Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • mozem byt tehotna

    , Autor: bubulienka

    Dobrý večer. Chcela by som sa opýtať v sobotu (29.6.) som mala pohlavný styk (užívam antikoncepciu Belara) o 2 dni neskor t.j. 1.7. som ale začala brať antibiotika. Mohli by spomínané antibiotika spôsobiť to, že by som ostala tehotná? (myslím ešte z toho 29.6.)
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    na nechránený pohlavný styk pred začatím užívania sa prípadne zníženie účinku antibiotikami nevzťahuje, a teda pravdepodobnosť, že by ste z daného pohlavného styku otehotneli je veľmi nízka.

Podobné otázky

  • pohlavny styk

    , Autor: Vikipppp

    dobry den, raz som vam tu uz pisala tak pisem zas. mam 15 rokov a mala som pohlavny styk 13.12 s ochranou, no a ked sme sli druhe kolo bez ochrany tak hned ako vytiahol penis tak sa spravil vonku ale mam velky stres ze z neho vysla taka “priesvitna” vec slza vzrusenia z ktorej mozem tiez otehotniet a tak co to moze znamenat? ci je to naozaj tak ze mozem byt tehotna alebo ako a mam velky stres teraz a neviem co mam robit na vsetko si davam pozor len vzdycky nemam istotu o tom a potom sa zacnem blaznit a tak nesom si ista a chcem sa nechat tu poradit lebo tou slzou vzrusenia mi povedala jedna známa a cely den stresujem nad tym ze otehotniem, este som si nerobila tehotensky test a ani ziadne lieky nezobrala na to tak prosim viete mi povedat co to moze byt????????? vo pred velmi pekne dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo nedá vylúčiť. Áno, predejakulačná tekutina obsahuje tiež spermie, takže tehotenstvo sa stopercentne nedá vylúčiť. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Čo sa týka možnosti užitia núdzovej hormonálnej antikoncepcie, su preparáty, ktoré sa môžu užiť do 72. hodín od nechráneného pohlavného styku.

  • Tehotná

    , Autor: Gabika?

    Dobrý deň chcela by som sa spýtať,že keď som mala nechráneni styk a spravil sa domna. V piatok som mala dostať menzes ale neprišiel a na miesto nich mi prišla ovulácia môžem byť tehotná.dakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Odsledujte si to. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Menštruácia

    , Autor: Neznáme meno

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať.
    Mala som nechránený styk. Pred pár týždňami som prišla o panenstvo. A včera som mala tiež nechránený styk. Priateľ sa spravil mimo zakaždým. A mešká mi menzes mám bolesti brucha, mám rôzne chute, mám tmavý už aj moc aj výtok ako aj inokedy. Ale tento mesiac mi mešká . Vždy som dostala menzes na začiatku alebo v strede mesiaca. Ale po vecine na začiatku a nedostala som ešte.
    Začala ma bolieť chrbtica. Je mi nepríjemné, ťažko od žalúdka na pár minút a potom to prejde. Točí sa mi hlava bolesti hlavy mávam. Mam nepríjemnú bolesť bradaviek. A predtým som nemávala žiadnu bolesť, iba bolesť brucha.
    Môžem byť tehotná ?
    Za odpoveď vopred
    ĎAKUJEM.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Pečeňové testy

    , Autor: Dima_65

    Dobrý deň, bola som vyšetrená u obvodného lekára, kde mi brali krv bolelo ma brucho a tak som bola poslaná na sono brucha, kde mi nezistili nič neobvyklé. OL ale prišli pečeňové testy ktoré boli nasledovné: S_AST: 1.15+ , S_ALT: 1.21+ S_GMT: 1.89+ S_ALP: 2.01+ plus v koagulacii p_d dimery 4.44+. Obvodny lekár mi povedal že taketo zvýšené testy mám kvôli tomu že môžem byť tehotná, mne však menštruácia nemeska ani nemám pocit že by som mala byť tehotná, menštruácia ma prísť až o 4 dni.
    Je možné aby som naozaj bola tehotná? Poslednú menštruáciu som mala normálne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keby ste boli tehotná v skorom štádiu tehotenstva, nebola by to príčina zvýšených pečeňových enzýmov. V prvom trimestri sa tehotenská cholestáza, ako aj ďalšie možné tehotenské ochorenia neprejavia. Príčina bude niekde inde a nebude s veľmi veľkou pravdepodobnosťou gynekologického pôvodu. Pre jednoznačné vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám vie realizovať odber krvi na beta HCG. Po vylúčení tehotenstva bude potrebné stav dosledovať. Váš obvodný lekár Vám vie doplniť ďalšie potrebné vyšetrenia, ako napríklad žlčové kyseliny a vie Vás odoslať na ďalšie vyšetrenia, USG brušných orgánov, ... eventuálne Vás odošle k hepatológovi.

  • Cysta a meškajúci menues

    , Autor: Kikuskaaaa

    Dobrý deň minuly mesiac som mala normálne ovulqciu aj menzes, tento mesiac mi mešká menzes 7 dni a mám funkčnú cystu 2,7cm.. môžem byt tehotná je možné že ide o žlté teliesko ? Lebo mi lekárka pvoedala že sa cysta tvorí v tehotenstve môžem to byt to? Akebo ak nie ako dlho môže meškať menzes a je to ok?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste mali nechránený pohlavný styk a tehotenstvo nie je vylúčené, môže sa jednať aj o tehotenské žlté teliesko. Rovnako tak sa môže jednať o dominantný folikul, či zakrvácané žlté teliesko, ale aj iný druh cysty. Pre jednoznačné potvrdenie, či vylúčenie tehotenstva je potrebné realizovať odber krvi na beta HCG. Príčin meškania menštruácie však môže byť viacero. Nemusí sa jednať iba o tehotenstvo. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.