Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,240 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Drovelis

    , Autor: lucka10

    Dobrý deň,v piatok mi vybrali vnútromat. teliesko Mirenu z dôvodu silnejšieho krvácania a následného čiastočne vypudeného telieska.Mám problémy so silným krvácaním.Pani doktorka mi predpísala antikoncepciu Drovelis.Z toho dôvodu som si hneď v ten deň ako mi vybrali teliesko mala nasadiť tabletku. Chcem sa spýtať,že za akú dobu by sa malo upraviť krvácanie a kedy ísť k lekárke.Vďaka za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie, či krvácanie sa môže vyskytovať v najbližších 7 - 10 dňoch, prípadne v nepravidelných intervaloch počas celého cyklu, kým si organizmus zvykne. Odsledujte si to. Samozrejme, v prípadne nejasností alebo ťažkostí kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Drovelis

    , Autor: franulik

    Dobrý deň. Užívala som HAK dienorette, avšak nesadla mi, mala som z nej závraty, bolesti hlavy a žalúdka. Zobrala som z nej len 6 tabliet a vysadila som ju, nakoľko mi nerobila dobre. Asi 3 dni po tom čo som ju vysadila som dostala menštruáciu, ktorá trvala 7 dní. Dnes mi lekár predpísal HAK drovelis, len som sa zabudla opýtať kedy ju začať užívať. Mam počkať na ďalšiu menštruáciu alebo je možné ju začať užívať hneď? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, najvhodnejšie bude počkať na ďalšiu menštruáciu a v prvý deň menštruácie začať užívať tabletky hormonálnej antikoncepcie. Vtedy budete chránená hneď od začiatku užívania. Teoreticky môžete začať s užívaním tabliet hormonálnej antikoncepcie aj teraz, počas celého prvého blistra sa však chráňte aj doplnkovo (používajte kondóm).

  • Drovelis

    , Autor: Ivka24

    Dobrý večer,už 4 mesiace beriem antikoncepciu drovelis,no tentokrat som mala špinenie pred menštruáciou aj po a dnes,keď som sa tešila,že už mám pokoj sa mi objavila krv,nie veľa,ani žiadne silné krvácanie.Môj doktor má dovolenku,tak preto sa oýtam,či sa mám báť alebo je to normálne.Inak nemám žiadne bolesti ani nič.Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie, aj napiek jej pravidelnému a správnemu užívaniu, sa môže vyskytovať špinenie prakticky aj počas celého cyklu. Je to charakteristické najmä v začiatkoch užívania hormonálnej antikoncepcie, ale môže sa vyskytnúť aj po mesiacoch, či rokoch užívania. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Drovelis a zmeny nalad

    , Autor: Makouko

    Dobrý deň užívam drovelis asi 4mesiac a začala som pozorovať, že mám uzkostne stavy, ako keby depresiu, som smutná, nemám chuť na sex a som veľmi unavená... Môže mať drovelis nato vplyv? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môže sa jednať aj o vedľajšie účinky hormonálnej antikoncepcie. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Drovelis a azibiot

    , Autor: Myscocka

    Dobrý deň, týždeň užívam antikoncepciu Drovelis, okrem miernejšieho bolesti noh som nezaznamenala iné nežiadúce účinky ale ochorela som a na pohotovosti mi predpísali antibiotiká Azibiot. Včera som užila večer prvú tabletku a ráno som sa zobudila s opuchom hornej pery . Myslite si, že by to mohla byt reakcia na antibiotíka a antikoncepciu ? Je to vôbec moja prvá antikoncepcia v živote a nikdy predtým som na ziadne antibiotiká nemala žiadnu reakciu. Mám podľa vás pokračovať ďalej v užívaní antikoncepcie (dnes ráno som si pilulka vzala) alebo mám požiadať o zmenu antibiotík ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, opuch pery je skôr prejavom alergie na antibiotiká. Nie je to prejav kombinácie užívania antibiotík a antikoncepcie. Dôležité je tiež povedať, že spomínané antibiotiká znižujú účinok hormonálnej antikoncepcie a ostávajú v organizme ešte 10 dní po dobratí poslednej tablety, kým dôjde k úplnému zmetabolizovaniu a vylúčeniu. Preto sa odporúča používať aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm) počas obdobia užívania antibiotík, ako aj najmenej 7 dní po doužívaní antibiotík, najlepšie však po celý cyklus. Vzhľadom k alergickým prejavom však bude potrebné reálne uvažovať nad zmenou preparátu antibiotík.

  • Antikoncepcna tabletka

    , Autor: Mimulikh

    Dobry den, mam na Vas otazocku. Beriem antikoncepciu Drovelis (8:00) kazde rano. 21. Den uzivania som tabletku vzala az vecer po 18tich hodinach. Pred uzitim tabletky som mala nechraneny pohlavny styk. Dalaiu tabletku som vzala nasledujuci den hned rano (8:00) tak je moja otazka ci som bola este chranena aj ked som vzala tabletku po 18 hodinach. Ci je tam moznost otehotniet? A ako pokracovat v brani tabletiek? Vybrat zvysne dve ruzove tabletky a pokracovat so 4 bielymi placebo tabletkami? Alebo ako pise pribalovy letak dobrat dve ruzove, vynechat biele tabletky a vybrat ruozove z dalsieho blistra? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností, ak ste zabudnutú tabletku hormonálnej antikoncepcie užili po viac ako 12 hodinách od času obvyklého užívania, existuje možnosť zníženého účinku hormonálnej antikoncepcie. Tehotenstvo sa za týchto okolností nedá vylúčiť. Môžete postupovať tak, že vynecháte biele placebo tabletky a kontinuálne budete pokračovať v aktívnych ružových tabletkách hormonálnej antikoncepcie a následne doužívate štyri biele placebo tabletky blistra. Odsledujte si to.