Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,252 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • hpv virus

    , Autor: ketrin88

    dobrý den, mam pozitivne vysledky na hpv virus. mam 31 rokov, 1 dieta. da sa to aj inak ,,liečit,, ako ockovanim (gardasil9) ? Dozvedela som sa, ževraj otehotnením a porodom sa môžu zmeniť vzsledky na negativne. Je to pravda ? totižto chceme druhe dietatko a dr.praveže nam neoporucala otehotniet teraz. ako postupovat ? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, HPV infekcia je vírusová infekcia, podobne ako chrípka, či herpes. Infekcia môže spontánne vymiznúť, nie je na to potrebné tehotenstvo. Nepoznám však Vaše výsledky, záleží však od druhu HPV vírusu. Existuje niekoľko stovák HPV vírusov, nízkorizikové, stredne a vysokorizikové. Záleží aj od výsledku cytológie, či sa jedná o LSIL (CIN I) alebo HSIL (CIN II, III alebo CIS). Očkovanie jednoznačne odporúčam bez ohľadu na výsledok. Pri pozitivite HSIL je liečba operačná - vykonáva sa konizácia a kyretáž. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Nakazenie sa virusom HPV

    , Autor: Michaela Em

    Dobry den.
    Mala by som otazku. Vysledky cytologickych testov som mala na cisle 3, v juni idem na kontrolne vysetrenie. Aj hpv virus som mala pozitivny. Moja otazka znie. Odkial som sa prosim mohla tymto virusom nakazit, pokial mam dlhodobo jedneho sexualneho partnera? Nie sme spolu kazdy den, su aj tyzdne kedy spolu nie sme, tak ze ci mam zacat robit paniku. Dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste mali nález onkocytologického vyšetrenia HSIL (CIN 3), určite je vhodné realizovať minimálne kolposkopické vyšetrenie alebo priamo konizáciu. Ak ste aj HPV pozitívna, príčina bunkových zmien krčka maternice je s najväčšou pravdepodobnosťou práve HPV infekcia. Aj keď je najčastejšou príčinou HPV infekcie práve pohlavný styk, v malom percente môže byť HPV infekcia prenesená aj inak. Je tiež možné, že máte v sebe HPV vírus už dávno, ale prejavil sa až teraz, napríkad poklesom imunity. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Bakteriálna vaginóza

    , Autor: otázka dňa

    Dobrý večer, chcela by som sa spýtať, či je vhodné užívať počas kojenia canesbalance na bakteriálnu vaginózu (alebo co by ste odporucali? Napr Femtime? Dlhšie som mala oslabenú imunitu zrejme kvôli nachladnutiu užívala som aj erdomed a určité druhy vitamínov, ale nie probiotiká, kt. Sa odporúčajú pri chorobe...pociťujem jemný zápach z pošvy, jemne biele špinenie...v tejto dobe liečim ešte pityriasis rosea (Heraldova škvrna), je možné, že počas oslabenej imunity sa mi zmenilo Ph v pošve a to spôsobuje tieto problémy? Taktiež som mala na predposlednej cytológii zistené CIN 1, teraz čakám na výsledok opakovanej cytológ. Môže to aj s tým súvisieť? (Plánujem aj očkovanie HPV, len čakam na vysledok). Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môžete používať aj Canesbalance, prípadne ktorékoľvek vaginálne probiotiká, ktoré je najlepšie aplikovať si večer pred spaním. Ak však ťažkosti budú pretrvávať aj napriek aplikácii vaginálnych probiotík, bude vhodnejšie realizovať kultivačné vyšetrenie z pošvy a podľa jeho výsledku nasadiť potrebnú liečbu. Ak je dlhodobo nevhodné prostredie v pošve, nepriaznivé okolnosti, ako napríklad aj pokles imunity môže spôsobiť aj zmeny na krčku maternice, rovnako tak sa môže zápal preniesť aj do malej panvy. Nie každé zmeny na krčku maternice sú spôsobené HPV vírusom, aj keď vo väčšine áno. Bez ohľadu na výsledok onkocytologického vyšetrenia sa môžete očkovať proti HPV kedykoľvek. Vhodné je aj realizovať HPV typizáciu, ktorou sa vylúči HPV infekcia. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Hpv virus

    , Autor: Gabirh

    Prosim vás pekne o odpoveď. Pred 7 mes.som rodila.
    Počas 600 nedelia mal moj muz pomer s inou osobou.
    Viac krat.
    Potom už po 600 nedeli som mala s nim pomer aj ja.
    Bez ochrany.
    Nedávno som bola na gynekologii a doktorka mi oznamila že mam Hpv virus ale ze uz mám bujnenie buniek že je to pozitivne na rakovinu krčka maternice...
    A ja som naštvaná na muža,pretože som si istá že je to od neho.Pretoze ja som s iným nebola a ani pocas tehotenstva a po pôrode v tom 600 nedelí ma on podvadzal.
    Neviem teraz čo robit,ak sa z toho vôbec dostanem ako mam zabranit tomu aby som sa znovu nakazila.
    Doktorka mi povedala,ze neexistuj aby žena dostala hpv virus pokial spáva iba s jednym mužom a ten muz iba s ňou.
    Že v monogamnom a vernom manzelstve nehrozí hpv virus ani rakovina krčka maternice.
    Že pokial by spával môj muž iba somnou,aj po 600 nedelí tak nehrozí aby som mala v sebe virus z ktorého je rakovina.
    A vraj v podstate verné manželky umierajú na rakovinu kôli svojim nezodpovednym mužom,ktorý im domov donesu virus.
    Muža to na živote neohrozuje ale ženy ano.
    Naštvaná som na cely svet,naňho,že porodila som mu 3 deti a za lasku,vernosť a starostlivosť mi dal chorobu.Nie že ma len podvadzal po pôrode,ešte mi dal aj chorobu.
    Teraz mam nasadenú liečbu a bojim sa s nim mať pomer.
    Myslite že keď to má stále v sebe že to bude roznášať? Že ten hpv virus môze mať aj tá žena čo s nou spával ?(vydatá žena)
    Takže v podstate ja som sa po 600 nedeli nakazila od muža,jeho milenky a jej muža ?
    Tak mi to vysvetlila gynekologička.


    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hoci je pravda, že absolútne najčastejším spôsobom prenosu HPV je pohlavný styk, existujú aj iné formy prenosu, hoci sú oveľa menej časté. HPV pozitívne môžu byť aj ženy, ktoré ešte pohlavne nežijú, hoci je to naozaj veľmi málo časté. Nie je pravda, že HPV môže uškodiť iba ženám. Aj muži môžu mať z toho problémy. Samozrejme, ak sú okolnosti také, aké sú, s najväčšou pravdepodobnosťou Vás nakazil manžel. Nepoznám však Váš onkocytologický nález, ani ďalšie informácie, ako výsledky HPV typizácie a ďalšie okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Určite však odporúčam očkovanie proti HPV!

  • Hpv vírus?

    , Autor: Becky

    Dobrý deň. Mám už dlhodobo (5 rokov) gynekologické problémy - výtok a svrbenie, ale aj bolesti krížov a podbruška. Ale mám aj maternicu v rvf a myóm 3cm. Bola som viac krát liečená antimykotikami (aj dlhodobo), antibiotikami, brala som rôzne voľnopredajné probiotiká, čípky, výplachy, nič mi nepomohlo. V poslednej dobe som spozorovala vedľa konečníka nejaký výrastok - už dlhšie mám v tej oblasti svrbenie. Vyzerá to ako bradadavica. Mohlo by ísť o hpv vírus? Cytológiu som mala v poriadku. Ak by išlo o hpv vírus, aký postup by ste mi odporúčali? Ďakujem pekne za prípadnú odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa môže jednať aj o genitálnu bradavicu - kondylóm, ktorú spôsobuje najčastejšie HPV vírus. Bez videnia nálezu sa V8m však takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Je potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť. Ak sa jedná skutočne o kondylómy, dá sa v závislosti od nálezu predpísať liečba, napríklad krém Aldara, prípadne sa dá pristúpiť aj k vypáleniu bradavice. Vhodné je tiež realizovať vyšetrenie na HPV typizáciu. Ak ešte nie ste očkovaná proti HPV, určite toto očkovanie odporúčam, aj keď niečo stojí, má to veľký význam, v každom veku.

  • Histologia

    , Autor: LucSa

    Dobrý deň prosím vás , dá sa z toho vyčítať či som pozitívna na HPV vírus ? Ďakujem

    KOB24003831 B1 10% formalít HE , ki-67-DAKO, p16 auto
    Materiál v 2 kusoch spolu veľkosti cca 6x4 mm.

    Cervikalna sliznica krytá viacvrstvovym dlazdicovym epitelom s prejavmi HSIL

    MKCH_1. D06.1
    M_Snomed. M-8077/2

    Prosím aj o objasnenie tohto nálezu ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nález bioptického vyšetrenia nehovorí o HPV pozitivite. Podľa záveru máte ťažký stupeň bunkových zmien krčka maternice. Diagnoza D06.1 znamená CIS, čo je karcinóm in situ, teda znenené bunky už vykazujú známky lokálne ohraničeného karcinómu. Je u Vás nutné realizovať konizáciu krčka maternice. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov. Váš obvodný gynekológ Vás odošle do zdravotníckeho zariadenia, kde Vám vykonajú operačný výkon. Po realizovaní konizácie bude potrebné vyčkať na výsledky histologického vyšetrenia a pri negatívnych resekčnych okrajoch budete “vyliečená”. Určite odporúčam očkovanie proti HPV - Gardasil 9. Hláste sa u Vášho obvodného gynekológa.