Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Predmenštruačný syndrom

    , Autor: ivus-2

    Dobry den.Mam 32 rokov. Chcem sa spytat ci je normalne ked priblizne 13 dni pred menzesom mam zvysenu telesnu teplotu (nie bazalnu) na 37-37.2 .Ked dostanem menzes tak klesne na 36.5.Trva to asi rok.Priblizne vtedy mi zistili ureaplasmu.Uzivala som ATB .Potom po douzivani len kultivacie mocu som mala negat vysledky.Je mozne ze ta teplota je z nedoliecenej ureaplasmy ? Alebo z coho? Dost mi zneprijemnuje zivot tak teplota :-( Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto mierne zvýšenú teplotu môžete mať počas ovulácie. Neprikladal by som teplotu do súvisu s ureaplazmou. Skúste si to odsledovať. Skúste si dať Paralen aj 2 tabletky á 6 hodín pri zlom pocite pri mierne zvýšenej teplote. V prípade akýchkoľvek nejasností alebo ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo

    , Autor: Miluska09

    Dobrý deň, mám 16-násť a od poslednej menštruácie ma bolia prsia stále .
    Počas ovulácie a polodných dní bolí tie bolesti väčšie ale teraz som pred menštruáciou týždeň a stále bolia. Urobila som si tehotenský test vyšiel negatívný. Mám divný pocit podbrúšku ale neviem z čoho. Vždy sa chránime kondómom a pharmatexom dokonca priateľ sa urobí mimo mňa do kondómu. Podľa Vás čím to môže byť, že ma celý mesiac v kuse bolia prsia? Môže isť o tehotenstvo?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu chráneného pohlavného styku a daných okolností je pravdepodobnosť tehotenstva minimálna. Môže sa u Vás jednať o predmenštruačný syndróm (PMS). Ste však ešte vo vývoji, takže sa môže jednať aj o prejav hormonálnych zmien. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesť

    , Autor: PR

    Dobrý večer, pán doktor, mala by som na vás otázku. Posledne 3 mesiace som si odsledovala, že vždy pár dní pred menštruáciou, mávam bolesti močového mechúra a bolesti spodnej časti. Najskôr som si myslela, že som poprechladaná, ale opakuje sa mi to uz 3 mesiac a to presne 3 dní pred menštruáciu. Vedeli by ste mi poradiť čo by to mohlo spôsobovať? Či je to nejako zapríčinené s menštruáciou?
    Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin môže byt viacero. Môže sa u Vás jednať aj o PMS, teda predmenštruačný syndróm, ktorý má pomerne veľa žien. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Ovulacia

    , Autor: Kiki269

    A môžem sa opýtať prosím ako sa tie PMS prejavujú ? Pretože som si robila aj tehotenský test pretože som mala s priateľom styk v deň ovulácie čo je týždeň dozadu a nič.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, predmenštruačný syndróm sa prejavuje aj spomínanými ťažkosťami, ktoré sa u Vás prejavujú. Tehotenský test týždeň po súloži nemusí byť pozitívny. Najvhodnejšie je realizovať tehotenský test aspoň 14 dní meškajúcej menštruácie. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesť podbruska a nafukovanie

    , Autor: Tima

    Dobrý večer , pred dvoma týždňami som mala prvý pohlavný styk odvtedy som mala bolesti v podbrušku také akoby kŕče "svalovku" a často mi trebalo na wc bála som sa že to je tehotenstvom .. lenže prisla mi menštruácia (ktorá trvala kratšie ako inokedy ale bola rovnako silná s rovnakými ťažkosťami lenže 3dni som normálne krvacala na štvrtý deň skoro vôbec a na piaty deň opäť trosku a potom až doteraz vôbec ) po skončení menzesu ( 6.1.) má veľmi boli v podbrušku akokeby počas menzesu alebo akoby predmenštruačny syndróm a stále mam nutkanie na wc viete mi povedať čím to môže byť a či sa dá tehotenstvo úplne vylúčiť ? (Mama si myslí že by to mohlo byť aj spôsobené zápalom močových ciest ale zápalom vaječníkov )

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môže sa jednať aj o zápal močových ciest, ako aj o zápal vaječníkov. Takto Vám však na to neviem jednoznačne objektívne odpovedať. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného lekára, ktorý na základe vyšetrenia moču potvrdí alebo vylúči zápal močových ciest a nasadí potrebná liečba. Ak sa vylúči zápal močových ciest, odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Problemy

    , Autor: kvietok123

    Dobry den, chcela by som Vas poziadat o radu. Mala som nechraneny pohl. styk 27.9,29.9 a 30.9, posledna menstrucia bola 18.9.2019 meskala mi 3 dni. Podla vypoctu kalendara mi vychadza ze ovulaciu som mala mat 2.10. Len teraz mam dostat menstruaciu a mam hrozne krce v krizoch a v podbrusku. Je mozne ze by to mohlo byt aj zaciatok tehotenstva? Mam to dostat okolo 15.9.
    Taketo bolesti mavam kazdy mesiac od kedy mi skonci menstruacia par dni mam pokoj a cez plodne dni to zacne a potom pred menstruaciou to zacne ale az tak ze mam kazdu chvilu pocit ze to dostanem. Posledne dva mesiace mi to aj meskalo 2-3 dni. Moze aj stres sposobovat tie bolesti? Bola som na vysetreni ale ze vraj to je normalne podla mojej gynekologicky.Nemam cystu ani zapal.
    Prosim vas o radu ako riesit tieto problemy.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, stres ako aj zmena životného štýlu alebo stravovania môže do veľkej miery ovplyvňovať menštruačný cyklus. Tri dni meškajúca menštruácia ešte nič neznamená. Podľa opisu máte podľa mňa predmenštruačný syndróm. Odsledujte si to. Ak ale nie je vylúčené tehotenstvo, ak Vám bude meškať menštruácia 14 dní, realizujte si tehotenský test. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.