Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,100 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Otázka

    , Autor: kvietok-2

    Dobrý deň, mám 23 a chcela by som sa opýtať či je to normálne mať vnútri vagíny do biela zafarbený hlien bez zápachu a vnútri byť necitlivá, necítiť v nej pohyb prstov, vnútorné steny vôbec necítia žiaden dotyk ani pohyb. Za odpoveď ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pošva normálne produkuje číry až mierne skalený hlien, bez zápachu. Čo sa týka citlivosti pošvy a prípadného vaginálneho orgazmu, nie je u každej ženy prítomný. Dokonca niektorí sexuológovia tvrdia, že neexistuje, že vždy sa jedná o clitoridálny orgazmus, že je pri sexe clitoris dráždený a vzruchy sa prenášajú do pošvy. Popisovaný je tzv. G bod, zdurenie žliazok okolo močovej rúry niekde pár centimetrov za pošvovým vchodom, ktorý dá sa dráždiť prstami. Ak však v pošve ani pri bežnej intímnej hygiene necítite žiadne dotyky, odporúčam návštevu gynekológa za účelom vylúčenia hormonálnej alebo neurologickej príčiny.

Podobné otázky

  • Reaktívna uzlina

    , Autor: Monči81

    Dobrý deň. Prosím Vás, bola som na vyšetrení prsníkov mamografiou a následne doplnená ultrazvukom.
    Tu sú výsledky: oba prsníky majú primeranú štruktúru prechodného typu so zachovanými zlazovymi telesami. Obojstranne sú LQQ ojedinele drobné cysty, s rôznym obsahom, vpravo v LHQ je asi 10mm reaktívna intramamárna uzlinka, iné presvedčivé ložiskového zmeny nevidím. V pazuchách patologicky zväčšené uzliny nevidím.
    Kontrola pravého prsníka o tri mesiace.

    Pani DR mi vysvetlila,že uzlina môže byt zväčšená aj kvôli prekonanej chorobe atd. No môže byt uzlina v prsníku zväčšená aj patologicky ? Môže sa zvrhnúť na nádor zhubný?
    Pani DR si spravila snímok uzlinky, je možné vidieť podľa ohraničenia , či je uzlina už teraz nebezpečná?

    Mam velke obavy, a čakať tri mesiace ….


    Dakujem za vasu odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, toto je skôr otázka na mamológa, ktorý sa prsníkmi zaoberá. Príčin zväčšených lymfatických uzlín, nie len v prsníkoch, môže byť viacero. Môže sa jednať iba o prechodnú reaktívnu záležitosť, napríklad z dôvodu choroby. Je potrebné postupovať podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí sa Vám vedia najobjektívnejšie vyjadriť. Nevidím však zatiaľ dôvod na obavy.

  • Tabletka po

    , Autor: Mad1111

    Ďakujem velmi za radu pan doktor ano to som jej odporucala aj ja aby to riešila práve tou rozumnejsiou cestou. Práve to ze ma strach ze pri pettingu došlo k tomu ze sa im ako sa povie “šmyklo” tesne pred ejakuláciou. Preto chce uzit tabletu znovu. Myslite že ak by ju užila teda 4x v mesiaci mohli by nastať nejake väčšie zdravotne ťažkosti ktoré by sa netýkali len meškania menštruácie? Alebo by to bolo iba to znepravidelnenie cyklu. Este ma napadla jedna otázka ak by sa jej menzes nedostavil nie je nebezpečne ist na Vyvolávaciu injekciu ak užila 4x tabletu v jednom mesiaci ? Nemohla by jej v tom prípade ta vyvolavacka nejako ublížiť zdravotne ? Ďakujem pekne za vaše konzulatacie dokonca i pre cudzieho človeka.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, úplne najlepšie je osobne navštíviť obvodného gynekológa, ktorý sa bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť. Nie je rozumné často užívať preparáty núdzovej antikoncepcie. Ak nemala nechránený pohlavný styk, nevidím dôvod na opätovné užitie tabletky núdzovej antikoncepcie. Taktiež nevidím dôvod na vyvolávanie menštruácie. Ešte jej ani nemešká. Je potrebné si to odsledovať.

  • poďakovanie+ otázka

    , Autor: Berenika

    Dobrý deň p. doktor, ďakujem za rýchlu odpoveď k otázke neutíchajúci zápal. Poprosím ešte ak sa dá o upresnenie- v mori by som sa kúpať mohla?
    Ovestin mi odporúčajú kvôli klimaktériu, celkovo je tento zápal zdôvodňovaný tým, že som viac rokov v predčasnom klimaktériu a mám poškodené sliznice atrofiou. Ako by som si mohla zlepšiť stav slizníc v klimaktériu? Po operácii v 39 rokoch som bola 6 rokov úplne v poriadku čo sa týka zápalov, vypuklo mi to po covide. Najhorší ja stav vonkajšieho genitálu, pošvu si gynoflorom dokážem udržať. Mac miror je lokálne antibiotikum? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj morská voda môže spôsobiť ťažkosti. V pošve je normálne kyslé pH. Morská voda je slaná, je to zásada, ktorá veľmi rýchlo vie zneutralizovať pH v pošve, ako aj ho zozásadiť a vytvorí tak podmienky pre množenie "zlých" baktérií v pošve, ktoré sa tam aj tak bežne vyskytujú, no sú pod kontrolou laktobacilov a kyslého pH, ktoré vytvárajú a tak nedôjde k ich premnoženiu a vzniku ťažkostí. Vhodné je u Vás uvažovať aj o laserovej terapii pošvy, čo je šetrná a bezbolestná metóda omladenia sliznice pošvy s cieľom zlepšiť vlhkosť a obranyschopnosť sliznice. Je určená pre pacientky s častými vaginálnymi kandidózami, s vaginálnou atrofiou, suchosťou a pálením, ktoré sú v období menopauzy pomerne častým problémom. Macmiror je kombinované antibiotikum-antimykotikum. Je to prakticky antiinfektívum a antiseptikum. Vo forme vaginálnych globúl lokálne, vo forme tabliet podávaných ústami celkové.

  • chronický zápal

    , Autor: Berenika

    Dobrý deň p. doktor, poprosím o informáciu. Pred 7 rokmi ako 39 ročnej mi kvôli ťažkej endometrióze boli odstránené vaječníky(resp. čo z nich zostalo) aj maternica. Endometriózu som mala 13 rokov, ani jedno tehotenstvo, čo sa mi pošťastilo mi stav nezachránilo. Následné klimaktérium nebolo príjemné ale oproti endom. som to zvládala . Užívam fytoestrogény. Nastala určitá atrofia pošvy ale aj to sa dalo vyriešiť, zápaly ma netrápili, mohla som sa kúpať, cestovať...
    V r.2022 sme v rodine mali covid. Ja som neochorela ale začali ma veľmi bolieť miesta kde som mala vaječníky a maternicu, asi týždeň. Následne mi začala bolesť pošvy, vypadávali zelené kúsky, vyšetrenie zistilo zl. stafylokok masívne aj zápal pošvového pahýľu. Vybrala som macmiror a augmenín+vag. probiotiká. Nikdy predtým som žiadne zápal nemala.
    Nastalo peklo. Pálenie, pichanie v pošve, po 2 týždňoch od liečby zase ecoli masívne, zinat. Po ďalších 2 týždňoch zase ecoli masívne. Dali mi ovestin, že sa mám občas natrieť. Aj vonkajší genitál. Bolo mi po ňom veľmi zle, bolesti hlavy, nevoľnosť ale vydržala som, brala som ho cca 1x týždenne asi 3 mesiace,. ATB som už neužívala, dokonca som sa kúpala v bazéne. V lete som bola na dovolenke, kde som začala pociťovať strašné bolesti klitorisu. Genitál som mala červený, pálilo to akoby zaparenina.,hlavne oblasť pod malými pyskami. Zobrali mi ster z pošvy(klitoris nie) vyšlo ecoli, gardnerella. ATB mi následne dávali každé 2-3 týždne, vždy to vydržalo tak týždeň a príznaky sa vrátili. A ešte horšie. Ovestin akoby to ešte zhoršoval.
    Najhoršie je, že mám odvtedy zasiahnutý vonkajší genitál už 2 roky. Klitoris neustále boli, až kožná zistila, že sa mi v ňom abnormálne tvorí smegma, obrovské množstvá kt. mi odstraňovali.Po roku som si vyžiadala ster z klitorisu, nález klebsiela. Skrátim to-neustály zápal genitálu, pošvy- pálenie, rezanie, bolesť hlavne konca klitorisu, pod malými pyskami. Výtok nemám ale ani žiadne zvlhčenie pošvy. V steroch neustále ecoli, enterokoky, proteus, hemoragický enterokok na klitorise, a teraz na preventívke prvý krát aj candida. Konečne nemám celkové atb ale macmiror tbl. a masť. Momentálne po dobraní pálenie celého vonkajšieho genitálu a vchodu do pošvy - tri dni po skončení liečby.
    Užívam rok gynoflor 2x týždene, ten mi aj chvíľu zaberal. Nemôžem už dva roky sedieť pretože mám postihnutú celú oblasť od klitorisu, malé pysky a oblasť okolo močovej rúry. U imunologičky všetko v poriadku. Začala som doslova chradnúť, nemôžem intímne žiť, cestovať, s problémami pracujem. Nikto mi nevie pomôcť, hygienu dodržujem, skúsila som čo sa dalo, čipky, silver, peny, krémy...vždy iba týždeň dva pomôžu. Teraz mám Beliema krém + gel a gynoflor. Prepáčte za dlhý príspevok, nevedela som to lepšie skrátiť. Ak by ste ma vedeli nasmerovať čo by mi pomohlo bola by som rada. Už sa mi nikto nechce venovať. Lekárka povedala nech si dám čo uznám za vhodné. Mohla by som skúsiť znova Ovestin do pošvy aj na vonkajší genitál? V septembri som však mala výtok z prsníka, všetky vyšetrenia boli negatívne, prestal. Ak si dám masť na kandidózu a nemala by som candidu, nezhorším si stav? Ďakujem za trpezlivosť pri čítaní.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa u Vás jedná o bakteriálnu vaginózu. Skúste úplne vynechať kúpanie, iba sa sprchujte. Rovnako tak nenavševujte žiadne wellness, ani bazény, či kúpaliská. Opakované užívanie antibiotík, najmä celkových, stav len zhorší. Vhodné je pokračovať v dlhodobej aplikácií vaginálnych, ale aj perorálnych probiotík, vhodné by bolo užívanie aj vitamínových doplnkov a preparátov na podporu imunity, keďže si myslím, že v tom má podiel aj imunita, aj keď výsledky u imunológa boli negatívne. Beliema krém, či gél je tiež vhodný. Cestou imunoalergológa by sa dala realizovať skusmo aj autohemoterapia, nie je to však celkom otázka pre mňa. Ovestin je hormonálny krém, ktorý môže spôsobiť viacero vedľajších účinkov. Lokálna aplikácia Canesten krému, či Candibene Vám neuškodí. Treba však v prvom rade upraviť pH v pošve, ako aj vaginálnu mikroflóru. V pošve sa bežne vyskytujú baktérie, od Gardnerelly až po E.coli, pošva nie je "sterilný" orgán. Vplyvom porušenej vaginálnej mikroflóry dôjde k premnoženiu baktérií a tým dochádza ku vzniku problémov. Na trhu je veľmi veľa preparátov na podporu imunity s obsahom laktobacilov. Skúste sa informovať v lekárni.

  • Lactofeel krém

    , Autor: Ejvn


    Dobrý večer pan doktor, mam doma lactofeel gél na bakteriálnu vaginozu, mozem skusit aj ten? Alebo len ten jednorazový výplach a probiotiká…? Canesten krem som si uz davala a nepomáhal vobec… ale skusim to znova ak treba…
    Pri nasadení polygynaxu mi dr tvrdil ze to bude nejaky streptokok ze to tam mam az cele akoby zelene, na pohotovosti mi pani dr vravela ze je to candidoza a z vyteru nakoniec ecoli… tak neviem…
    Dakujem
    ((Dobrý deň, potrebovala by som poradiť… 4/23 mirena, 12/23 svrbenie pálenie výtok, - samoliecba canesten Čapík+masť, neskor 3 tablety clotrimazol………predchádzajúca otazka)))

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môžete vyskúšať aj Lactofeel gél. Tak ja sa Vám viem vyjadriť iba na základe opisu výsledku kultivácie. K nálezu sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak Vám nepomáhala aplikácia voľnopredajného Canesten krému, môže Vám predpísať Váš obvodný gynekológ Macmiror krém, ktorý si môžete natierať zvonku. Takto sa Vám však naozaj neviem bližšie objektívne vyjadriť.