Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
16,050 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Špinenie

    , Autor: Bandži

    Dobrý deň,
    Chcem sa opýtať, bol mi diagnostikovaný antifosfolipidový syndróm na základe predčasného pôrodu v 20 týždni z dôvodu, že sa mi rozvinula ťažká eklampsia (rodila som sekciou nakoľko si to vyžiadal môj zdravotný stav), pár mesiacov neskôr som si zrejme prešla biochemickým tehotenstvom a mometánlne už 4 dni mi mešká menštruácia, tehotenské testy mám pozitívne (aj keď čiarka je slabá a nesilnie, no sú viditeľné voľným okom), a dnes ráno som zaznamenala hnedý výtok. Podľa poslednej menštruácie by som mala byť v 5. týždni. Okrem iného mávam bolesti hlavy a neurologička ma poslala na MRI, ktoré som absolvovala týždeň po potvrdenej ovulácii aj s kontrastom. Chcem sa opýtať, čo môže byť za tým špinením? Mohlo mi nejako MRI uškodiť? Momentálne nie som do konca mesiaca v mieste bydliska takže za gynekologóm teraz ísť nemôžem aj keď mam v pláne zajtra sa s ním skontaktovať. Čo sa týka liekov, beriem Aspirin protect 100mg od novembra na zaklade odberov na hematológii + kyselinu listovú nakoľko s manželom chceme bábätko a dľa USG na prevetívnej prehliadke mám jazvu pekne zahojenú a môžme sa začať snažiť o druhé bábätko.

    Ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Čo sa týka hnedastého špinenia, príčin môže byť viacero. Môže sa jednať o implantačné špinenie. Objektívne sa Vám však takto neviem bližšie vyjadriť. Odsledujte si to. Nemyslím si, že Vám MRI uškodilo. V nasadenej liečbe pokračujte podľa odporúčaní. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Plánovanie IVF po kyretáži

    , Autor: Lenya

    Dobrý deň pán doktor. Už som dva mesiace po kyretáži (missed abortion 9tt). Mám za sebou aj prvú menštruáciu, no na sone stále bolo vidno malé nevyčistené miesta. Z druhou menštruáciou že by malo všetko ísť preč. Máme naplánované už aj druhé IVF.
    Chcem sa opýtať, keď som už mala menštruáciu môžem ísť na wellness dovolenku ? (Výrivka, sauna). Bolesti ani špinenie nemám.
    A keď som sa nevyčistila pri prvej menštruácii aký je predpoklad že pri druhej bude všetko tak ako má byť? Aby som mohla podstúpiť druhý KET.
    Veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, s wellnesom by som narábal opatrne, obzvlášt, keď máte naplánovaný embryotransfer, aby nedošlo k vzniku bakteriálnej vaginózy, či vzniku vaginálnej infekcie, ktorá by mohla prípadný embryotransfer oddialiť. Ak už aj navštívite saunu, či vírivku, odporúčam si večer realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a aplikovať vaginálne probiotiká. Nevidel som USG nález, preto sa Vám k stavu v dutine maternice neviem objektívne vyjadriť. Ak by však bol na USG potvrdený cievny tok, bolo by potrebné realizovať revíziu dutiny maternice. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov, ktorí poznajú všetky výsledky vyšetrení, nálezy a okolnosti a najobjektívnejšie sa Vám vedia vyjadriť. Rovnako tak sa ich nebojte pýtať v prípade nejasností.

  • 30 deň po kyretáži a menštruácia stále neprišla

    , Autor: Lenya

    Dobrý deň,
    Dnes je 30 deň čo som po kyretáži MA v 9tt. Po zákroku som mala neprestávajúce špinenie a bolesť podbruška. Na 21 deň mi dali injekciu na stiahnutie maternice a aby všetko čo ešte ostalo vyšlo von. Po injekcii sa mi polavilo, prestalo špinenie. No očakávaná menštruácia stále neprišla, dva dni ma trápi opäť slabunké ružové špinenie, bolesti ako pri MS. Môže ísť o náznak menštruácie, alebo ešte sa čistím?
    Veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, menštruácia po výkone by sa mala dostaviť po 4. - 6. týždňoch. Spomínané špinenie môže byť príznakom začínajúcej menštruácie. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to.

  • Hcg

    , Autor: andrea-133

    Dobrý deň bola som u lekára pretože namiesto menzes som mala len spinenie.hcg malo hodnotu 1.posledny styk .5.8.vsetky testy negatívne.sliznica nízka.lekar mi povedal ze je to hraničné.a moze to byt len zaciatok tehotenstva.ale podľa mňa uplne nereálne keďže sliznica ma byt vysia pri tehotnosti a pri dátume styku by som už predsa mala nejaké príznaky.problem s menzes mam dlhšie skôr si myslím ze idem do prechodu.mam 43 rokov...a ešte mam 2 myomy veľkosti 3 a 4cm.taktiez mi povedal ze mam ranku na krčku.. deti už teda neplánujem.aky je váš názor...dik

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak ste mali posledný pohlavný styk 05.08.2022 a beta HCG realizované toho času je negatívne (negatívna hodnota beta HCG je do 5 mIU/ml), tehotná nie ste. Ak mala menštruácia slabú intenzitu, nie je dôvod to riešiť. Myómy sú vedľajším nálezom, nespôsobujú slabé krvácanie, ale práve naopak, intenzívne krvácanie. Čo sa týka ranky na krčku, takto bez videnia nálezu sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Mykoza

    , Autor: Mooly

    Dobrý deň, keďze mám dlhodobejšie problemy s mykozou včera som bola u svojej doktorky a ta mi vzala vyter, dnes som zbadala jemne krvacanie, môže to byť spôsobene vyšetrenim?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, príčin špinenia môže byť viacero. Špinenie môže byť spôsobené aj vyšetrením. Odsledujte si to.

  • Krv mimo cyklus

    , Autor: Lucia. K.

    Dobrý deň

    Som už 7.5 mesiaca po pôrode. Menštruácia je rovnako rozhádzaná ako pred pôrodom. Avšak posledné 3-4 dni mám silnejší, číry výtok s prímesou krvi. Dnes (21.8.) som mala na papieri aj slabo ružovú krv. Chcela by som sa opýtať či to môže byť problém alebo len telo "blbne" nakoľko mám vyoperovanú ŠŽ.

    Išla by som aj priamo za lekárom ale termín ma až v októbri a telefóny nedvíhajú.
    Ďakujem za pomoc

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, aj pri pravidelnom menštruačnom cykle sa môže vyskytovať pár dňové špinenie, či už pred menštruáciou alebo menštruácia končí niekoľkodňovým špinením. Nemusí to byť žiadny problém. Normálne je aj pár dňové špinenie uprostred cyklu, kedy môže nastať ovulačné špinenie, či krvácanie. Odsledujte si to. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.