Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Po antibiotikách

    , Autor: verini

    Prosím Vás, uživala som antb. na preliečenie hrdla. hrdlo som vyliečila ale sa prejavili negatívne účinky antb. dole . Páli, svrbí, čo by ste odporučili použiť? mala som doma čipky gyntima, no to straašne pálilo, muselo to ísť von. čo iné môžem použiť? môj dr. momentálne neordinuje.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    veľmi pravdepodobne pôjde o poantibiotikévú mykózu - tak si zakúpte v lekárni canesten čipky / krém.

Podobné otázky

  • Problem po antibiotikach

    , Autor: sara007

    Dobrý deň,
    brala som antibiotiká kvôli zápalu zubu. 3 dni po dobratí ma začalo ráno veľmi svrbieť na klitorise a večer už aj dolu. Kúpila som si canesten kombi kde bola jedna tableta a krém. Natieram si ten krém 3 dni a na klitorise sa mi urobila včera trhlinka a dnes sa dosť zväčšila. Môže to byť z toho krému? Mám ho prestať používať? Svrbenie trochu ustúpilo. O 3 dni mám aj dostať menštruáciu. Mám počkať a ísť k lekárovi alebo sa môžem vyliečit niečim volno dostupnym? Pripadne je potrebné aby to lekár videl alebo je možné predpísať niečo na infekciu tam dolu po antibiotikách aj po telefóne?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, samozrejme, najobjektívnejšie sa dá vyjadriť, ak lekár nález vidí. Počas menštruácie sa vaginálna liečba neaplikuje. Aj do budúcna, odporúčam si počas užívania antibiotík, ako aj aspoň pár dní po ich doužívaní aplikovať vaginálne probiotiká, ktoré napomôžu udržať pošvovú mikroflóru v norme a neprejavia sa u Vás príznaky bakteriálnej vaginózy.

  • Svrbenie po antibiotikách

    , Autor: Vali Valeri

    Dobrý deň , som po užívaní antibiotík a začala som máť svrbenie na vagíne. Pani doktorka povedala, že to je z antibiotík a bolo treba užívať pravidelne probiotiká čo bohužiaľ som neuživala a ešte k tomu mám intoleranciu na laktózu .. predpísala mi vklady čipky Nystatin Galvax . Zatiaľ som si dala na noc jeden čipok ale dnes mám akosi najhoršie svrbenie asi to už riadne prepuklo a natieram si ešte imazol krempastou ... No chcem sa opýtať či môžem vymeniť imazol za FUNGICIDIN liečivá a stým natierať alebo mi poradíte niečo iné ? Moja pani doktorka dnes neordinuje. A o fungicidine som len čítala na internete. Alebo len teda vkladať Nystatin čipky ktoré predpísala pani doktorka a vydržať kým zaberu? A ešte samozrejme začala som užívať probiotiká .. Vopred ďakujem veľmi pekne za vašu odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania antibiotík nie je dôležité užívať iba klasické probiotiká, ktoré chránia tráviaci trakt, ale aplikovať si vaginálne probiotiká, ktoré chránia pošvovú mikroflóru. Predpísané preparáty si môžete aplikovať. Vyskúšať môžete aj Fungicidin krém. Pri pretrvávaní ťažkostí bude potrebné realizovať výtery z pošvy na kultiváciu, pri negativite mikrobiologické vyšetrenie z krčka. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.

  • Krčok

    , Autor: Lula17

    Pán doktor Dakujem za odpoved ale ešte sa opýtam pri zavádzaní vaginalneho capiku som zacítila krčok keď som sa ho dotkla cítila som ako keby tlak v bruchu “bolest” ? momentálne som 7 deň po menštruácii.môže to ovplyvňovať ovulacia? Už som vyľakaná pretože sa to nejako nabaluje najskôr baktéria v moči potom tato liečba po antibiotikách. Neviem či mám robiť paniku a ihneď volať dr alebo to do 12teho “počká”. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v priebehu menštruačného cyklu sa do istej miery mení poloha krčka maternice, takže nie je problém ho nahmatať. Podľa mňa sa nemusíte zbytočne znepokojovať.

  • Ureaplazma

    , Autor: Iva_1233

    Dobry den, chcela by som sa spytat doplnujucu otazku k Vasej odpovedi o ureaplazme a imunite co ste napisali. Je mozne ze ureaplazma bude vracat sama aj po antibiotikach a negativnom teste ked mam slabu imunitu? (Mimo opatovnej nakazy)