Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,688 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Antikoncepcia Drovelis

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Užívam antikoncepciu Drovelis. Mám ju len 2 mesiac a keďže obsahuje 24 ružových tabliet a 4 placebo, tak neviem ako postupovať v prípade,že si chcem oddialiť menzes,nakoľko cestujeme na dovolenku.
    Ja som to.pochopila,že užijem tých 24 ružových tabliet a hneď na ďalší deň začnem nový blister.
    Pochopila som to prosím správne?
    Ďakujem
    Pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, pri tejto schéme užívania (24+4) je to presne tak, ako ste napísali. Z aktuálneho blistra nebudete užívať biele placebo tabletky zo 4. radu a prejdete priamo na nový blister a doužívate ho celý, už aj s placebo tabletkami. Počas užívania druhého blistra sa u Vás môže vyskytnúť slabé špinenie, či krvácanie. Po skončení užívania celého blistra aj s placebo tabletkami pokračujete štandardne v užívaní ďalšieho blistra.

Podobné otázky

  • Antikoncepcia drovelis

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý ďeň, používam antikoncepciu drovelis a oddialila som si menštuáciu ( nebrala som biele tabletky) kedy by mala menštruácia prísť . Až o mesiac alebo kedy mám očakávať? Ďakujeml

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste si spojili dva blistre, teda vynechali ste placebo tabletky prvého blistra a pokračovali kontinuálne v užívaní aktívnych tabliet druhého blistra, posunuli ste si tým cyklus o 4 dni a krvácanie zo spádu hormónov počas užívania placebo tabliet by sa malo dostaviť počas užívania placebo tabliet aktuálne užívaného blistra. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Začatie užívania HAK

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravím, moja antikoncepcia Drovelis by sa mala začať užívať v prvý deň cyklu (okamžitá ochrana), prípadne v 2.-5. deň cyklu (ochrana po 7 dňoch). Avšak ja som začala užívať HAK niekedy pred koncom cyklu - teda nepočkala som na menštruáciu. Funguje to v tomto prípade tak, že budem po 7 dňoch chránená? Prípadne ako dlho mám čakať? Nikde som sa o tom viac nedočítala.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom nerozumiem, prečo ste postupovali tak, ako ste postupovali a nevyčkali ste na menštruáciu, aj keď teóriu ovládate. Za týchto okolností sa Vám posunie cyklus a potrebné je sa, okrem pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie, chrániť aj doplnkovo (používať kondóm) počas celého prvého cyklu.

  • Drovelis

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.Chcela by som sa spýtať od kedy je účinná antikoncepcia Drovelis nakoľko posledných 5dni som mala veľmi silné hanacky.beriem z bistro už 3 tyzden.dakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa u Vás vyskytovali silné hnačky niekoľko dní za sebou, účinok hormonálnej antikoncepcie je naozaj znížený a doplnkovú formu ochrany (kondóm) je vhodné používať počas celého cyklu.

  • Antikoncepcia Drovelis

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem, chcela by som sa spýtať na tabletky ascorutin či ich môžem brať počas brania antikoncepcii.
    Ide vlastne o to že pred mesiacom som mala problém zo zápalom na maternici dostala som Zinnat antibiotika a flektor. Problém vlastne bol aj v tom že som dlho krvacala a z dôvodu že som mala zápal sa krvácanie nezastavilo... Takže som musela opäť k DR. Ktorý mi na zastavenie dal norethisteron na 3 dni po jednej tabketke ráno aj večer a zvyšných 14 dni po jednej... Krvacanie sa zastavilo na 3 dni ale akonáhle som začala brať po jednej sa opäť krvacanie spustilo a momentálne pretrváva.S Dr. Sme sa dohodli na antikoncepcii Drovelis... A mám ju brat každý deň.. Tak ju beriem vlasne 4 deň ale krvácanie je stále také ako v prví deň menzesu..kde sa pridáva aj bolesť bruška... A chcem sa spýtať či by som mohla teda do tej antikoncepcii si dat ascorutin... Na spomalenie a na to krvacanie.
    Za skorú odpoveď Vám vopred Ďakujem..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Ascorutin je voľnopredajný preparát na podporu cievnej steny. Môžete ho užívať aj počas užívania hormonálnej antikoncepcie. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • antikoncepcia drovelis

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň začala som brat prvý krát antikoncepciu a mam 28 tabletiek 24 ružových a 4 biele a nechápem kedy mam mat tu pauzu 7 dní vedeli by ste mi poradiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, máte predpísaný preparát hormonálnej antikoncepcie, počas ktorého užívania sedemdňová pauza nie je. Užívate za sebou v pravidlenom intervale najprv 24 ružových aktívnych tabliet, po ktorých doužívaní pokračujete v užívaní 4 bielych placebo tabletiek, počas ktorých užívania by malo dôjsť ku krvácaniu zo spádu hormónov. Po doužívaní bielych placebo tabliet pokračujete v užívaní ružových tabliet z ďalšieho blistra. Prečítajte si príbalový leták, máte v ňom uvedené všetko potrebné.