Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,108 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Akné

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň,
    mám akné z hormonálnych príčin a nechcem začať užívať antikoncepciu. Bojím sa, že ako u väčšiny, sa mi to vráti po vysadení vo väčšom. Viete mi prosím odporučiť niečo prírodné. Možno i nejaké tabletky, čokoľvek, čo by mohlo vyrovnať hladinu hormónov. Čítala som o: výťažkoch z koreňa žihľavy, tekvicový olej, púpalkový olej, WIld Yam, Saw Palmetto, Vitex, Estroblock... Ďakujem krásne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    áno môžte doplnkové prírotdné preparáty, tiež zinok, vit. E, biotin, pleťový čaj, avšak sú to len doplnvé preparáty, -ak sa jedná o horm prčínu, veľkú zmenu asi neznamenáte
    s pozdravom

Podobné otázky

  • ????

    , Autor: Janulaaa

    Dobrý deň, prosím vás o radu. Už 5 mesiac mávam od konca ovulácie až po menštruáciu furt nafúknuté brucho, ako keby som šla prasknúť, ale zase mám aj nutkanie furt niečo jesť, občas zapáchajúci výtok ako keby po nejakej hnilobe, niekedy aj na konci menštruácie, výkyvy nálad, nadmerné potenie a poruchy spánku, akné a suché lišaje okolo úst každy jeden mesiac v tomto období. Môj gynekológ mi robil aj stery všetko ok, na výtoky mi dal gynoflor a dala som si vyšetriť aj hormonálny profil a ten vyšiel ok ale bral mi krv iba na 4 deň cyklu. Prosím vás nemá sa pri tomto vyšetrení krv brať 2x počas cyklu ? Bola som aj na vyšetrení pri obvodnej zobrala mi krv v rámci preventívnej prehliadky tiež všetko ok takže to pripisujem PMS alebo môže to byť niečo s hormónmi ? ktoré nezachytili kedže mi brali krv iba v tom čase keď mi nič neni. Ak sa jedná len o pms viete mi niečo odporučiť ? Alchemiku som skúšala a nepomohlo, skúšala som aj športovať, byť na diéte ale ani to nepomohlo a nevládzem už takto fungovať. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hormonálny profil sa štandardne realizuje na 3. a 18. deň cyklu. Príčin ťažkostí môže byť viacero. Môže sa vsak jednať aj o hormonálny problém. Ak boli výtery, aj rozšírené PCR stery (na chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy a trichomonas vaginalis) negatívne, infekciou to nebude. Vhodné je pouvažovať aj nad nasadením hormonálnej antikoncepcie, ktorá by mohla zároveň vyriešiť aj kožné problémy. Takto sa Vám vsak neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Vyrazky na malych pyskoch

    , Autor: Sisi2212

    Dobry den, pan doktor asi za posledny mesiac a pol sa mi opakovane robi vyrazka, taka typicka ako akne podkozne, bolestivy hrbolcek, po dvoch dnoch ide vytlacit a zmizne, prejde nejaky tyzden a zasa na inom mieste to iste …. Nikdy v zivote sa mi to nerobilo, posledny mesiac a pol sa mi to opakuje uz asi 4x. Keby sa mi to dialo cely zivot tak to neriesim, ale cely zivot nic a zrazu behom mesiaca a pol 4x? Cim to moze byt? Moze to byt hormonalnymi zmenami? Cim este? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin Vašich ťažkostí môže byť viacero. Takto, bez videnia nálezu, sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrenia určí diagnózu a stanoví ďalší postup.

  • Krvácanie

    , Autor: Lamka

    Dobrý deň,

    Som rok po 2. Sekcii. Užívam od mája minulého roka Azaliu, pretože dojčim. Všetko bolo v poriadku avšak od februára mám problémy
    Najprv sa mi vysypal chrbát a svrbelo to. Potom po mesiaci som mala 1 deň hnedé špinenie. Asi týžden na to zas 5 dňové hnedé špinenie. Potom o týždeň krvácanie. Už krvácam 16 dní a posledné 2 dni sa to zintenzívnilo. Vyrázky zmyzli. Bola som u lekára 2x. Vraj mám všetko v poriadku tak mi nakázal vysadiť Azaliu. Myslíte, že by Azalia mohla toto spôsobiť po skoro 3/4 toka užívania?
    Na krvácanie mi nedal nič. Vraj to prejde same keď vysadim Azaliu. Sestrička mi pre istotu odobrala krv ci mi nechýba železo. Objednala som sa aj k obvodnej lekárke na vyšetrenie. Ďakujem za názor.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je možné, že opisované ťažkosti s krvácaním, či špinením spôsobuje hormonálna antikoncepcia. Medzi časté vedľajšie účinky patrí aj vznik akné, či vyrážky. Tiež by som sa priklonil k názoru vysadiť antikoncepciu. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Opuchnuté pysky

    , Autor: Lalo

    Dobrý deň chcela by som sa vás opýtať že čo mi môže spôsobiť opuchnuté pysky zdá sa mi že mám opuchnuté iba veľké pysky ohanbia a sú také červené ja som vám už dávnejšie písala že mám na veľkých pyskoch také pupence mne sa to kúsok podobá na akné lebo sú také červené a niektoré sú take do biela a nebolia ma ani neštípu len neviem čo to je a mám ešte rok a pol približne taký žltkastý výtok býva taký ani hustý ani riedky. Menštruáciu som ešte nemala ( nikdy). Prosím potrebujem poradiť. Vopred veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jednoznačne odporúčam navštíviť obvodného gynekológa. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Bolesti v podbrušku

    , Autor: Anonym27

    Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať, 10 dní som brala antibitoiká Doxyhexal(predpísané od dermatologičky na akné, nedostatok ženského hormónu a vyšší testosterón), dostala som menštruáciu a po niekoľkých hodinách som dostala nezvyčajné silné krčovité bolesti v podbrušku, zostala som blédá na odpadnutie a začala som zvracať a prehánať ma.(Pred tým nikdy som nemala takéto príznaky menštruácie). Čítala som vedľajšie účinky zápala hrubého čreva, ale po dobu 10 dní som bola v poriadku až v deň ked som dostala menštruáciu tak som sa chcela spýtať či to mohlo mať negatívny vplyv.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané ťažkosti patria tiež medzi nežiadúce účinky spomínaných antibiotík, nástupom menštruácie sa mohli v organizme spustiť reakcie vedúce k spomínaným prejavom. Áno, niekedy sa môžu nežiadúce účinky prejaviť až po istom čase užívania, respektíve až po doužívaní. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného lekára. Nemusí sa jednať vôbec o gynekologický problém. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.