Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Belara

    , Autor: bubulienka

    Dobry den,
    chcela by som sa opytat ci mozu tabletky Laktobacily Forte 20 nejako ovplyvnit ucinnost Belary? a ci je potrebne chranit sa aj nejako inak? dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    nie, spomínaný preparát nemá vplyv na účinnosť antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Menstruacia pocas HAK

    , Autor: Billie

    Dobrý deň prajem,
    Užívam HAK belara už asi rok a nikdy som nemala podobný problém, no tento mesiac som sa pustila do keto diéty a dostala som menštruáciu počas druhého týždňa užívania HAK. V nedelu by som mala dobrať blister a neviem teda ako ďalej postupovať a či je táto náhla menštruácia dôsledkom diéty. Mám prestať brať blister a mám si dať 7-dňovú pauzu ako by som mala po správnosti mať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, osobne si myslím, že takáto zmena životosprávy má vplyv na viacero systémov v organizme a má vplyv aj na menštruačný cyklus, či mohlo spôsobiť špinenie alebo krvácanie. Počas užívania hormonálnej antikoncepcie, aj za predpokladu jej pravidelného a správneho užívania, sa môže vyskytovať špinenie, či krvácanie, najmä v začiatkoch užívania. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Cytológia a spinenie

    , Autor: San77

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať, či je normálne, že mám hnedý výtok, ktorý mi začal 4 dni po cytológii a trvá už 3 dni. Beriem HAK belara už skoro rok a mám 22. deň cyklu.
    Môže to spinenie byt spôsobené z vysetrenia, aj keď spinenie začalo neskor ? Alebo problem môže byt v niečom inom?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie po realizácii onkocytologického vyšetrenia sa najčastejšie vyskytuje v deň vyšetrenia a maximálne dva dni po vyšetrení. Spomínaný hnedý výtok môže byť spôsobený teoreticky aj tým, ak však užívate hormonálnu antikoncepciu, aj napriek pravidelnému a správnemu užívaniu sa špinenie môže vyskytovať, prakticky aj počas celého cyklu. Nehovorí o zníženom účinku. Súvis s realizáciou onkocytológie je tak podľa mňa len náhoda. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Zabudnuté 2 tabletky z antikoncepcie

    , Autor: Klaudi22

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu Belara a momentálne mám zápal priedusnice, beriem antibiotika a väčšinu dňa prespim. To je dôvodom zabudnutia úžitia tabletky. Som eštelen v polovičke blistra. Dnes mi začala menštruácia, 2 týždne skôr ako obvykle. Ako mám postupovať? Mám užiť až 2 tablety a s treťou pokračovať o pár hodín?
    Veľmi pekne ďakujem za Vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané krvácanie zo spádu hormónov nastalo pre vynechanie niekoľkých tabliet hormonálnej antikoncepcie. Keď ste vynechali až dve tabletky, už ich teraz dodatočne neužívajte. Viete užiť dve tabletky, jednu zabudnutú a jednu dnešnú. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Keďže za daných okolností (vynechanie dvoch tabliet hormonálnej antikoncepcie, užívanie antibiotík) je účinok hormonálnej antikoncepcie znížený, chráňte sa aj dodatočne minimálne celý tento cyklus. Odsledujte si to.- Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Svrbenie

    , Autor: Zuzka25

    Dobrý deň,

    Chcela by som sa opýtať, čím môže byť spôsobené svrbenie a pálenie pošvy a vonkajších genitalii jeden deň pred menštruáciou a pocas celej menštruácie. Prvý krát sa mi to stalo v novembri keď som brala antikoncepciu belara. Túto som po dohovoru s gynekológom vysadila, lebo ze to práve ona môže spôsobovať a vyteri boli čisté. V decembri sa to opakovalo rovnako deň pred menzesom potom počas celého menzesu a prestalo to 2 dní po skončení. Vložkami to nebude lebo to začína ešte kým ich nepoužívam a nemenila som žiadne hygienické prostriedky. Teraz znovu. Ide o to ze je to veľmi nepríjemné. Existuje niečo čo sa dá používať pocas menzesu na upokojenie pošvy alebo tak ? Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, efektivita liečby vaginálnej infekcie počas menštruácie je prakticky nulová. Môže sa jednať o prejavy bakteriálnej vaginózy, ktorá sa Vám začne prejavovať pred menštruáciou. Skúste si hneď po skončení menštruácie realizovať kúru vaginálnymi probiotikami aspoň 10 dní. Možte si skúsiť zvonku aplikovať Canesten krém.

  • svrbenie

    , Autor: peetttkkkakkak

    Dobrý deň, mám taký problém. Už asi týžden ma svrbia pysky ohanbia. Nemám žiadnu bolesť pri močení ani nezvyčajný výtok a bolí ma to iba na dotyk a pri poh. styku. Natieram si to Canestenom ale nepomáha. Pri poh. styku ma to tak akokeby reže hneď pri vstupe.Beriem asi pól roka antikoncepciu Belara a mala som už kvasinkovú infekciu aj zápal močových ciest a ani na jedno sa to nepodobá. Prosím o radu čo by to mohlo byť.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.