Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
8,714 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • problémy

    , Autor: Lily

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o radu. Už dlhodobo mám problémy s kvasinkami, mikozami a pod. Vyše pol roka navštevujem gynekologa pravidelne, vybrala som všetky možné lieky, preliečil sa aj môj partner, p. doktor mi zobral všetky možné vzorky, urobil všetky testy. Preliečil všetko čo našiel a teraz po dobratí xy liekov mi dal gynoflor. To bolo cca pred 3 týzdnami. Liek som si ale mohla vyzdvihnúť až pred pár dňami a práve teraz sa mi zase objavili problémy so svrbením. Kúpila som si teda canesten krem a nie som si istá či mám užívať naraz canesten aj ten gynoflor, alebo len jeden liek a ktorý je teraz lepší.
    Tiež ak vás môžem poprosiť o radu ako sa zbaviť týchto nepríjemností...lebo chodiť každý mesiac ku gynekologovi vôbec prijemne nie je. p. doktor mi velmi nevedel poradit ako sa toho zbavit na dlhsiu dobu. ďakuejm velmi pekne za radu a prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    kvasinky sú veľmi častým problémom u mnohých žien. Vo vašom konkrétnom prípade by som odporučila toho času užiť Canesten a po liečbe začať s terapiou Lactofeel. Sú to malé tuby, ktoré sa užívajú denne po dobu 7 dní. Následne je možné zvoliť aj preventívny režim užívania, 2 tuby týždenne po dobu 3 mesiacov.

Podobné otázky

  • Mohla som nakaziť partnera ?

    , Autor:

    Dobrý deň,
    Po jednom nerozvážnom úlete bez ochrany mi nastali gynekológické problémy ako biely výtok so zápachom ktorý liečil môj gynekológ ako bakteriálnu vaginozu, žiaľ zjavne som chronický pacient, po xy ATB mi zistil ešte aj streptokoka, avšak nie som si istá akého. Vlečie sa to už rok a pol a už som zúfalá . V januári mi celková preventívna prehliadka dopadla na výbornú bez žiadnych nálezov zo sterov a kultivácii , avšak mierna bolesť v podbrušku tam stále bola a aj výtok, i keď už bez typického rybieho zápachu. Na slová môjho gynekológa ktoré zneli :" všetko je čisté tu nemôže byť nič zle" a konzultáciou o tom že určitý výtok je normálny a aj keď je biely je to v poriadku ..... som sa rozhodla po roku a pol abstinencie začať opäť sexuálne žiť . Dnes prišli výsledky z kontrolnej kultivácie a opäť je tam streptokok. Výtok je stále , divné tlaky v podbrušku tiež, zápach už nie. Aj pri sexe pri niektorých polohách bolesť, čo sa mi veľmi dávno vôbec nestávalo

    Ako mám takúto situáciu riešiť ? Ja takto nechcem žiť! Nekonečné riešenia , stovky eur v lekárňach

    A čo je najdôležitejšie, mohla som nakaziť partnera ?
    Predo mnou nikoho nemal, s nikým nespal ani nič podobné. Mohla som ho nakaziť ? Musí sa tak isto preliečiť ? Má ísť k urologovi ?

    Ďakujem za odpoveď.
    S otázkami sa obraciam na vás nakoľko už neviem či môžem môjmu gynekologovi veriť a žiadať a o úprimnú pomoc.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, záleží od nálezu z výteru. Ak bol partner predtým v poriadku a aj vy, nepredpokladám závažnejšiu infekciu. Isté druhy streptokoka sa v pošve nachádzajú bežne, takto sa neviem bližsie vyjadriť ohľadom výsledku. Dôležité je udržať vaginálnu rovnováhu. Skúste si realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom, užívajte vaginálne probiotiká a na intímnu hygienu používajte len čistú vodu alebo prípravky na intímnu hygienu.

  • ecoli

    , Autor:

    Dobry den pan doktor, mam 19 rokov, v 17tich som zacala mavat pohlavny styk, stale s jednym a tym istom partnerom, vtedy mi pravidelne zacali zapaly mocovych ciest/mechura kazde dva tri mesiace-vzdy nalez ecoli. Nakoniec to skoncilo kalibraciou uretry pred pol rokom, co by malo moje problemy vyriesit. 2 mesiace po operacii som nemala pohlavny styk, o dva mesiace, znova s tym istym partnerom ihned po pohlavnom styku palenie po moceni, opuch, tentokrat ecoli v posve. Nasledne monural a polygynax. Priatelovi robili na urologii vyter-negativny. Po kazdom pohlavnom styku sa sprchujem, rovnako aj po kazdej velkej potrebe, hygienu dodrziavam. Beriem dlhodobo oralne probiotika, bravala som urovaxom, pila D-manozu, brusnice... Problem sa stale opakuje. Chcem sa opytat, ci uz pomoze iba prevencia prevencia prevencia dookola? Moze mat pripadne priatel ecoli v ejakulate, aj ked on nema ziadne problemy a vyter bol negativny? Alebo to treba riesit az na nefrologii? Mozno dlhodobo probiotika vaginalne? Dakujem Vam velmi pekne za kazdy jeden tip alebo radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, skúste si realizovať po pohlavnom styku vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom. Rovnako tak odporúčam užívať probiotiká vaginálne. E. Coli sa bežne vyskytuje v pošve, samozrejme musí byť pod kontrolou “dobrých” bakterií. Preto je vhodné dať doporiadku pošvovú mikroflóru. Tak isto pri intímnej hygiene používať čistú vodu alebo kozmetiku na intímnu hygienu.

  • Žltý výtok

    , Autor:

    Dobrý deň.
    Som 4 mesiace po prirodzenom pôrode a mam žltý výtok v minimálnom množstve bez zápachu. Iné problémy nemám. Po porode som bola na odstránení rezidui,nasledna kontrola aj ultrazvuk boli v poriadku.Plne kojím. Je to normálne?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, odsledujte si to, hoci je to menej časté, môže sa jednať o dočisťovanie maternice po pôrode, aj v závislosti od toho, kedy boli odstraňované reziduá. Spomínaný výtok by sa mal vyčíriť a vymiznúť. Takto sa Vám ale objektívne neviem vyjadriť. Najvhodnejšie je navštíviť obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení, eventuálne výteru z pošvy stanoví ďalší postup, eventuálne nasadí liečbu.

  • Nevidno gestačný vak

    , Autor:

    Prajem pekný deň, chcem sa spýtať na Váš názor ohľadom toho ze 26.4.mi začala posledná menštruácia, presne o mesiac, t.j. 26.5. (pondelok) mi vyšiel pozitivny test. V piatok som šla k môjmu dr. a výsledok: HCG 474, sliznica zväčšená, za maternicou tekutina a na ultrazvuku nebolo vidno gestacny vak. Začal mi hovoriť o mimomaternicovom tehot. Cítim sa fajn, nič ma nebolí zatiaľ ani nemam iné problémy. Čo si o tom myslite? Velmi sa bojim toho mimomat. teh. V pondelok mam ist na kontrolu, je reálne že za vikend sa tam ten vak objaví? V pondelok by som mala zacat 5 tt. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, určite treba odsledovať dynamiku beta HCG, ako aj skontrolovať USG. Ak sa jedná o plánované tehotenstvo a nemáte akútne ťažkosti, treba to odsledovať a jednoznačne vylúčiť mimomaternicové tehotenstvo. V začiatkoch tehotenstva nemusí byť v dutine maternice jednoznačne vidieť gestačný vak, preto treba USG s odstupom času vyšetrenia zopakovat. Ak sa jednoznačne nepotvrdí vnútromaternicové tehotenstvo alebo u Vás nastúpia ťažkosti, je potrebné realizovať diagnostickú laparoskopiu s prípadným odstránením postihnutého vajíčkovodu. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, v prípade akútne vzniknutých ťažkostí navštívte gynekologickú pohotovosť.

  • myom

    , Autor:

    Dobry den,mam na maternici myom 4 cm. Bola som na konziliu a lekar navrhol 2 moznosti sledovat alebo operacia. Pri operacii vsak upozornil kedze som nerodila a niekedy budem tak len cisarskym rezom tak sme to nechali na pozorovanie kym mi nerobi problemy. Mam 2nerodla som,beriem axia daily 8 meaiacov. Co by ste mi odporucilivy,ipadne do akej velkosti sa da myom vyberat laparoskopicky a od akej velkosti uz by som musela podstupit klasicke rezanie. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, záleží od lokalizácie myómu ale aj iných Niekedy môže byť problém odstrániť laparoskopicky aj 4 cm veľký myóm. Aj väčšie myómy sa dajú odstrániť laparoskopicky, za použitia špeciálneho prístroja, ktorý nemá každé pracovisko, sa myóm pomelie vnútri. Je však pri nich väčšie riziko konverzie a nutnosti rezať brucho. Väčšinou sa brucho reže v tzv. bikiny reze, v ktorom sa neskôr vedie rez aj pri realizácii cisárskeho rezu. Dôležité je povedať, že vzniknutý myóm už nezmizne, iba sa môže vplyvom hormónov zmenšiť. V tehotenstve však väčšinou dochádza k prudkému rastu myómom, preto je na zvážení prehodnotiť odstránenie myómu v dohľadnej dobe.