Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
7,480 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • sliznica

    , Autor: odbornik6

    dobry den pisem vam kedze mi uz dlho opovedate na moje otazky a vzdy mi odpoviete vycerpavajuco a potom sm kludna .dakujem .takze dnes som bola u mojej gyn s toho dovodu ze sa nam 2mesiac nedari otehotniet aj ked jedno babo uz mame poslednu mezes som mala 2februara takze dalsia b mala prist 2marca cyklus mam od 28 do 30dni .beriem kyselinu listovu a vitamin e manzel to iste .no a dnes som sla za nou ze som od 17dna cylku po vcera co bol 25cylku mala take hnede spinenie a jeden den cista krv asi hodinu .s manzelom sme sa snazili kzdy 2druhy treti den .urobila mi citologiu ci co a potom aj vaginanle sono na ktorom videla ze ovulaciu som mala tento mesiac z laveho vajecnika ze je to ok a ze sliznicu mam vysoko co je vraj pred mezes tak ma to troska sklamalo a zobrala mi aj krv na nieaky hormonalny profil lebo ze vraj to spinneie mohlo byt aj z nedostastku hormonou .myslite ze som v poriadku ?a je tam este nieaka sanca ze som tehotna aj ked je sliznica vysoko ?dakujem vam za vasu dopoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    vo včasných fázach tehotenstva kedy ešte nie je vidieť gestačný vačok je sliznica presne rovnaká ako je sliznica pred menštruáciou. Preto vysoká sliznica neznamená, že by ste nemohli byť ešte tehotná. So špinením má vaša lekárka pravdu ale slabé špinenie môže byť taktiež príznakom uhniezďovania embrya, budem vám držať palce.

Podobné otázky

  • Duphaston

    , Autor: Iveta

    Pan doktor obraciam sa na Vas s prosbou o radu. Už ste mi veľa krat poradil, začo som Vam veľmi vďačna. Mam 51 rokov a som v perimenopauze.Menzes mi minuly rok začal štrajkovať. V aprili mi vynechal na 3 mesiace, potom nastalo 2 týždňove špinenie, ktore vyustilo do silnejšieho krvacania. Na 5 deň robená kyretaž. Lekar mi povedal, že už v maternici ani nebolo z čoho zobrať vzorku.Vysledok- mierna hyperplazia bez atypii.Menzes 2 cykly v poriadku. V oktonri zase vynechal na 3 tyždne. Sliznica maternice 6 mm pri meškani. Robeny horm. profil. FSH 14, nizky progesteron a vyšši estrogen. Nasadeny Duphaston na vyvolanie menštruacie. Menzes prebehol v poriadku. Potom nasadeny naďalej Duphaston na niekoľko mesiacov, aby sa zabranilo rastu sliznice, čo podľa mňa 6 mm nebolo veľa.Beriem lieky 3 mesiac a stale od 5-.7 dňa uživania sa u mňa objavi špinenie, ktoré trva až do menštruacie. Menzes som v prvom cykle dostala na 7 deň po vynechani tabletky a v druhom na 4 deň po vynechani..Beriem ich od 11-23 dňa cyklu.Každy mesiac chodim po menzese na kontolu na USG mi lekar kontroluje sliznicu, ktora nie je vysoka. V prvom cykle bol menzes slaby, v druhom bol silnejši. Včera mi lekar povedal, že keď nezaberaliečba Duphastonom, kvoli špineniu bude potrebna hysterektomia. Mam na maternici intramularny myom 23 mm, ktorý mam skoro 18 rokov. Ta operácia hlavne kvoli tomu špinenie. Ja mam však dojem , že to špinenie mi sposobuju lieky, lebo predtým som to takto dlhodobo nemala . Niekedy 2-4 dmi pred menzesom sa objavilo., ževraj to sposobil nizky progeseron.Mam o tom pouvažovať. Nerada by som sa dala operovať, pokial by to nebolo nutne.Čo by ste mi pan doktor poradil Vy, Je to so mnou ťažke, ja viem.Ja by som možno skusila vysadiť lieky, ako sa bude moje telo spravať.Je možne že sa to špinenie objavuje prave kvoli liekom? Hovoril mi, že mi to neudrži sliznicu. A čo Norethisteron, ten by mi nepomohol?Raz som ho brala kvoli dovolenke a mala som po ňom veľmi silný menzes.Ta hysterektomia by sa musela robiť cez brucho, lebo mam vysoko maternicu. Nemožem sa s tym uspokojiť, stale na to myslim. Alebo nie je nejaky iny sposob ako prejsť bez problemov do menopauzy. Pan doktor už vopred Vam pekne ďakujem za Vašu radu a prepačte za ten roman, ale jednoduchšie som nevedela opisať svoj problem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Duphaston môžete skúsiť vysadiť, no podľa mňa sa stav nezlepší. Ak máte nízky progesterón, iba tak bez ničoho sa to neupraví. Norethisteron v dávke 2x1 tabletka sa skúsiť nasadiť môže, je však otázne, či sa stav upraví. Za vyskúšanie by možno stálo aj zavedenie vnútromaternicového telieska - Mireny. Čo sa týka hysterektómie, záleží od nálezu, ale nemusí sa vždy rezať brucho, maternica sa dá odstrániť aj laparoskopicky. Rozhodnutie je už na Vás.

  • Ablacia endometria

    , Autor:

    Dobrý deň, mám 47 rokov, 2 roky velmi nepravidelnú menštruáciu, abdolvovala som 2 x kyretaz a hysteroskopiu, bola zistená polipovite zmenena sliznica zadnej steny maternice. Histologia je negativna. Bola mi navrhnuta ablacia endometria hysteroresektoskopom. Zakroku sa dost obavam, ci vyrieši moje problémy, hlavne pretvavajuce spinenie a krvavy vytok, posledne trvalo 2 mesiace az kym mi nebola urobena hysteroskopia a nasledna kyretaz. Hormonalna liecba duphastonom pol roka nezaberala. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, príčinou Vašich ťažkosti môže byť skutočne polypoidne zmenená sliznica, ktorá sa pri menštruácii správa inak, neodlučuje sa, sú pod ňou otvorené cievy a tie spôsobujú špinenie, krvácanie alebo dlhodobý krvavý výtok. Treba povedať, ze nevidel som rozsah ani charakter nálezu, preto sa objektívne k jednoznačnému účinku hysteroresektoskopie neviem vyjadriť. Ste už v perimenopauzálnom veku, teda v období akého si predprechodu. Ak bola skutočne histológia negatívna, čo je veľmi dôležitá informácia, a aj keď zákrok upraví ťažkosti, nebude to treba ďalej riešiť, kým sa opäť ťažkosti nezopakujú. Ak ste už však absolvovali niekoľko zakrokov a účinok bol len dočasný, je pravdepodobnosť, že aj po tomto zákroku nemusí byť efekt trvalý. Niekedy, vzhľadom k okolnostiam, preferujeme aj my, ale aj pacientky, radikálnejšie, ale zároveň definitívne riešenie - laparoskopické odstránenie maternice, vo Vašom prípade aj s vaječníkmi. Poraďte sa so svojim obvodným gynekológom, pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach ho navštívte.

  • Vyska endometria

    , Autor: fragola

    Dobry den.Bola som u svojho gynekologa s tym nech mi predpise duphaston na upravu cyklu,nakolko po poslednom kyrete mam slabu menstruaciu..Doktor mi nato povedal ze mam byt len rada,urobil mi sono,vraj je vsetko ok. Vysku sliznice mam na 8 den cyklu 6mm..Je to na ten den cyklu v poriadku??Ako vysoka musi byt sliznica aby zena otehotnela?Dakujem za odpoved :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nie je jednoznačne stanovená výška sliznice dutiny maternice pri otehotnení. V druhej polovici cyklu po ovulácii je sliznica vyššia, rastie od prvého dňa cyklu a je najvyššia v období tesne pred menštruáciou. Ak sa snažíte o dieťatko, odporúčam užívať kyselinu listovú a mať pravidelný nechránený pohlavný styk.

  • Klimakterium

    , Autor: Iveta

    Pan doktor, som v obdobi premenopauzy. Bola som na USG a na 10 deň cyklu som mala vyšku sliznice maternice 52mm. Podľa Vas nastane ešte menzes, alebo može aj vynechávať?Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, 52 mm sliznica je aj v období premenopauzy suspektný nález, ktorý by sa mal histologicky overiť. Samotná výška sliznice nehovorí o tom, či žena ešte bude menštruovať alebo nie. Za menopauzu sa považuje obdobie 12 mesiacov, počas ktorých žena nedostane ani raz menštruáciu. Závisí od veku ako aj hormonálnej výbavy vaječníkov, či sa ešte menštruácia dostaví alebo nie. V období pre-menopauzy je výška sliznice maternice do 5 mm.

  • Cytologia

    , Autor: Katka19

    Dobrý deň, chcela by som Vás poprosiť o Váš názor. V 2016 som otehotnela bolo mi zistená cyto Hsil +HPV 16, po pôrode 2017 sa mi cyto zlepšila na Lsil PAP IIIa-ASCH +HPV 16, po 6 mesiacoch znova kontrola tie isté výsledky následne som bola odoslaná na kolposkopicke vyšeyrenie,kde mi 2018 robili biopsiu krčka-výsledok z histologie znel: pravidelná sliznica s nešpecifikovanými zápalovými zmenami. Ešte v ten rok december som bola na prevencii u svojej lekárky a vysledok znova LSil PAP IIIa +HPV. Moja otázka znie v akom štádiu je môj zdravotný stav? Uvažujem o zmene lekára z dôvodu že jeho stanovisko bolo že sa to bude len sledovať,žiadne vysvetlenie ani liečba nič teraz vo februáry idem znova na kolposkopiu , podľa výsledkov sa rozhodnem. Ako často sa môže vykonávať biopsia? Ak minulý rok som mala negatívne výsledky. Je možné,že sa moja cytologia ešte môže upraviť? Ďakujem pekne za vašu odpoveď. Pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, v závislosti od výsledkov sa postupuje buď v zmysle sledovania a pravidelnej kontroly cytológie alebo aktívneho prístupu v zmysle kolposkopie eventuálne biopsie krčka maternice prípadne konizácie. Spontánne vyhojenie a tým úprava cytológie závisí od druhu a typu HPV vírusu, je však možné. Svoju dôležitost zohráva aj očkovanie. LSIL ešte nevyžaduje konizáciu, ale pravidelné sledovanie. Ak si stav vyžaduje biopsiu, je možné ju opakovať. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach konzultujte Vášho obvodného gynekologa.