Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,599 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • d dimer

    , Autor: Iba Ja

    Dobrý den, mám 41 r. a dva roky užívam hak. Pred nasadením hak robený KO, biochémia aj koagulačné, všetko v norme. počas užívania už sa mi ukazuje pri odberoch zvýšený d dimer, 0,8…0,7 (norma do 0,55).Ostatné koagulčné parametre v poriadku. Bola som aj na hematologii, kde mám všetko uplne v poriadku-trombofilia nepotvrdená, mutácie neprítomné, antifosfolipidové proitlátky negat, monoklonová gamapatia nedokázaná…Môže mi tuto hodnotu zvyšovat práve hak, kedže má vplyv na zrážanlivost krvi?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, D diméry nič nehovoria, ak nie je klinicky jasná trombóza. Ide o rozpadové produkty fibrínu a stúpajú v tehotnosti, pri krvácaní, menštruácii, či dlhodobejšej fyzickej námahe. Koncentrácie D-diméru sa môžu zvyšovať u starších pacientov, po 50r. môže byť zvýšenie až o 3/4 normy. Hladinu D-diméru máte miere zvýšenú. Ak nebola potvrdená hlboká žilová trombóza, či pľúcna embólia a všetky ostatné parametre máte v poriadku, treba to odsledovať. Postupujte podľa odporúčaní hematológa. Ak nie je dôvod na vysadenie hormonálnej antikoncepcie, pokračujte v jej pravidelnom užívaní.

Podobné otázky

  • hak

    , Autor: Iba Ja

    Dobrý den, mám 42 rokov a dva roky užívam hatk na upravu cyklu (mala som dlhé a silné menzes, ktoré nechceli skončit), cyklus sa mi upravil perfektne, avšak mám zvýšený d dimer, tak som bola u hematologičky a vysledky zatial ešte neviem, ale chcem sa spýtat, že ak mi vyjde nejaká mutácia, nesmie sa už v žiadnom prípade užívat hatk?? Čítala som, že možno ešte teoreticky čisto gestagenová, lenže neviem, či by fungovala na môj problém...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, príčin zvýšeného D diméru môže byť viacero. Vyčkajte na hematologické výsledky. Ak sa potvrdí trombofilný stav, ktorý bude vylučovať užívanie hormonálnej antikoncepcie, bude sa to následne riešiť. Áno, čisto gestagénová, jednozložková antikoncepcia nemá vplyv na úpravu menštruačného cyklu.

  • hak

    , Autor: Iba Ja

    Dobrý den, užívam hak a pri odberoch zvýšený d dimer, bola som na hemato vyšetrení, na vysledky zatial čakám, preventívne užívam aspirin 1 denne.Som týmto liekom na riedenie krvi chránená pred trombozou a krvnými zrazeninami?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, je ťažké sa takto objektívne vyjadriť bez poznania výsledkov vyšetrení. Predpokladám, že hematológ Vám nasadil Aspirín preventívne a má aj informácie o užívaní hormonálnej antikoncepcie. Ak Vám bolo povolené naďalej užívať hormonálnu antikoncepciu, opatrenia sú asi dostačujúce. Pri nejasnostiach je najvhodnejšie sa pýtať vyšetrujúcich lekárov, ktorí majú k dispozícii výsledky vyšetrení a poznajú aj ďalšie okolnosti.

  • d dimer

    , Autor: Iba Ja

    Dobrý den, mám 41 r. a dva roky užívam dayllu na upravu cyklu, kedže predtým som mala dlhé krvácania, cyklus sa mi krásne upravil, lenže pri odberoch zvýšený d dimer a pri kontrolnom odbere o dva týždne ešte viac zvýšený. Tak som dostala anopyrin a mám dobrat blister a další už nie..na hematologiu som eštelen objednaná..myslíte, že budem môct užívat hatk dalej, alebo v žiadnom prípade? Bez tabletiek sa mi zrejme vrátia problémy s krvácaním a potom už asi len vybrat maternicu...

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, príčin zvýšenej hodnoty d-diméru môže byť viacero. Nemusí sa jednať o vplyv hormonálnej antikoncepcie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Polemizovať tak isto nemá zmysel. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.