Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • klotrimazol

    , Autor: evka

    Dobrý deň, ja by som sa chcela spýtať na vaginálne tabletky klotrimazol. Po kyrete ( MA v 10tt) som bola po dvoch týždňoch na kontrole. Keďže som mala aj nepríjemný pocit ako pri mykóze, pani doktorka mi po vyšetrení predpísala klotrimazol s tým, že výsledky budú o týždeň. V čase kontroly som už len mierne špinila, no po prvých dvoch tabletkách som opäť začala krvácať, v letáčiku sa píše, že počas krvácania sa tabletky nevkladajú, preto som ich vysadila. Ďalších 6 dní trvalo kým krvácanie ustalo, to už som sa pýtala aj na výsledky a mala som potom tabletky dobrať. Teraz opäť po prvej krvácam, preto ma zaujíma váš názor, mám pokračovať v liečbe alebo bude lepšie klotrimazol vysadiť. Problémy už necítim. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    nepredpokladám, že by krvácanie spôsobovali tieto antibiotiká, krvácanie je spôsobené ešte zákrokom. Ak však problémy v podobe vaginálneho dyskomfortu už nepociťujete nemusíte antibiotiká ďalej užívať. Po skončení krvácania si zakúpte v lekárni vaginálne probiotiká (Lactofeel, Gynoflor).

Podobné otázky

  • Vaginalna mykoza

    , Autor: ladvinka

    Dobrý večer. Pan doktor prosím vás už som bezmocná. Trápia ma neustále sa opakujúce mykozy, každý druhý tretí mesiac sa mibto vracia. Pomáha mi klotrimazol ale len na mesiac a potom si musím dať gynazol,ten mi pomôže na dva mesiace. Viete mi poradiť ako by som sa toho zbavila? Manžel sa vždy prelieci so mnou. Videla som na fb niake vitamíny her biotic carnium botanicals. Že sú na to. Nemáte niake recenzie na to? Ďakujem pekný večer prajem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, so spomínaným preparátom nemám žiadne skúsenosti. Pri opakujúcich sa vaginálnych infekciách odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám okrem základného kultivačného vyšetrenia vie zrealizovať aj rozšírené mikrobiologické vyšetrenie. Pravidelné, aspoň desaťdňové, kúry vaginálnymi probiotikami však vrelo odporúčam.

  • Mykoza

    , Autor: Iva_1233

    Dobry den. Mam problem s opakovanymi mykozami. Lekar mi robil vyter, nic ineho ako kvasinky sa nenaslo. Problemy mam od maja, po pouziti liekov nachvilu prestanu a potom su spat. Moj lekar uz sam nevie co mi predpisat. Mala som clotrimazol, fungicin, na macmirror som alergicka, a este nejaky liek co si ani nepamatam nazov. Teraz som vyuzivala 6 tabliet clotrimazolu, a krem zvonka, naposledy v piatok vecer a vcera (pondelok) uz bolo spat svrbenie zvonka, na jednej strane klitorisu, aj zacervenanie. Znovu som si to natrela klotrimazolom, zvnutra preventivne Vagilact, kupila som si opat aj tablety clotrimazolu. Ako dlho mozem clotrimazol pouzivat? Nepouzivam ziadne intimne gely len vodu, periem nohavicky na 90 stupnov. Uz netusim co mam robit dalej. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vhodné je realizovať rozšírený výter z pošvy na chlamýdie a mykoplazmy, ktoré Vám môžu spôsobovať spomínané ťažkosti. Skúste si realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom. Vaginálne probiotiká užívať môžete.

  • Bolesť v podbrušku a voľná tekutina v bruchu

    , Autor: Prelka

    Dobrý deň,
    mám 35 rokov. Chcem sa opýtať čo mám robiť, resp. aké vyšetrenia podstúpiť? Posledný mesiac som mala bolestivú menštruáciu, inokedy je to len pár hodín. Na 8. - 9. od skončenia menštruácie začali mierne bolesti v podbrušku znova. Neboli permanentné, možno pár hodín do dňa, tak som uvažovala, že to môže byť skorá ovulácia. Ale tie bolesti pretrvávali, až sa 15.deň cyklu objavil žltý výtok, pri tom na výtoky netrpím. 19. deň cyklu som šla za gynekológom a on videl voľnú tekutinu v bruchu. Povedal, že zrejme mám nejaký zápal alebo to bude ovulácia. Predpísal mi klotrimazol, urobil výter, krvný obraz a crp. Dnes ráno som volala a crp je 0,62 a krvný obraz v poriadku. Čakám ešte na výsledky z výteru. Dnes je 21. deň cyklu, žltý výtok už nemám, ale podbruško vrátane krížov stále mierne pobolieva. Niekedy mám podbruško nafúknuté. Znepokojuje ma však jedna vec, keď som pred niekoľkými mesiacmi bola na preventívku (10/2019, ale neviem ktorý deň cyklu), gynekológ znova videl voľnú tekutinu v bruchu a bol mi potvrdený streptokok a ecoli, užívala som na to macmiror.
    Mala by som ísť aj za iným odborníkom, aby sa prišlo na príčinu tej tekutiny a zároveň bolesti v bruchu? Čo si mám nechať vyšetriť? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin Vašich ťažkostí môže byť viacero, mohla Vám napríklad prasknúť cysta, alebo väčší dominantný folikul, čo mohlo spôsobiť voľnú tekutinu v bruchu. Nepoznám ale nález, ani výsledky všetkých vyšetrení, preto sa neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to, vyčkajte na výsledky kultivácie.

  • Canesten - vedľajšie účinky

    , Autor: anna-4

    Dobrý deň,
    už 2 roky sa mi periodicky vracia svrbenie a pálenie, hlavne na vonkajších genitáliách, približne každých niekoľko mesiacov. Na gynekológii som bola dvakrát, vo výtere sa povrdili kvasinky. Predpokladám, že ide zakaždým o kandidózu, keďže príznaky sú stále podobné. Lekárka mi dvakrát predpísala Macmiror krém, ale odporučila mi, aby som tento problém už riešila sama, úpravou stravy a voľnopredajným Canestenom. Spočiatku mi krátkodobo zaberal bez výraznejších problémov, ale pri ďalších liečbach kandidózy čím ďalej tým viac pociťujem pri jeho užívaní nepríjemnosti. Tento týždeň som opäť začala pociťovať neznesiteľné svrbenie, tak som začala liečbu. Štvrtý deň aplikujem 2-3x denne Canesten krém, a zaviedla som si jednu Canesten tabletu. Svrbenie sa trochu zmiernilo, ale pociťujem bolesti v podbrušku, a na genitáliách čoraz väčšmi pálenie, podráždenie, začervenanie, odvčera olupovanie sliznice, dnes sa objavili dokonca drobné ranky. Môže íst o alergickú reakciu na klotrimazol? Naposledy som Canesten krém použila včera večer. Mám ešte doma zvyšný Macmiror, môžem aplikovať ten, alebo mám nejaký čas počkať? Existujú prípadne nejaké voľnopredajné lieky, ktoré by mi mohli pomôcť?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, s podobným problémom by som už navštívil obvodného gynekológa. Canesten Vám podľa môjho názoru už adekvátne nezaberie, s Macmirorom máme pomerne dobré skúsenosti, ale pri opakovane preliečovaných a vracajúcich sa kandidózach bude problém aj niekde inde. Skúsil by som užívanie vaginálnych probiotík, ako aj vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom.