Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,280 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • kvasinka

    , Autor: odbornik6

    Dobry den,idem k vam opat po radu ale iny problem.Moze vzniknut kvasinka v posve z lubrikantu primeros alebo ze som nemala pol roka poh. styk a teraz sme mali s manzelom 2 tyzdne skoro kazdy druhy den? Inak si to neviem vysvetlit,kedze problem s kvasinkami nemavam casto. Kedze ma svrbi a pali posva a mam vnutri take biele hrudky, co si mam kupit v lekarni + partner mi vravel ze mal nejake bodky na penise,je to kvasinka? Sme si verny s muzom.Alebo treba ist na gynekologiu, co tak predpisuju gynekologovia na kvasinku,co je na recept,lebo neviem ci volne predajny Canesten je dost ucinny. Treba aj muza preliecit? A mam to ja od neho ci on odo mna. Dakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    pôvod sa dá určiť len veľmi ťažko, veľmi pravdepodobne bola infekcia spôsobená frekventnejším pohlavným stykom čo mohlo spôsobiť narušenie bežnej flóry v pošve a premnoženie kvasiniek. Kúpte si v lekárni Canesten krem a vaginálne globule, mali by zaúčinkovať. Ak mal partner prejav kvasinkovej infekcie je nutné preliečiť aj jeho antimykotickou masťou.

Podobné otázky

  • Nevolnost, bolest krizov a vajecnikov

    , Autor: KS222

    Dobry den. Rok uzivam antikoncepcny keuzok Teyla. Pred mesiacom som 6 dni pocas uzivania teily uzivala vaginalne cipky clotrimazol. Pred tyzdnom som zvracala a bolo mi nevolno, nevolnosti trvaju do dnes (uz tyzden) zavraty, bolest ako keby jazvy po sekcii, bolest krizov, unava. Antikoncepcny kruzok uzivam bez omeskania (3 tyzdne ho mam vsadeny a tyzden vonku) menstruaciu ktoru som mala pred tyzdnom bola slabsia ako som zvyknuta. S partnerom sme spolu pravidelne ale nikdy do mna nevyvrcholi (nie sme si vedomi ziadnej nehody). Prosim Vas z akeho dovodu moze byt nevolnost? Clotrimazol nemohol ovlivnit antikoncepciu? Uzivala som ho kvoli kvasinkam, ale moj gynekolog ma uistil ze to nema dopad na antikonceciu. Mam sa obavat tehotenstva? Robila som si test 3x bol negativny.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin Vašich ťažkostí môže byť viacero. Preparáty na liečbu vaginálnej kvasinkovej infekcie by nemali mať vplyv na účinnosť vaginálneho antikoncepčného krúžku, Klitrimazol však môže znížiť účinnosť a bezpečnosť ochranných antikoncepčných prostriedkov na báze gumy (prezervatív, pesar). Tento účinok je dočasný a vyskytuje sa iba počas liečby. Vo všeobecnosti platí, že počas aplikácie vaginálnych preparátov by nemal byť antikoncepčný vaginálny krúžok v pošve a v prípade potreby aplikácie vaginálnych preparátov sa musí aplikácia tejto formy hormonálnej antikoncepcie prerušiť a prispôsobiť okolnostiam ďalší postup. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, ani okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Opakovane kvasinky - podpora imunity

    , Autor: Gesture

    Dobry den! Uzivala som Lysgyn+D manoza na odporucanie imunologa kvoli opakovanym kvasinkam. Mesiac vkuse, potom mesiac pauza a znovu mesiac vkuse. Pocas uzivania som nemala problem s kvasinkami. Mozem cyklus znovu zopakovat? Resp. viete mi poradit iny produkt? Skusam teraz uzivat citrovital a echinaceu na podporu imunity, ale citim, ze sa mi to znovu vracia. Moj gynekolog v tomto smere nevie poradit..Vopred dakujem za odpoved. :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, kúru Lysgynom si môžete zopakovať, vo Vašom prípade by bolo vhodné realizovať si aspoň 10 až 12 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Na trhu je ich veľké množstvo. Základom je aplikácia probiotika priamo do pošvy, najlepšie večer pred spaním. Skúsiť si môžete aplikovať vaginálne probiotiká, napríklad Gynimun, na trhu je týchto preparátov však naozaj viacero. Nemám vyslovene obľúbený preparát. Vaginálne probiotiká je vhodné aplikovať si aj počas užívania antibiotík. Platí nepriama úmera: antibiotiká sa dostanú všade a klasické probiotiká užívané ústami sa však do pošvy veľmi nedostanú, sú vhodné skôr na podporu črevnej mikroflóry. Na podporu, či obnovu vaginálnej mikroflóry sú vhodné práve vaginálne probiotiká. Málo žien však o nich vie, nie sú až tak propagované, ako klasické probiotiká.

  • Ascus a kvasinky

    , Autor: Katkacer92

    Dobry den, mozu kvasinky sposobovat vysledky cytologie ascus?

    Bola som na cytologii a vysiel mi vyslesok ascus (hpv zatial dovysetruju, ale neviem odkial by som ho mala mat, kedze staleho partnera 13 rokov a pravidelne chodim na cytologiu). Chcem sa ale opyat, ci tento vysledok moze mat nejaky susvis s kvasinkami, pretoze ma zvykne svrbiet vo vnutri, aj krcok, v case, ked mi odobrali aj stery som mala predtym zapal mocovych ciest (kvoli e. faecalis). Dokonca mala som opuchnute a svrbive male pysky....

    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, časté vaginálne zápaly môžu mať teoreticky vplyv aj na bunky krčka maternice. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. Môžete si realizovať vaginálnu kúru RegreSILom, či DeflaGynom.

  • Deflagyn a baby project

    , Autor: wewerkus

    Dobry den pan doktor.
    Poprosila by som Vas o radu. Mam 39 rokov, minuly rok som potratila, potom som sa liečila s ureko mikoplazmi, potom kvasinky mi vysli, a teraz citologia 1,5. Krčok vyzera dobre.Ale lekarka mi odporucila deflagyn. Proti kvasinkam som dostala entizol, dobrala som ale uz by sme teda radi isli na baby projekt, mam pocit ze sa cely rok len liečim a liečim.
    Po protikvasinkovej diete sa citim velmi dobre.
    Otazka je ci sa mozeme snazit o babatko...neviem ci si mam ten deflagyn objednat, pocas liecby asi babatko planovat nemozeme vsak?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pojem "cytológia 1,5" mi nič nehovorí, neviem ani, kvôli čomu Vám bol odporúčaný DeflaGyn, takže sa Vám neviem takto bližšie vyjadriť. Nepoznám ani odporúčania Vášho obvodného gynekológa, ani prípadné plánované vyšetrenia. Ak boli výsledky vyšetrení v poriadku a Váš obvodný gynekológ Vám nepovedal inak, nevidím dôvod, prečo by ste sa nemohli snažiť otehotnieť. Najvhodnejšie je sa však pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý pozná všetky výsledky vyšetrení a a najobjektívnejšie sa Vám vie vyjadriť.

  • Klebsiella

    , Autor: Tjtj

    Dobry den,chcela by som sa opytat,snazime sa o dieta,ale v maji mi zistili bakteriu v nose,na kt. som brala antibiotika summamed a odvtedy som mala problem s kvasinkami,nasledne v septembri mi zistili v posve ecoli,preliecili ma macmirror, vo februari znova ecoli,znova nasadeny macmirror a dva dni po dobrati lieciva nasli vo vytere klebsiella pneumoniae,streptococcus agalactiae a enterococcus faecalis.gynekolog mi nasadil antibiotika ciprofloxacin,ale ja sa bojim,ze sa z toho uz vobec nedostanem,ak budem brat este teraz znova antibiotika. Chcela by som vediet aj iny nazor,ci je mozne sa vyhnut antibiotikam, a ci by mi pomohli lactobacily ako gynimum,gyntima popripade znova macmirror alebo ine vaginalne tablety?Na klebsiellu a enterococcus sa mi vyraba autovakcina. Dakujem krasne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, určite po opakovanom preliečení antibiotikami odporúčam realizovať kúru vaginálnymi probiotikami, aspoň 10 dní. Vaginálne probiotiká si viete zavádzať aj počas antibiotickej liečby, ak ste dostali antibiotiká v tabletkovej forme. Opakovaným užívaním antibiotík došlo k porušeniu vaginálnej mikroflóry, takže infekcii sa v pošve darí.