Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,450 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • endometrioza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den chcela by som pocut nazor ineho nestranneho lekara na moj stav.Pred rokom mi bola diagnostikovana endometrioza 4 stupna boli postihnute aj creva a mocova rura.Podstupila som najprv jednu laparotomiu kde odstranili zrasty,cisty a zobrali mi jeden vajickovod.Po dvoch mesiacoch som musela ist na dalsiu koli tej mocovej rure urobili sa tam dalsie zrasty a do tej mocovej mi voperovali stend.Nasledne som podstupila 6 mesacnu hormonalnu liecbu a po nej to vyzeralo ze je vsetko ok a dr nam dal pol roka aby sme sa posnazili prirodzene o dietatko.Nepodarilo sa a teraz podla vysledkou mam horsie onkomarkery ako vtedy pred rokom a kazdy mesiac sa zvysuju.Tak nas urychlene poslali na ivf.Urobili mi hormonalny profil ale podla neho mi prestali pracovat vajecniky a podla ultrazvuku mam dve cisty.Tak ma rychlo objednali na mrko to bude o mesiac.Myslite ze pojdem na dalsiu operaciu?Aky mate nazor co sa somnou deje?Dakujem za pomoc

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    endometrióza je veľmi závažné ochorenie, deštruktívne a progresívne. To znamená, že stav sa zhoršuje ak sa nelieči, prípadne ak je endometrióza rezistentná na terapiu. Máte veľmi závažný stupeň endoemtriózy a šanca na spontánne otehotnenie je bohužiaľ mizivá. Nemyslím si, že je vhodné strácať čas s pokusom o otehotnenie prirodzenou cestou, v tomto prípade bude veľmi náročné aj umelé oplodnenie asistovanou reprodukciou. To či vás čaká ďalšia operácia závisí od veľkosti cýst, úspech IVF závisí od toho ako vaše vaječníky zareagujú na hormonálnu stimuláciu. Ak su spomínané cysty do 4 cm, nedoporučovala by som ich odstránenie, pretože s ich odstránením sa odstráni aj časť zdravého tkaniva vaječníka. otázne je koľko zdravého tkaniva vaše vaječníky majú, ake je AMH (ovariálna rezerva) to predurčí možnosť umelého oplodnenia. Každopádne dnes sú rôzne možnosti ako danú situáciu zvládnuť! Držím palce!

Podobné otázky

  • Hemoragická cysta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. V decembri 2023 mi bola nájdená cysta na ľavom vaječníku, odvtedy som sledovaná. Roma index negatívny. MR z 6/2024 ukázalo hemoragická cysta 3.5cm. Teraz kontrola sono, cysta má 4.1cm. Môže to byť endometrióza? Je už naozaj potrebná operácia s tým, že možno pôjde von aj vaječník kvôli recidíve ak už neplánujem byť tehotná? Mám 38 rokov.
    Ďakujem pekne za Vaše rady

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti a onkomarkery sú negatívne, 4 cm cysta sa dá sledovať. Nevylučujem, že sa môže jednať aj o endometrióznu cystu. Nevidel som však nález, ani nepoznám žiadne bližšie výsledky, okolnosti a informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne vie odoslať na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia.

  • Endometrioza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, prosim Vas da sa laparoskopicky odstranit endometriozna cysta na vajecniku aj bez odstranenia casti vajecniku? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, väčšinou sa dá endometrióm odstrániť laparoskopicky bez väčších problémov, či komplikácií. Záleží však od nálezu. U každej ženy je nález, ako aj rozsah endometriózy rôzny.

  • Endometrioza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, prosim Vas pekne je mozne, zeby som otehotnela prirodzene na zaklade mojich vysledkov, okrem toho mam nepravidelny cyklus, beriem progestenalle, moze adenomyoza zadnej steny mi sposobovat komplikacie? Moje vysledky su Uterus v RVF, 87 x 45 mm, normalnej velkosti, cervix bez TU struktury, susp. adenomyoza zadnej steny uteru, Endometrium: sekrecne, 15 mm, dobre ohranicene, RI: bazalne neg. Prave adnexa: 43x19 mm, pritomny susp. endometrium 19x20 mm. Lave adnexa: 29x13 mm, bpn. RI: negat., CD bez volnej tekutiny. Dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, 2 cm endometrióm na spontánne otehotnenie nemá vplyv. Za daných okolností nevidím dôvod, aby ste nemohli otehotnieť spontánne. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, výsledky vyšetrení a okolnosti, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Endometrióza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, prosim Vas bola mi diagnostikovana endometrioza je mozne s touto diagnozou prirodzene pocat? Ak ano ake su moznosti liecby? Dakujem za odpovede

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, aj napriek endometrióze je možné spontánne otehotnenie. Záleží od stupňa, typu a rozsahu endometriózy. Možností liečby je viacero. Najlepšou liečbou endometriózy je tehotenstvo. Samozrejme, ak nechcete momentálne otehotnieť, existuje hormonálna tabletková liečba, prípadne sa dá uvažovať aj o zavedení vnútromaternicového hormonálneho telieska. Keďže však nepoznám žiadne bližšie informácie, nálezy, výsledky vyšetrení a okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Cysta na vaječníku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Ďakujem za odpoveď nižšie.... pomýlila som sa, dr.povedal že dermoidná cysta alebo endometrióza. Pomohlo by aj vyšetrenie magnetická rezonancia prosím? Ďakujem pekne

    Dobrý deň, 35 mm útvar nemusí byť za každú cenu operovaný. Možností, o čo sa jedná môže byť viacero. Predpokladám, že Vám bol realizovaný odber krvi na onkomarkery Ca125, HE4, ROMA index, to vie tiež napomôcť k určeniu diagnózy. Samozrejme, nemusí sa u Vás odoberať hneď celý vaječník, záleží naozaj od nálezu a aj od toho, ako veľmi je poškodený vaječník a či je možné odstrániť iba samostatnú cystu s jej výstelkou a zvyšok vaječníka ponechať alebo je zdeštruovaný celý vaječník bez možnosti jeho zachovania a v tom prípade by sa pristúpilo k odstráneniu celého vaječníka a vajíčkovodu na danej postihnutej strane. Na to je však potrebné realizovať okrem USG vyšetrenia diagnostickú laparoskopiu s realizáciou výkonu podľa nálezu. Pojem "diferenciálna cysta" neexistuje, takže neviem, čo mal okrem endometrióznej cysty na mysli. Nevidel som však nález, nepoznám ani okolnosti, ani správanie sa nálezu v čase, ani výsledky potrebných vyšetrení, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, či vyšetrujúcich lekárov.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jednoznačnú diagnózu určí aj tak až výsledok histopatologického vyšetrenia. Nevidím veľmi dôvod na realizáciu MRI. Skôr by som sa uberal smerom, akým som Vám už písal. Dovyšetroval by som, pri nejasnom náleze, onkomarkery zamerané na vaječník, ktoré som Vám spomínal a realizoval diagnostickú laparoskopiu s výkonom podľa nálezu. Ak sa jedná o dermoid, je potrebné to odstrániť, dermoidná cysta Vám sama nezmizne a časom môže ešte viac zdeštruovať celý vaječník. Endometriózna cysta, respektíve potvrdená endometrióza, ak nerobí ťažkosti, sa dá liečiť, no nie vyliečiť. Postup sa určuje podľa viacerých okolností, nálezov, aj s ohľadom na Vaše plány. Keďže však nepoznám žiadne bližšie informácie, nepoznám ani ďalšie okolnosti, vek, či ste rodili, či ešte plánujete rodiť, nevidel som ani nález, rovnako tak nepoznám ani výsledok vyšetrení, takže sa Vám neviem takto bližšie objektívne vyjadriť.