Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • chceme bábätko

    , Autor: luca

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť v oblasti neplodnosti. Mám 29 rokov aj môj manžel. Pred dvomi rokmi som sa vydala a po 5 mesiacoch som vysadila antikoncepciu, po vysadení antikoncepcie sme sa 3 mesiace nesnažili o bábätko, chcela som sa ,,vyčistiť" , potom sme sa začali snažiť, o cca 3 mesiace manžel mal zápal mechúra takže sme mali mesiac pauzu. mám nepravidelnú menštruáciu niekedy je to 36 dní na druhý mesiac 54 dní, manžel bol na spermiograme hodnoty boli na 75% - pohyblivosti, mne brali krv na hormóny aj tie sú v poriadku. Teraz mi môj gynekológ odporučil umelé oplodnenie bez ďalších vyšetrení - krvná skupina...(teraz je to vyše roka čo sa snažíme o bábätko). Je to normálne nemám žiadne zrasty ani cysty. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    máte nepravidelný menštruačný cyklus, to samo o sebe znižuje šancu na otehotnenie. Otázne je či máte alebo nemáte ovuláciu. Odoslanie do centra asistovanej reprodukcie neznamená hneď umelé oplodnenie, aspoň dúfam, že to tak funguje aj v iných centrách, nie len v našom :)
    V centre sa zaháji sled odborných vyšetrení, ktoré bežne obvodný gynekológ nemá možnosť dať vyšetriť. Držím palce!

Podobné otázky

  • Špinenie

    , Autor: Anonym23

    Dobrý deň,
    Chcem sa opýtať, bol mi diagnostikovaný antifosfolipidový syndróm na základe predčasného pôrodu v 20 týždni z dôvodu, že sa mi rozvinula ťažká eklampsia (rodila som sekciou nakoľko si to vyžiadal môj zdravotný stav), pár mesiacov neskôr som si zrejme prešla biochemickým tehotenstvom a mometánlne už 4 dni mi mešká menštruácia, tehotenské testy mám pozitívne (aj keď čiarka je slabá a nesilnie, no sú viditeľné voľným okom), a dnes ráno som zaznamenala hnedý výtok. Podľa poslednej menštruácie by som mala byť v 5. týždni. Okrem iného mávam bolesti hlavy a neurologička ma poslala na MRI, ktoré som absolvovala týždeň po potvrdenej ovulácii aj s kontrastom. Chcem sa opýtať, čo môže byť za tým špinením? Mohlo mi nejako MRI uškodiť? Momentálne nie som do konca mesiaca v mieste bydliska takže za gynekologóm teraz ísť nemôžem aj keď mam v pláne zajtra sa s ním skontaktovať. Čo sa týka liekov, beriem Aspirin protect 100mg od novembra na zaklade odberov na hematológii + kyselinu listovú nakoľko s manželom chceme bábätko a dľa USG na prevetívnej prehliadke mám jazvu pekne zahojenú a môžme sa začať snažiť o druhé bábätko.

    Ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Čo sa týka hnedastého špinenia, príčin môže byť viacero. Môže sa jednať o implantačné špinenie. Objektívne sa Vám však takto neviem bližšie vyjadriť. Odsledujte si to. Nemyslím si, že Vám MRI uškodilo. V nasadenej liečbe pokračujte podľa odporúčaní. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.