Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vreya

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, tým pádom už nedošlo k ovulácii takže sa nemusím báť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak s najväčšou pravdepodobnosťou nie, takže by ste mali byť chránená. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Vreya - ucinnost

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, po ukončení menštruácie (prvý deň po menštruácii) som začala užívať antikoncepciu Vreya, 27.8.24 som užila prvú tabletku a 5.9.24 sme mali s partnerom nechránený pohlavný styk (ejakuloval do mňa)....Od kedy je v mojom prípade antikoncepcia účinná a som chránená pred otehotnením? Moja doktorka vravela, že som chránená od prvého dňa užívania... Je teda v mojom prípade ovulácia blokovaná?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hormonálna antikoncepcia sa začína užívať v prvý deň menštruácie (vtedy ste chránená okamžite), nie prvý deň po menštruácii! Ak sa nezačne s užívaním prvej tabletky hormonálnej antikoncepcie v prvý deň menštruácie, ale druhý, či tretí deň menštruácie, účinnosť nie je okamžitá, ale je potrebné sa chrániť aj doplnkovo (používať kondóm) najmenej 7 dní. Vo Vašom prípade, kedy ste začali užívať antikoncepciu až po menštruácii, bolo vhodné sa chrániť aj doplnkovo celý prvý mesiac. Ak ste mali pohlavný styk po 10 dňoch užívania hormonálnej antikoncepcie, účinnosť nemusela byť stopercentná. Neviem či ste sa s lekárkou nepochopili. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Cyklus sa Vám za týchto okolností posunie o dĺžku menštruácie, ktorú ste mali. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vynechanie tabletky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravim. Zabudla som užiť antikoncepciu Vreya a prišla som na to až keď som mala užiť ďalšiu. Sú to posledné dve tabletky. V pribalovom letáku som sa dočítala že sa môžem rozhodnúť už nebrať a mať akokeby už tú pauzu. Čiže keď som si včera nedala tak si už nedám ani poslednu z blistra, čiže za dnes a mám už akokeby druhý deň "bez", áno? A keď bude 7 deň, tam na 8 môžem brať normálne ďalej nový blister, aj keď som užila teda 19 tabliet nie 21. Ďakujem vopred za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to presne tak ako ste napísali. Za týchto okolností sa Vám skráti a posunie cyklus o dva dni, ale budete aj naďalej chránená.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dávala som si robiť hormonálny profil nakoľko mám nepravidelnú menštruáciu ale zároveň rada by som sa ďalší rok snažila o dieťa. Skoro všetko bolo v poriadku ale hladina testosterónu je 2xvyssia od normálu. Dostala som vreyu je táto antikoncepcia vhodná ako by som mohla podporiť ešte liečbu ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardným postupom v takomto prípade je nasadenie hormonálnej antikoncepcie na pol roka či na rok a následne po vysadení sa odporúča páru snažiť sa otehotnieť. Na trhu je veľmi veľa preparátov hormonálnej antikoncepcie, Vreya je tiež jedným z vhodných preparátov. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Vreya a akné

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor,

    mám 23 rokov, trpím na akné, mastnú pleť a alopéciu z dôvodu zvýšeného hormónu Dheas. Mám vraj aj PCOS, dlhé cykly a hnedé špinenie mi upravilo nasadenie antikoncepcie. Užívala som 4 mesiace Mistru, tú mi zmenili na Belaru, ktorá mi po 6 mesiacoch užívania tiež nijako nepomohla na akné a rednutie vlasov, teraz mám začať brať Vreyu. Je šanca, že mi zaberie na akné, keď predchádzajúce antikoncepcie nie? A je bezpečné v priebehu roka vystriedať až tri druhy? Nie je tým zvýšené riziko rakoviny prsníka? Ďakujem pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte akné, vhodným preparátom je aj spomínaná Belara. Na liečbu akné sú vhodné aj ďalšie preparáty hormonálnej antikoncepcie ako Aidee, Jeanine, Zenadea, či Mistra. Je to však individuálne u každej ženy. Niekedy je naozaj potrebné vystriedať aj niekoľko preparátov hormonálnej antikoncepcie. Každej žene vyhovuje niečo iné. Odsledujte si to. Všetky preparáty hormonálnej antikoncepcie sú prakticky nízko dávkové, takže aj keď vystriedate viacero preparátov v priebehu roka, nemal s tým byť problém. V prípade nejasností sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.

  • Escapelle

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, užívam antikoncepciu Vreya a chcem sa spýtať či môžem užiť tabletku po pretože antikoncepciu užívam dnes presne 7 deň ale chcem mať väčšiu istotu keďže som mala nechránený pohlavný styk .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená, môžete praktizovať nechránený pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy. Nevidím dôvod na užitie tabletky núdzovej antikoncepcie.