Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,309 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Bolesť v podbrušku a voľná tekutina v bruchu

    , Autor: Prelka

    Dobrý deň,
    mám 35 rokov. Chcem sa opýtať čo mám robiť, resp. aké vyšetrenia podstúpiť? Posledný mesiac som mala bolestivú menštruáciu, inokedy je to len pár hodín. Na 8. - 9. od skončenia menštruácie začali mierne bolesti v podbrušku znova. Neboli permanentné, možno pár hodín do dňa, tak som uvažovala, že to môže byť skorá ovulácia. Ale tie bolesti pretrvávali, až sa 15.deň cyklu objavil žltý výtok, pri tom na výtoky netrpím. 19. deň cyklu som šla za gynekológom a on videl voľnú tekutinu v bruchu. Povedal, že zrejme mám nejaký zápal alebo to bude ovulácia. Predpísal mi klotrimazol, urobil výter, krvný obraz a crp. Dnes ráno som volala a crp je 0,62 a krvný obraz v poriadku. Čakám ešte na výsledky z výteru. Dnes je 21. deň cyklu, žltý výtok už nemám, ale podbruško vrátane krížov stále mierne pobolieva. Niekedy mám podbruško nafúknuté. Znepokojuje ma však jedna vec, keď som pred niekoľkými mesiacmi bola na preventívku (10/2019, ale neviem ktorý deň cyklu), gynekológ znova videl voľnú tekutinu v bruchu a bol mi potvrdený streptokok a ecoli, užívala som na to macmiror.
    Mala by som ísť aj za iným odborníkom, aby sa prišlo na príčinu tej tekutiny a zároveň bolesti v bruchu? Čo si mám nechať vyšetriť? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin Vašich ťažkostí môže byť viacero, mohla Vám napríklad prasknúť cysta, alebo väčší dominantný folikul, čo mohlo spôsobiť voľnú tekutinu v bruchu. Nepoznám ale nález, ani výsledky všetkých vyšetrení, preto sa neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to, vyčkajte na výsledky kultivácie.