Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,014 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bolest

    , Autor: ella-2

    Dobry den,
    chcela by som sa Vas spytat,co moze znacit bolest v pravom podbrusku a krce v podbrusku trvajuce obe uz dlhsiu dobu(4-5mesiacov).Najprv to zacalo mat celkom rychly spad,pravidelne niekolkokrat za den,posledne asi 2 mesiace parkrat za tyzden.Treba to riesit,ked to ma,aspon navonok,klesajucu tendenciu?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, určite by som navštívil obvodného gynekológa, ktorý na základe palpačného ako aj USG vyšetrenia zistí, čo môže byť príčinou bolestí a stanoví ďalší postup. Možnosti je viacero, takto Vám však na otázku neviem odpovedať.

Podobné otázky

  • chronický zápal

    , Autor: Berenika

    Dobrý deň p. doktor, poprosím o informáciu. Pred 7 rokmi ako 39 ročnej mi kvôli ťažkej endometrióze boli odstránené vaječníky(resp. čo z nich zostalo) aj maternica. Endometriózu som mala 13 rokov, ani jedno tehotenstvo, čo sa mi pošťastilo mi stav nezachránilo. Následné klimaktérium nebolo príjemné ale oproti endom. som to zvládala . Užívam fytoestrogény. Nastala určitá atrofia pošvy ale aj to sa dalo vyriešiť, zápaly ma netrápili, mohla som sa kúpať, cestovať...
    V r.2022 sme v rodine mali covid. Ja som neochorela ale začali ma veľmi bolieť miesta kde som mala vaječníky a maternicu, asi týždeň. Následne mi začala bolesť pošvy, vypadávali zelené kúsky, vyšetrenie zistilo zl. stafylokok masívne aj zápal pošvového pahýľu. Vybrala som macmiror a augmenín+vag. probiotiká. Nikdy predtým som žiadne zápal nemala.
    Nastalo peklo. Pálenie, pichanie v pošve, po 2 týždňoch od liečby zase ecoli masívne, zinat. Po ďalších 2 týždňoch zase ecoli masívne. Dali mi ovestin, že sa mám občas natrieť. Aj vonkajší genitál. Bolo mi po ňom veľmi zle, bolesti hlavy, nevoľnosť ale vydržala som, brala som ho cca 1x týždenne asi 3 mesiace,. ATB som už neužívala, dokonca som sa kúpala v bazéne. V lete som bola na dovolenke, kde som začala pociťovať strašné bolesti klitorisu. Genitál som mala červený, pálilo to akoby zaparenina.,hlavne oblasť pod malými pyskami. Zobrali mi ster z pošvy(klitoris nie) vyšlo ecoli, gardnerella. ATB mi následne dávali každé 2-3 týždne, vždy to vydržalo tak týždeň a príznaky sa vrátili. A ešte horšie. Ovestin akoby to ešte zhoršoval.
    Najhoršie je, že mám odvtedy zasiahnutý vonkajší genitál už 2 roky. Klitoris neustále boli, až kožná zistila, že sa mi v ňom abnormálne tvorí smegma, obrovské množstvá kt. mi odstraňovali.Po roku som si vyžiadala ster z klitorisu, nález klebsiela. Skrátim to-neustály zápal genitálu, pošvy- pálenie, rezanie, bolesť hlavne konca klitorisu, pod malými pyskami. Výtok nemám ale ani žiadne zvlhčenie pošvy. V steroch neustále ecoli, enterokoky, proteus, hemoragický enterokok na klitorise, a teraz na preventívke prvý krát aj candida. Konečne nemám celkové atb ale macmiror tbl. a masť. Momentálne po dobraní pálenie celého vonkajšieho genitálu a vchodu do pošvy - tri dni po skončení liečby.
    Užívam rok gynoflor 2x týždene, ten mi aj chvíľu zaberal. Nemôžem už dva roky sedieť pretože mám postihnutú celú oblasť od klitorisu, malé pysky a oblasť okolo močovej rúry. U imunologičky všetko v poriadku. Začala som doslova chradnúť, nemôžem intímne žiť, cestovať, s problémami pracujem. Nikto mi nevie pomôcť, hygienu dodržujem, skúsila som čo sa dalo, čipky, silver, peny, krémy...vždy iba týždeň dva pomôžu. Teraz mám Beliema krém + gel a gynoflor. Prepáčte za dlhý príspevok, nevedela som to lepšie skrátiť. Ak by ste ma vedeli nasmerovať čo by mi pomohlo bola by som rada. Už sa mi nikto nechce venovať. Lekárka povedala nech si dám čo uznám za vhodné. Mohla by som skúsiť znova Ovestin do pošvy aj na vonkajší genitál? V septembri som však mala výtok z prsníka, všetky vyšetrenia boli negatívne, prestal. Ak si dám masť na kandidózu a nemala by som candidu, nezhorším si stav? Ďakujem za trpezlivosť pri čítaní.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu sa u Vás jedná o bakteriálnu vaginózu. Skúste úplne vynechať kúpanie, iba sa sprchujte. Rovnako tak nenavševujte žiadne wellness, ani bazény, či kúpaliská. Opakované užívanie antibiotík, najmä celkových, stav len zhorší. Vhodné je pokračovať v dlhodobej aplikácií vaginálnych, ale aj perorálnych probiotík, vhodné by bolo užívanie aj vitamínových doplnkov a preparátov na podporu imunity, keďže si myslím, že v tom má podiel aj imunita, aj keď výsledky u imunológa boli negatívne. Beliema krém, či gél je tiež vhodný. Cestou imunoalergológa by sa dala realizovať skusmo aj autohemoterapia, nie je to však celkom otázka pre mňa. Ovestin je hormonálny krém, ktorý môže spôsobiť viacero vedľajších účinkov. Lokálna aplikácia Canesten krému, či Candibene Vám neuškodí. Treba však v prvom rade upraviť pH v pošve, ako aj vaginálnu mikroflóru. V pošve sa bežne vyskytujú baktérie, od Gardnerelly až po E.coli, pošva nie je "sterilný" orgán. Vplyvom porušenej vaginálnej mikroflóry dôjde k premnoženiu baktérií a tým dochádza ku vzniku problémov. Na trhu je veľmi veľa preparátov na podporu imunity s obsahom laktobacilov. Skúste sa informovať v lekárni.

  • Jednodňové silne krvacanie

    , Autor: Sysy007

    Dobrý deň, prosím našli by ste prosim pár minút na moju otazku? Na 18 deň menštruačného cyklu som začala špiniť,trvalo to 2dni, 20DC som začala brutálne krvácať aj s väčšími kúskami,bolo to aj veľmi bolestivé.Trvalo to len jeden deň..Myslela som že som dostala skôr menzes ale nevyzaro to tak. Mám 31dňove cykly.. odvety mám trošku bolesť na pravej strane pri vaječníkoch.K lekarovi až niekedy buduci týždeň budem schopná ísť keďže mám silnú chrípku s veľkými teplotami. Prosím neviete že čo to malo byť? ????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin zakrvácania mohlo byť viacero. Podľa opisu to však vyzerá na ovulačné krvácanie po ovulácii z pravého vaječníka. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní alebo zhoršení gynekologických ťažkostí kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Gardasil 9

    , Autor: Dobka

    Dobrý večer, je možná bolesť ramena v mieste vpichu očkovania aj 2 týždeň po očkovaní ? Doteraz ma nič nebolelo, až teraz po 2 týždňoch v mieste pichu bolesť ako po očkovaní.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, teoreticky sa môže jednať aj o oneskorenú reakciu po očkovaní. Ťažko povedať. Odsledujte si to.

  • Bolesť vaječníka

    , Autor: domi-2

    Dobrý deň, asi týždeň pred menzesom som pociťovala bolesti - predpokladám, že vaječník - na pravej strane. Myslela som, že to má súvis s prichádzajúcim menzesom, avšak bolesť stále pretrváva. Okrem toho aj svrbenie, ale to už nie aktuálne. K dr sa samozrejme chystám, ale až po úplnom skončení menzesu, čo bude zrejme po víkende. Len som z toho nervózna. Na preventívne prehliadky chodím pravidelne, naposledy som mala v októbri minulého roka.
    Ďakujem za Váš čas.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin pobolievania v pravom podbrušku môže byť viacero. Nevylučujem ani ovulačné bolesti. Bez videnia nálezu, USG, či poznania potrebných okolností a informácií sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Navštívte Vášho obvodného gynekológa podľa plánu.

  • Bolesť na pravej strane brucha

    , Autor: katarina511

    Dobrý deň ospravedlňujem sa že píšem znova. Mešká mi menštruácia už tretí deň, minulý mesiac som užila tabletku po. Viem že tabletka má vplyv aj na cyklus, pred týždňom som však bola u gynekologicky a povedala mi že vyzerá byť maternica pred menštruáciou, avšak stále nechodí a už druhý ten mám takú pichavu bolesť pri zakaslani alebo stisnutí brucha dole na pravej strane ale necítim to ako predmenstruacnu bolesť, taktiež mi na prehliadke povedala že cysty nemám, test som si robila a je negatívny, sú to už štyri týždne od styku kedy sa to stalo. Pobolievaju má aj kríže, neviem už čo mám robiť. Na internete som čítala že je dobrý čaj rebríček na privolanie menštruáciu a uvoľnenie bolesti. Može teda bolesť spôsobovať aj tá tabletka? Aká je taká tolerantná doba na meškanie po tabletke. Ďakujem veľmi pekne sa odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, preparáty núdzovej antikoncepcie so sebou prinášajú viacero vedľajších, či nežiadúcich účinkov. Záleží aj od užitého preparátu. Meškanie menštruácie tri dni nič neznamená. Opisované ťažkosti môžu byť prejavom PMS (predmenštruačného syndrómu). Znepravidelnenie cyklu, pobolievanie v podbrušku, či pichavé bolesti po stranách podbruška môžu súvisieť s užitím núdzovej antikoncepcie. Za predpokladu včasného a správneho užitia tabletky núdzovej antikoncepcie tehotná nebudete. V prípade, že sa Vám menštruácia nedostaví, viete navštíviť Vášho obvodného gynekológa za účelom vyvolania menštruácie. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.