Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Placebo tablety

    , Autor: Janka-0

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu leverette a počas placebo tabliet čiže 7 dňovej pauzy by som chcela robiť pauzu ako obvykle ale placebo tabletky by som neuživala. Klasicky na 8 deň by som začala užívať aktívne tablety. Dá sa to takto urobiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, dá sa to. Placebo tabletky neobsahujú žiadny hormón, je to prakticky to isté, ako keď žena neužíva žiadne tabletky počas sedemdňovej pauzy. Placebo tabletky pomáhajú ženám nezabúdať pravidelne užívať tabletky hormonálnej antikoncepcie. Ak budete užívať 21 aktívnych tablet pravidelne, správne a s novým blistrom začnete načas, placebo tabletky užívať nemusíte.

Podobné otázky

  • Daylette doplnenie

    , Autor: stela004

    Dobrý deň, chcela by som sa ešte doplňujúco spýtať k mojej predošlej otázke ohľadom užitia dvoch tabliet Daylette v jeden deň. Užila som dve aktívne tablety v jeden deň. Teraz mi aktívne tablety vychádzajú na 23 dní a chcem sa spýtať, či tú aktívnu tabletu 24 dňa treba nahradiť z iného blistra, alebo môžem rovno prejsť po 23 dni na 4 placebo tablety. Nebude tým znížená ochrana ? (doteraz som užívala tablety 8 mesiacov každý deň, bez vynechania)
    Ďakujem za Vašu odpoveď, pekný zvyšok dňa.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie je potrebné užívať žiadnu náhradnú tabletku. Po doužívaní aktívnych tabliet pokračujte v užívaní placebo tabliet a následne pokračujte v užívaní ďalšieho blistra. Cyklus budete mať posunutý o deň, je to však zanedbateľná zmena, ktorú si ani nevšimnete. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Za daných okolností ste plne chránená, nemusíte sa obávať, takže môžete bez obáv praktizovať pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy.

  • Oddialene menzesu pri atk

    , Autor: lucy123

    Dobry den,

    prechadzam z Mistry na Zlyndu. Pri Mistre bolo mozne oddialit menzes ked sa nedala prestavka medzi blistrami. Je take nieco mozne pri zlynde, nakolko ta sa uziva bez prestavok?

    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Zlynda obsahuje 24 bielych aktívnych tabliet, nazývaných tiež aktívne tablety, ktoré obsahujú hormón gestagén a 4 zelené placebo tablety, ktoré neobsahujú žiadny hormón. Je to teda obdobie obdobné sedemdňovej pauze. Tu je však obdobie kratšie (štyri dni). Placebo tabletky sa užívajú iba preto, aby žena nezabudla užiť tabletku a správne začala s užívaním ďalších 24 aktívnych bielych tabliet. Účinok by bol rovnaký, ak by ste vynechali placebo tabletky, urobili si kvázi štvordňovú pauzu a následne pokračovali v užívaní aktívnych 24 tabliet ďalšieho blistra. Placebo tabletky sú tak nápomocou, aby sa žena nepomýlila v užívaní a nemusí si rátať dni "pauzy". Oddialiť krvácanie zo spádu hormónov pri Zlynde sa dá vynechaním štyroch zelených placebo tabliet a kontinuálnym užívaním bielych aktívnych tabliet druhého blistra, ktorý sa už doberie celý, teda užijete aj placebo tabletky daného blistra a pokračujete v užívaní ďalšieho blistra.

  • Antikoncepcia

    , Autor: M257

    Dobry den, užívam antikoncepciu drovelis, vcera vecer o 11 som si mala dat tabletku ale zabudla som a dala som si ju az dnes o pol 11 (bola to predposledná tabletka v 3. Tyzdni - 20.den)
    Mozem blister douzivat a potom este aj z noveho blistra tyzden - s inou doplnkovou ochranou? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste zabudnutú tabletku hormonálnej antikoncepcie užili do 12. hodín od času obvyklého užitia, účinok by mal byť zachovaný. Blister obsahuje 24 ružových filmom obalených aktívnych tabliet, ktoré obsahujú malé množstvo dvoch rôznych ženských hormónov a
    4 biele filmom obalené tablety sú neaktívne tablety, ktoré neobsahujú hormóny a nazývajú sa placebo tablety. Preto určite nepostupujte podľa Vášho plánu. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie, nepredlžujte, ani neskracujte si užívanie o týždeň! Môžete sa preventívne doplnkovo chrániť (používať kondóm) do konca aktuálneho blistra. Po skončení užívania tabliet aktuálneho blistra pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet ďalšieho nového blistra.

  • Skončenie antikoncepcie

    , Autor: Jajka1238

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa opýtať či je normálne že po vysadení bratia hormonálnej antikoncepcie Kar Hleight som nedostala menštruáciu. Tá prvá prišla načas keď som mala ešte tie placebo tablety. No táto ďalšia už mešká 4 dni. Čítala som na internete že najbližšie 3 mesiace nemusím ani ďalšiu dostať. Tak chcela by som sa opýtať či to je pravda. Pred začatím bratia antikoncepcie som mala veľmi nepravidelnú menštruáciu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže už cyklus nie je riadený pravidelnými dávkami hormónov a, navyše, pred začatím užívania hormonálnej antikoncepcie bol cyklus nepravidelný, je pochopiteľné, že opäť došlo k znepravidelneniu cyklu. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnotiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vexya

    , Autor: Nicolineczka

    Dobry den. Bola mi predpisana antik. Vexya a mam otazocku lebo nikdy som takuto nebrala a vobec tomu nerozumiem ako na nu. Ak dostanem menzes priklad iny den ako pondelok mam zacat uzivat tabletu v ten den? Priklad streda uzivat zacinam ruzovymi tabletkami a ked dojdem az k bielej tak mam pokracovat este tymi dvomi ruzovymi co ostali na zaciatku a tak az nakoniec tie 4 biele a dokoncim blister?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, blister spomínaného preparátu obsahuje 24 ružových (aktívnych) tabliet, ktoré obsahujú malé množstvo dvoch hormónov. 4 biele tablety neobsahujú liečivá a nazývajú sa aj placebo tablety. Neriadite sa dňami. Prvú ružovú tabletku užijete v prvý deň menštruácie, takže ak dostanete menzes v pondelok, v pondelok začínate s užívaním aktívnych ružových tabliet. Po doužívaní 24 aktívnych ružových tabliet pokračujete v užívaní 4 bielych placebo tabliet, počas ktorých užívania (najčastejšie na 2. - 3. deň užívania placebo tabliet) dôjde ku krvácaniu. Užívanie z nasledujúceho blistra sa začína nasledujúci deň po užití poslednej tablety z predchádzajúceho blistra.