Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,410 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • indonal

    , Autor: katuska

    Dobrý deň,
    poprosila by som vás o radu ohľadne užívania Indonalu počas kojenia mojej 6-mesačnej dcérky. Som po konizácii s výsledkom histológie LGSIL. Myslíte, že užívanie Indonalu by to mohlo zlepšiť? Je takýto výsledok v poriadku? Lekár mi odporučil sledovanie každé 3-4 mesiace. Ďakujem za odpoveď. K.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    Indonal by sa počas dojčenia nemal užívať. Každopádne ak skončíte s dojčením môžete Indonal začať užívať, podstatné je však aj to, či sa u vás potvrdila infekcia vírusom HPV. V takom prípade by užívanie Indonalu mohlo výsledok rozhodne zlepšiť.

Podobné otázky

  • Hpv

    , Autor:


    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij


  • Kyretáž

    , Autor:

    Pán doktor, je nutná kyretáž kvôli vysokej sliznici v maternici? Pred menštruáciou nameraná 20 mm a to 25. deň cyklu. Menštruácia po takto na meranej sliznici následne 3 dni normálne krvácanie, dva dni slabé špinenie. Nedá sa to riešiť liekmi? Mám autistického syna. Nemôžem si dovoliť pri ňom po zákroku oddychovať, je to starostlivosť 24 hodín denne. Pred pôrodom som mala znížený progesterón. Dlhodobo som užívala duphaston. Terajší gynekológ moju hormonálnu nerovnováhu nerieši. Trpím pco, cyklus je 31-34 dňový. Užívam indonal aj inofolic a to mi pomáha v predchádzaní cýst. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, dôležité sú aj okolnosti ako aj vek, kontrolné USG po menštruácii, ... Na základe jednej hodnoty výšky sliznice, a ešte pred menštruáciou, je tažké sa takto objektívne vyjadriť. Ak by však výška sliznice pretrvávala, je vhodné ju zhistologizovať kyretážou s hysteroskopiou. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • doplnky

    , Autor: zusska21

    Dobry den mam myom 5-6cm lekarka ma poravidelne sleduje a poslala ma k specialistovi na myomy na zhodnotenie. mam 1 den silnejsi menzes zvycajne ale trvami dlhsie aj 9 dni z toho 5 dni len spinenie ziadne krvacanie, inak nemam ziadne ine problemy, nebyt toho silnejsieho menzesu 1 den, o nom neveim :) pomoze mi nejaky volnopredajny produkt typu Indonal alebo Vitex a podobne aby sa mi hormovy vybalancovali a myom zmensil ? mam 40 nerodila som vdaka Z

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, na myóm spomínanej veľkosti Vám voľnopredajné preparáty nepomôžu. Ako najvhodnejšiu možnosť vidím v operačnom odstránení myómu s konzervatívnym postupom zachovania maternice. Nepoznám však nález, preto sa neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Ako predísť tvorbe cýst

    , Autor:

    Dobry den pan doktor, mam PCO. Som 3 a pol roka po porode a posledny cyklus sa mi vytvorila cysta na vajecniku, ktora pocas ovulacie zaroven aj praskla. Tekutina v bruchu mi sposobovala bolesti. Pri kontrole mi gynekolog povedal, ze druhy vajecnik vyzera dobre, akoby som netrpela na pco. Teraz mam menzes, ktory nie je vyrazne bolestivy a vzdy to mam tak, ze prve dva dni menzesu je krvacanie silnejsie, zvysne tri slabe. No pri tejto menstruacii sa mi stalo, ze na druhy den som mala 3 hodiny take, ze som vymenila asi 6-7 vloziek, objavili sa krvne zrazeniny, po tych troch hodinach je krvacanie uz len slabe bez bolesti. Endokrinologicka mi podla odberov v predoslom cykle potvrdila, ze ovulacia prebehla, ze mam nizsi progesteron v druhej faze cyklu (nizky progesteron som mala aj pred tehotenstvom) a hranicny testosteron. Moja otazka znie, aby som predosla tvorbe cyst v dosledku pco, ktore sa mi pred tehotenstvom tvorili casto, ake vyzivove doplnky by som mohla uzivat? Mohol by mi pomoct inofolic, indonal alebo wobenzym, resp. ich kombinacia ci nieco ine? Mam zvysene d-dimery, antikoncepciu nemozem uzivat. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Inofolic či Wobenzym užívať môžete, nepreháňal by som to ale zase a nekombinoval. Ak máte znížený progesterón, zvykne sa predpisovať Duphaston. Niekedy sa môže stať, že krvácanie je počas pár hodín intenzívnejšie a potom sa zmierni. Odsledujte si to. Podľa Vášho opisu si nedovolím tvrdiť, že máte PCO syndróm. Folikuly sa zväčšujú a dozrievajú pri každej ovulácii, z toho jeden dominantný aj praskne. Neznamená zo, že máte PCO. Keďže ale nepoznám žiadne nálezy ani bližšie informácie či výsledky vyšetrení, neviem sa bližšie objektívne vyjadriť.

  • prenos vírusu

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň chcela by som sa opýta ohľadom HPV infekcie. Pred rokom aj pol som mala zhoršené výsledky cytológie najhoršia moja cytológia bola Lsil. Potom mi bola robená typizácia HPV, bola mi robená LBC, ale hpv vírus na vysoko rizikové typy sa nepotvrdil, následne cytológia výsledok ASCUS a nejaká baktéria mi vyšla. Aj na pohlavne prenosne choroby ako chlamýdie, ureoplazmy a mykoplazmy som bola negatívna. Avšak potom som sa s priateľom rozišla a našla si nového priateľa a po necelom roku sme mali spolu prvykrát pohlavný styk s kondómom, ktorí sa nám však pretrhol. A preto mám strach, lebo tento nový priateľ mal predomnou veľa partneriek konkrétne 9, preto sa toho veľmi tak obávam. Posledný styk mal s poslednou ženou predomnou 16 mesiacov dozadu. Preto sa chcem opýtať aj ak by mal HPV vírus predtým mohol sa ho počas tých 16 mesiacov zbaviť a nemusel by ho typ pádom preniesť na mňa ak má napríklad silnú imunitu a zbavil sa ho za ten čas /teda tých 16 mesiacov/, kedy nemal vôbec pohlavný styk?? Dočítala som sa, že človek pomocou imunity sa dokáže zbaviť vírusu za 1 až 2 roky. Niekde som sa však dočítala že sa ho nedá uplne zbaviť, len ho človek potlačí a tým mu nerobí žiadne ťažkosti tak ako to vlastne je,? Sú nejaké pracoviská, ktoré robia testy aj u mužov na prítomnosť HPV? Prípadne keby by som si mohla ísť opäť si dať urobiť LBC metódu /ktorú si samozrejme uhradím/, kde vyšetrujú aj prítomnosť HPV po akom čase od toho styku sa to dokáže prejaviť prítomnosť HPV??? A ešte jedna otázka ak by som chcela, aby sa u mňa ten vírus nejako nerozšíril môžem už teraz užívať nejaké produkty napr: INDONAL, ktorý užívala aj predtým, vitamíny B a C, prípadne homeopatika,??. Za odpoveď ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, premorenosť HPV je v populácii obrovská a úplná eradikácia u partnera je nemožná, nemusíte ho dať vyšetriť, určite nejaký typ HPV má, ako aj vy
    len prísne monogamné páry s infekciou nebojujú, v rámci sex.prenosu, inak stav v podtstate závisí od imunitného systému
    podporné preparáty vy užívať môžte -je ich celé spektrum, tiež zmeniť jedálniček, vhodné sú potraviny s prevahou zásad a neutrálne potraviny, nefajčiť samozrejme
    každú infekciu treba preliečiť, tiež nevplývajú dobre na výsledky OC, a ak si chcete dať opakovane robiť LBC na HPV , logický je odstrup min. 6 mesiacov od posledného vyšetrenia
    s pozdravom