Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,281 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vaginalna mykoza

    , Autor: ladvinka

    Dobrý večer. Pan doktor prosím vás už som bezmocná. Trápia ma neustále sa opakujúce mykozy, každý druhý tretí mesiac sa mibto vracia. Pomáha mi klotrimazol ale len na mesiac a potom si musím dať gynazol,ten mi pomôže na dva mesiace. Viete mi poradiť ako by som sa toho zbavila? Manžel sa vždy prelieci so mnou. Videla som na fb niake vitamíny her biotic carnium botanicals. Že sú na to. Nemáte niake recenzie na to? Ďakujem pekný večer prajem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, so spomínaným preparátom nemám žiadne skúsenosti. Pri opakujúcich sa vaginálnych infekciách odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám okrem základného kultivačného vyšetrenia vie zrealizovať aj rozšírené mikrobiologické vyšetrenie. Pravidelné, aspoň desaťdňové, kúry vaginálnymi probiotikami však vrelo odporúčam.

Podobné otázky

  • Vaginálna infekcia

    , Autor: Hellaa

    Dobrý deň Pán doktor,
    prosím Vás môže vaginálna infekcia spôsobiť potrat vo veľmi skorom tehotenstve, keď som po otehotnení začala užívať antibiotiká? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardná vaginálna mykóza, či bakterialna infekcia potrat nespôsobí. Dlhodobo neliečená infekcia však môže mať vplyv na predčasné skracovanie a otváranie sa krčka maternice. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si realizujte aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami.

  • Opäť mykóza/vaginóza

    , Autor: MiMa997

    Pekný deň prajem Pán doktor, chcela by som sa opýtať už 3 mesiac po sebe ma trápi vaginálna mykóza/ vaginóza neviem presne čo to je,ale prvý krát to bolo najhoršie vtedy som mala neskutočne svrbenie vagíny, opuch, tvarohový výtok, začervenanie, celkový diskomfot,preliečila som sa Canestenom gyn 1 deň a krémom, týždeň bol pokoj a posledný deň menštruácie to opäť začalo, príznaky boli oveľa miernejšie, opäť začal diskomfot, mierne svrbenie vagíny začervenanie ale tento raz výtok bol bielej mliečnej farby dajme tomu riedky, preliečila som sa Canestenom gyn 6 dní a krémom cca 10dni,po mesiaci keď som mala posledný deň menštruácie sa problém začal zas opakovať,presne posledný deň menštruácie som začala pociťovať diskomfort, začervenanie,mierne svrbenie a mliečny riedky výtok, intímne partie si umývam antibakteriálnym lactacydok,uz som sa objednala aj k svojmu gyn ale az o mesiac mal voľný najbližšii termín, už som zúfalá, plánujem zmeniť aj spodné prádlo,nosim stále tangá okrem menštruácia,pri menštruácii používam vložky always a kalíšok,moja otázka znie čím sa mam opäť preliečiť? akými liekmi kým sa dostanem k svojmu gyn a čo mám robiť do vtedy,kde môže byť problém? vďaka za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pravdepodobne sa u Vás jedná o tzv. bakteriálnu vaginózu, teda poruchu vaginálnej mikroflóry. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si realizujte aspoň desaťdňovú kúru vaginálnymi probiotikami za účelom úpravy vaginálnej mikroflóry. Menštruačný kalíšok nie je úplne ideálna pomôcka, pri jeho používaní je vyššia pravdepodobnosť vzniku spomínanej bakteriálnej vaginózy. Skúste ho nepoužívať. Kúru vaginálnymi probiotikami si viete realizovať aj preventívne obmesiac. Vhodná je ich aplikácia aj po návšteve kúpalísk, bazénov, víriviek, sáun, mora, ako aj počas užívania antibiotík a aspoň sedem dní po doužívaní antibiotík.

  • Opäť vaginálna mykóza

    , Autor: MiMa997

    Pekný deň, chcela by som sa informovať, dostala som vaginálnu mykózu po intímnom styku s manželom,na druhý deň po styku som začala pociťovať diskomfor vagíny hrudkovity výtok a neskutočne škrabanie,nikdy pred tým som ju nemala, kúpila som si Canesten gyn kombi týždeň som sa liečila, príznaky prešli, prišla menštruácia, posledný deň menštruácie som začala opäť pociťovať diskomfot vagíny,mohla som sa zlé preliečiť? čapík som mala ten na 1den, krém som si dávala 7 dní 3 krát denne, hneď druhý deň keď skončila menštruácia si opäť dávať krém 3x denne a čapík som si objednala s internetovej lekárne,ak sa to zopakuje plánujem ísť k svojmu gynekológovi , len nechápem prečo po týždni a pol od preliečenia sa opäť zopakovala. Vďaka za skorú odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa u Vás jednať o bakteriálnu vaginózu. Vhodné je si aplikovať preparát aspoň v množstve 3 až 6 vaginálnych tabliet, jedna často nestačí a následne si realizujte aspoň desaťdňovú kúru vaginálnymi probiotikami na úpravu vaginálnej mikroflóry. Pri pretrvávaní ťažkostí určite navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Mykoza v tehotenstve

    , Autor: Ada123

    Dobrý deň,

    Chcem sa opýtať, čo na podporu imunity, som v 21tt a vrátila sa mi vaginalna mykoza po mesiaci znova, takztiez aj na nohe ako lyšaj, to sa mi hneď zapálilo ako ma začalo trápiť zo spodu no a v neposlednom rade mám aj kútiky na ústach, chcela by som niečo na podporou imunity po vyliečení ako prevenciu, čo by ste mi odporučili ? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, čo sa týka vaginálnej mykózy, je vhodné realizovať výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie, či nie je okrem candidy prítomná aj bakteriálna infekcia, ktorú by bolo potrebné preliečiť kombinovanými antibioticko-antimykotickými preparátmi. Následne je dôležitá obnova vaginálnej mikroflóry aplikáciou vaginálnych probiotík. Existuje množstvo tehotenských vitamínov a doplnkov výživy. Aj napriek tomu, že ste tehotná, ak máte celkovo problém s imunitou, zvážil by som konzultáciu u imunológa, ktorý by Vám vedel poradiť, čo sa týka imunity, lepšie.

  • Vaginálna mykóza

    , Autor: Mooly

    Dobrý deň, za posledné dva týždne ma trápi vaginálna mykóza začala som s liečbou lactofeel ktoru som po 2 dňoch zlepšennia ukončila, no kykoza sa mi asi po tyždni vrátila spať.Moja gynekologička mi po telefóne predpisala polygynax no ja sa ho bojim užiť keďže som ešte nedostala menštruaciu, je tam možnosť žeby som mohla byť tehotna, a v pribalovom letaku piše že tehotné ženy nesmu uživat tak som si kupila canesten, po koľkych tabletkach môže začať učinkovať? Mam svrbenie a bolesti v podbrušku. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri dlhšie trvajúcich ťažkostiach je vhodné gynekologické vyšetrenie. Ordinácie cez telefón nie sú pri pretrvávaní ťažkostí vhodné. Kúra vaginálnymi probiotikami má byť aspoň 10 dňová. Účinok Canestenu by sa mal dostaviť do niekoľkých dní. V prípade pretrvávania ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám urobí výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie a stanoví ďalší postup.