Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,410 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Ockovanie proti hpv

    , Autor:

    Este take doplnenie otazky, toto ockovanie mi lekar sam odporuci alebo si ho mam "pýtať". Pripadne ako často sa na taketo ockovanie chodi? A este, nebola som na vysetreni u lekara, mam 28,som panna. Mam to lekarovi povedat, ci si to vsimne aj sam. Lebo v strese na to aj tak zabudnem. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, gynekológ si všimne, že ste ešte nemali pohlavný styk, ale môžete mu to hneď pripomenúť, nemusíte sa obávať. Hneď môžete aj spomenúť, žeby ste sa chceli nechať očkovať proti HPV, že to je hlavným cieľom Vašej návštevy. Tým, že ste ešte nemali pohlavný styk, Vás vaginálne nevyšetrí. Očkovanie prebieha v niekoľkých sedeniach. Všetko Vám bude vysvetlené.

Podobné otázky

  • Očkovanie krčku maternice

    , Autor:

    Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať, ohľadom očkovania proti krčku maternice. Sex som už mala a dopočula som sa, že to je možné len ak je žena panna. Takže nie je možné, keby som sa dala teraz zaočkovať aby to vyšlo? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, očkovanie proti HPV je možné kedykoľvek a prakticky v ktoromkoľvek veku. Je pravda, že očkovanie je najvhodnejšie v období, keď ešte dievča/žena nežije pohlavným životom, ale očkovať sa môžete dať aj teraz. Určite očkovanie odporúčam.

  • Deflagyn - užívanie

    , Autor:

    Dobrý deň, v októbri 2020 mi v rámci preventívnej prehliadky boli odobraté stery z krčka maternice, ktoré neboli v poriadku (low grade - skvamózna intraepitelová lézia), preto som začala používať deflagyn. Po 3 baleniach mi lekár spravil kolposkopické vyšetrenie, ktoré bolo v poriadku avšak kontrolné stery boli opäť s rovnakým výsledkom (low grade). Následne mi spravil biopsiu. Po výsledkoch z biopsie, mi lekár odporučil znovu používať 1 - 3 balenia deflagyu a kontrolu o 4 mesiace, nakoľko výsledky sú "na sledovanie". Chcem sa spýtať či je v poriadku užívať deflagyn dlhodobejšie, naviac ak výsledky po jeho užívaní boli rovnaké, prípadne či existujú aj iné efektívnejšie spôsoby liečby, nakoľko túto situáciu nechcem podceniť, ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, môžete spomínaný preparát užívať aj dlhodobejšie. Ak sú prítomné len minimálne zmeny, teda LSIL, je potrebné pravidelné sledovanie, najčastejšie po 6 mesiacoch. Vhodné je aj očkovanie proti HPV. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Hpv

    , Autor:


    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij


  • Podozrenie na hpv

    , Autor: Kika523

    Dobrý deň,
    Mám 19 rokov, pred 2 dňami som bola na prehliadke u gynekológa. Robil mi kolposkopické vyšetrenie a usúdil, že má podozrenie na hpv. Pôjdem aj na stery, či sa niečo zistí. Mám len 1 partnera, s ktorým som 2 roky a ani ja ani on sme nemali predtým s nikým iným styk. Pýtala som sa ho, ak by bolo potvrdené hpv, či môžeme mať styk a povedal že áno. Nechcem, aby sme si to vzájomne prenášali. Preto moja otázka znie, či máme radšej abstinovať alebo to naozaj nevadí, ak by som teda mala potvrdený hpv a chcela by som sa ho zbaviť. A či je to naozaj možné mať hpv v našom prípade. Prípadne či sa mu niečo na tom krčku nemohlo zdať kvôli mojim viacerým infekciám močových ciest a kvasinkám počas posledných 2 rokov.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, HPV je vírus, napríklad ako chrípka, v populácii sa vyskytuje pomerne často. HPV vírusov je niekoľko stoviek. HPV infekcia nemusí na organizme (napr. krčku maternice) zanechať následky, tak ako príde, aj odozneje. Ak máte imunitu v poriadku, organizmus si vie poradiť. Vhodné je ale aj tak očkovanie proti HPV, ktoré Vás bude chrániť pred vysokorizikovými typmi HPV, ktoré majú vplyv na vážnejšie zmeny na krčku maternice. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. Ak máte jedného partnera a on má Vás tiež ako stabilnú partnerku, pohlavne abstinovať nemusíte.

  • Kondylomy

    , Autor:

    Dobrý deň pani doktorka. V lete som bola na chir. Odstránenie kondylómov a pred par týždňami sa mi vytvoril jeden znova. Je nato nejaký liek neviazaný na lekársky predpis? Za odpoveď ďakujem, pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, kondylómy sú spôsobené HPV vírusom, ich odstránenie je najlepšie chirurgické - odpálenie. Odporúčam Vám očkovanie proti HPV. Poraďte sa so svojim obvodným gynekológom.