Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,280 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • opuch

    , Autor: ja-iba-ja

    Dobrý deň

    chcela by som sa spýtať jednu vec. Vždy pri pohlavnom styku je to na začiatku dosť bolestivé počas toho vôbec ale zas po styku mám bolesti a opuch je to bežné alebo mám vyhľadať lekára??

Podobné otázky

  • Suchost pošvy???

    , Autor: Ejvn

    Dobrý deň, potrebovala by som poradiť… 4/23 zavedená mirena, 12/23 svrbenie pálenie výtok, - samoliecba canesten Čapík+masť, neskor 3 tablety clotrimazol, kedze nic nepomohlo volala som svojmu gynekológovi ale neprepojili ma takze len sestricka mi naordinovala výplachy a fungicídín, o dva dni na to som skončila u gynekológa, ten mi bez vyteru nasadil polygynax… po nom som na 3-tí deň skončila na pohotovosti už v takom stave ze som nemohla ani chodit… tam nasadené antimykotika 3 tablety kazde 3 dni a masť macmirror a vyplachy rosalginom… po liečbe ktora zabrala ťažkosti boli uz len minimálne bola kontrola u gynekológa: vyter a do výsledku nasadené probiotiká kupene u neho natural factors multi acidofilus zo spodu 5 dni, vysledok vyteru masívne escherichia coli… nasadene antibiotika ciphin na 5 dni… polovica januara 24, kontrolný vyter v poriadku aj prehliadka u gynekológa, ale znova som pociťovala pálenie, svrbenie a diskomfort len z vonku nie vo vnutri… vraj to moze byt suchostou posvy, ale viac to nerozoberal… dr tvrdí ze mam užívať len dlhodobo probiotiká, 2 x do tyzdna zo spodu, ale tie užívam uz vyše dvoch mesiacov a ziadna zmena… sex som nemala uz 2 mesiace… momentálne mam az mierne opuchnuté a cervene pysky a zvonku obcas akoby az popálenú kozu ked sa jej dotknem alebo ani neviem ako to opísať… obcas pol dna je to v poriadku nic závratne ale vecer sa vzdy po celom dni až doškrabem a som tam kde nechcem… stale dookola to iste… kupila som si vagisan hydrokrem, ktorý natieram z vonku 3-ti den, ale mam pocit ze je to horsie, opuchnuté a začervenané a viac to svrbí ci až Páli… doteraz to až take zlé nebolo…
    1. Viete mi prosim vas nieco odporučiť???
    2. Sú tie probiotiká spoľahlivé a postačujúce?
    3. Moze to byť mirenou?

    Dakujem za odpoveďou…

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa Vám po aplikácii Vaginálnu zhoršil stav, ukončite aplikáciu. Príčin Vašich ťažkostí však môže byť viacero. Podľa opisu ste v poslednej dobe užívali viacero antibiotík, či už celkových alebo lokálnych. Môže sa u Vás jednať aj o bakteriálnu vaginózu z poruchy vaginálnej mikroflóry. Časté vaginálne výplachy tiež nie sú ideálne. Najvhodnejšie je si pred začiatkom vaginálmej liečby jednorázovo realizovať vaginálny výplach a následne si realizovať aspoň 14 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami, ktorých je v lekárňach veľké množstvo. Vyskúšať môžete Gynimun Rapid, aplikovať si denne, najlepšie večer pred spaním. Nemyslím si, že Mirena má s tým niečo spoločné. Z vonku si skúste natierať Canesten krém. Pri pretrvávaní ťažkostí bude vhodné doplniť ďalšie stery na Chlamýdie, Ureaplazmy a Mykoplazmy. Nevidel som však nález, ani nepoznám všetky okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Krvavé okrúhle trhlinky

    , Autor: aaudreyy

    Dobrý deň, pred par dnami som bola u gynekologa z dovodu bolestí v intimnej oblasti. Priznaky - opuch pyskov, trhliny okruhleho tvaru na pyskoch z vnutornej strany a okolo klitorisu a nad nim, palenie, svrbenie, vytoky meniace farbu ( raz biele raz zltozelene), cervena posva a cele jej okolie. Pan doktor mi predpisal Macmiror tablety a krem, no okrem opuchu sa nic nezlepsilo :( po 4 dnoch sa Mi robia stale nove a nice praskliny co je velmi bolestive no najma pri močeni :( …uz som zufala … beriem aj probiotika. Je to naozaj len kvasinkova infekcia? Mala som ju parkrat aj v minulosti no vacsinou to bolo len svrbenie a vytok nikdy nie tie bolestive rany. Prosim o radu dakujem krasne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez videnia nálezu je ťažké sa takto bližšie objektívne vyjadriť. Príčin ťažkostí môže byť viacero. Trhliny vo vaginálnej oblasti sú najčastejšie dôsledkom mechanického poškodenia sliznice, ktorá nie je dostatočne zvlhčená, prípadne ako alergická reakcia na zmenu pracieho prášku, či intímnej kozmetiky. Je potrebné realizovať, okrem iného, aj kultivačné vyšetrenia. Nevylučujem, že sa môže sa jednať aj o kvasinkovú infekciu. Skúste si po doužívaní 6 - 8 globúl Macmiroru realizovať aj kúru vaginálnymi probiotikami aspoň po dobu 10 - 12 dní. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí bude potrebné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý určí ďalší postup.

  • opuch velkych a malych pyskov

    , Autor: Vikipppp

    dobry den, chcem sa spytat, moj priatel ma robil prstami a potom zacal citit ze nieco mi napuchuje ale necitila som to az ked prestal a chytila som si vaginu tak som citila ze mam napuchnute velke aj male pysky a ked som prisla domov sla som si dat horuci kupel a dalej neviem co by som mohla robit aby to zmizlo cim skor prosim nevedeli by ste mi povedat cim to moze byt? a co by som mala v tej situaciu robit? vo pred dakujem ????????????????

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, bez videnia opuchu, či celkového vyšetrenia sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Opäť mykóza/vaginóza

    , Autor: MiMa997

    Pekný deň prajem Pán doktor, chcela by som sa opýtať už 3 mesiac po sebe ma trápi vaginálna mykóza/ vaginóza neviem presne čo to je,ale prvý krát to bolo najhoršie vtedy som mala neskutočne svrbenie vagíny, opuch, tvarohový výtok, začervenanie, celkový diskomfot,preliečila som sa Canestenom gyn 1 deň a krémom, týždeň bol pokoj a posledný deň menštruácie to opäť začalo, príznaky boli oveľa miernejšie, opäť začal diskomfot, mierne svrbenie vagíny začervenanie ale tento raz výtok bol bielej mliečnej farby dajme tomu riedky, preliečila som sa Canestenom gyn 6 dní a krémom cca 10dni,po mesiaci keď som mala posledný deň menštruácie sa problém začal zas opakovať,presne posledný deň menštruácie som začala pociťovať diskomfort, začervenanie,mierne svrbenie a mliečny riedky výtok, intímne partie si umývam antibakteriálnym lactacydok,uz som sa objednala aj k svojmu gyn ale az o mesiac mal voľný najbližšii termín, už som zúfalá, plánujem zmeniť aj spodné prádlo,nosim stále tangá okrem menštruácia,pri menštruácii používam vložky always a kalíšok,moja otázka znie čím sa mam opäť preliečiť? akými liekmi kým sa dostanem k svojmu gyn a čo mám robiť do vtedy,kde môže byť problém? vďaka za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pravdepodobne sa u Vás jedná o tzv. bakteriálnu vaginózu, teda poruchu vaginálnej mikroflóry. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si realizujte aspoň desaťdňovú kúru vaginálnymi probiotikami za účelom úpravy vaginálnej mikroflóry. Menštruačný kalíšok nie je úplne ideálna pomôcka, pri jeho používaní je vyššia pravdepodobnosť vzniku spomínanej bakteriálnej vaginózy. Skúste ho nepoužívať. Kúru vaginálnymi probiotikami si viete realizovať aj preventívne obmesiac. Vhodná je ich aplikácia aj po návšteve kúpalísk, bazénov, víriviek, sáun, mora, ako aj počas užívania antibiotík a aspoň sedem dní po doužívaní antibiotík.

  • Opuch zvnutra/ palenie zvonku

    , Autor: lena_

    Dobry den, chcela by som poprosiť o nazor. Po pohlavnom styku (pred vyse tyzdnom) som vnimala drobne podrazdenie, ako už aj par krat v minulosti. Zobrala som \3 dnove antibiotika ktore som brala už predtym niekedy, a mala som dojem že je to lepsie. Ale o par dni som bola na chvilku v bazene a zacalo ma to vyrazne stipat zvonku cele okolie, je to akoby podrazdene, a zvnutra to prostredie je take akoby poranene, opuchnute. Keby som aj svrbenie ešte pripisala alegickej reakcii (kedze som alergicka na rozne pripravky napr.) aj ked to nebolo takto vyrazne. Ale tu vnutornu stenu mam akokeby 'viac prekrvenu' a poranenu. Vnimam to aj ked sedim, a sem tam to pobolieva alebo je precitlivejsie na jednej strane. Predtym som nemala ziadny vyrazdnejši problem ani pohlavny styk nebol drsny. Dakujem za odpoved, ak by ste sa mohli prosim vyjadriť ohladom toho ci je mozne aby to takto zvnutra reagovalo na niejaku alergiu alebo ci to moze byt z niejakej infekcie. ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Nevylučujem, že sa môže jednať aj o tzv. bakteriálnu vaginózu. Bez vyšetrenia a poznania nálezu, ako aj ďalších bližších informácií sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Určite odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť. Realizovať si zatiaľ môžete skúsiť vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si realizujte aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami.