Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,243 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • hak

    , Autor: Iba Ja

    Dobrý den, užívam hak a pri odberoch zvýšený d dimer, bola som na hemato vyšetrení, na vysledky zatial čakám, preventívne užívam aspirin 1 denne.Som týmto liekom na riedenie krvi chránená pred trombozou a krvnými zrazeninami?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je ťažké sa takto objektívne vyjadriť bez poznania výsledkov vyšetrení. Predpokladám, že hematológ Vám nasadil Aspirín preventívne a má aj informácie o užívaní hormonálnej antikoncepcie. Ak Vám bolo povolené naďalej užívať hormonálnu antikoncepciu, opatrenia sú asi dostačujúce. Pri nejasnostiach je najvhodnejšie sa pýtať vyšetrujúcich lekárov, ktorí majú k dispozícii výsledky vyšetrení a poznajú aj ďalšie okolnosti.

Podobné otázky

  • Antikoncepcia

    , Autor: Andrea1234

    Dobry den. Je ucinok hak znizeny, ak pocas 7 dnovej pauzy kedy tabletky neberiem mam traviace problemy?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, za daných okolností nie je účinok hormonálnej antikoncepcie znížený. Odsledujte si to.

  • Spinenie počas HAK

    , Autor: LuCia99

    Dobrý deň , HAK beriem už vyše 2 rokov (Aidee) , všetko bez problémov . mala by som však otazku, začala som pravidelne cvicit a dostavilo sa mi jemne spinenie , moze nadmerná fyzická aktivita spôsobiť špinenie ?
    Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, nadmerné silové cvičenie, či zmena životného štýlu môže spôsobiť nepravidelné špinenie.

  • Nevynechanie HAK

    , Autor: juuliaa

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu KarlHleight už piatym rokom, avšak stala sa mi prvýkrát taká vec, že v sobotu som mala antikoncepciu prestať brať, pretože sa mi začínalo 7 dňové okno, kedy som mala mať menštruáciu. Avšak antikoncepciu som brala naďalej až do pondelka, pretože som zabudla, že od soboty som mala mať už 7 dňové okno. Zvyčajne som ju brávala do piatku a následne som dostala menštruáciu v pondelok. Keď som si to uvedomila, prestala som pokračovať v braní HAK a myslela som si, že sa mi tým cyklus o trochu posunie. Je piatok 12.4 a stále som menštruáciu nedostala, čo mi odporúčate v takomto prípade robiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom nerozumiem. Spomínaný preparát hormonálnej antikoncepcie obsahuje v jednom blistri 21 žltých tabliet obsahujúcich malé množstvo dvoch hormónov a 7 bielych tabliet, ktoré neobsahujú žiadne hormóny - placebo tablety. Teda blister obsahuje 28 tabliet. Tabletky sa užívajú kontinuálne 28 dní za sebou a následne sa pokračujte v užívaní tabliet ďalšieho, nového blistra tabliet hormonálnej antikoncepcie. V tomto prípade pri tomto preparáte neplatí schéma 21 dní užívania a 7 dní pauzy, tabletky sa užívajú kontinuálne. Keďže neviem, ako ste tabletky užívali a či ste užili dve placebo tabletky a potom prestali s užívaním, neviem sa Vám takto bližšie vyjadriť. Ak navyše užité tabletky boli naozaj biele placebo tabletky, neovplyvní to cyklus. Nerozumiem však, prečo neužívate tabletky KarHleight kontinuálne, ako sa má a ako to máte aj popísané v príbalovom letáku. Pri nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

  • Drovelis

    , Autor: franulik

    Dobrý deň. Užívala som HAK dienorette, avšak nesadla mi, mala som z nej závraty, bolesti hlavy a žalúdka. Zobrala som z nej len 6 tabliet a vysadila som ju, nakoľko mi nerobila dobre. Asi 3 dni po tom čo som ju vysadila som dostala menštruáciu, ktorá trvala 7 dní. Dnes mi lekár predpísal HAK drovelis, len som sa zabudla opýtať kedy ju začať užívať. Mam počkať na ďalšiu menštruáciu alebo je možné ju začať užívať hneď? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, najvhodnejšie bude počkať na ďalšiu menštruáciu a v prvý deň menštruácie začať užívať tabletky hormonálnej antikoncepcie. Vtedy budete chránená hneď od začiatku užívania. Teoreticky môžete začať s užívaním tabliet hormonálnej antikoncepcie aj teraz, počas celého prvého blistra sa však chráňte aj doplnkovo (používajte kondóm).

  • Antikoncepcia a bolesť hlavy

    , Autor: Monca3

    Dobrý deň pán doktor, necelé 3 týždne som brala antikoncepciu Mistra ale odvtedy čo som ju brala ma každý deň bolela hlava, preto som ju tento utorok vysadila ( v utorok som si dala poslednú tabletku). Je štvrtok a ešte cítim slabý tlak na hlavu. Môže to byt ešte z Hak? Je to normálne ? Kedy by to mohlo prestať? Pred tým som bolesti hlavy nemala. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jednalo o vedľajšie, či nežiadúce účinky hormonálnej antikoncepcie, mali by vymiznúť do niekoľkých dní od ukončenia užívania. V prípade pretrvávania ťažkostí bude vhodné navštíviť Vášho obvodného lekára.