrasty, prípadne aj endometriózu. Jedná sa u Vás o tzv. Pelvic pain a je vhodné uvažovať o diagnostickej laparoskopii. Takto sa Vám neviem viac objektívne vyjadriť. Ak si Váš obvodný gynekológ nevie dať rady, odošle Vás na vyššie prscovisko do nemocničného zariadenia.

  • ....

    , Autor: Aicul

    Tak pan doktor vysli mi zmeny na krcku LSIL a mam tam ten hpv 18.... Da sa to vyliecit aby som bola v poriadku? Nemam ešte deti mam 31 rokov a chcela by som babatko... Dakujem ste velmi mily.... Ste velky odborník.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, LSIL predstavuje prvý stupeň bunkových zmien na krčku maternice, ktoré sa ešte vedia upraviť do normálu. Skúste si aplikovať vaginálne gély DeflaGyn, Papilocare alebo RegreSIL. Naozaj porozmýšľajte o očkovaní, aj napriek finančnej náročnosti. Ak plánujete tehotenstvo, po preliečení ureaplazmy sa môžete začať snažiť otehotnieť.

  • Ureoplazma

    , Autor: Aicul

    Dobrý deň pán doktor.... Chcela by som sa spytat ci je to so mnou veľmi zle vysli mi nie velmi dobré výsledky hpv typ 18 co je vysokorizik ze? A ureoplazma vyssia tiez cez 10. Pani dokt. Mi dala antibiotika doxyhexal a Azitrox .... Po tych ant. Mam kontrolu o 4 tyz. A z krcka v oktobri.. Da sa to dat este do poriadku ze mi môže vyjsť neg. Vysledok po kontrole? Dakujem pekne s pozdravom Grusová

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, HPV je vírus, ktorých bolo identifikovaných okolo 150 typov. Sú delené medzi vysokorizikové, strednerizikové a nízkorizikové. Medzi vysokorizikové patrí hlavne 16 a 18, ktoré majú najväčší podiel na bunkových zmenách krčka maternice, ktoré vedú k rakovine krčka maternice. Neznamená to však, že ak máte pozitívny HPV typ 18, máte automaticky rakovinu. Vírus u Vás nemusí zanechať žiadnu bunkovú zmenu a rovnako, ako napríklad chrípka, príde a odíde, bez následkov. Takže je potrebné rozlišovať HPV pozitivitu a cytologické zmeny krčka maternice. Dôležité je preto realizovať onkocytologické vyšetrenie krčka maternice, či sú alebo nie sú prítomné bunkové zmeny krčka maternice, prípadne ak sú, v akom rozsahu. Odporúčam očkovanie Gardasilom 9. Čo sa týka ureaplazmy, nasadená Vám bola potrebná liečba, ktorú musí užívať aj partner, aby ste si ureaplazmu medzi sebou navzájom nepredávali. keďže nepoznám žiadne ďalšie výsledky, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť.