Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
15,599 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • hak

    , Autor: Iba Ja

    Dobrý den, užívam hak a pri odberoch zvýšený d dimer, bola som na hemato vyšetrení, na vysledky zatial čakám, preventívne užívam aspirin 1 denne.Som týmto liekom na riedenie krvi chránená pred trombozou a krvnými zrazeninami?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, je ťažké sa takto objektívne vyjadriť bez poznania výsledkov vyšetrení. Predpokladám, že hematológ Vám nasadil Aspirín preventívne a má aj informácie o užívaní hormonálnej antikoncepcie. Ak Vám bolo povolené naďalej užívať hormonálnu antikoncepciu, opatrenia sú asi dostačujúce. Pri nejasnostiach je najvhodnejšie sa pýtať vyšetrujúcich lekárov, ktorí majú k dispozícii výsledky vyšetrení a poznajú aj ďalšie okolnosti.

Podobné otázky

  • Ornibel a Rosalgin

    , Autor: Agika

    Dobrý deň! Chcela by som sa spýtať či môžem užívať vaginálny výplach rosalgin, alebo aj niektoré probiotické čapíky keď mám zavedení hak Ornibel? Za odpoveď vopred ďakujem! Príjemný deň prajem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, pri použití vaginálneho produktu, ako je napríklad lubrikant alebo pri liečbe infekcie sa už stalo, že došlo k zlomeniu vaginálneho krúžku. Vaginálnym výplachom sa môže tak isto krúžok poškodiť alebo vyplaviť, preto, už keď je realizovanie výplachu nevyhnutné, je vhodnejšie si na pár minút vaginálny krúžok vybrať, urobiť vaginálny výplach a následne krúžok zaviesť späť. Pár minútové vybratie krúžka nespôsobí zníženie jeho účinku, častú manipuláciu s vaginálnym krúžkom však neodporúčam. Používanie spermicídnych látok alebo prípravkov obsahujúcich kvasinky, určených na zavedenie do pošvy, či vaginálnych probiotík nezníži antikoncepčný účinok Ornibelu.

  • HAK v predcasnej menopauze

    , Autor: Momi

    Dobry den prajem,

    Mam HAK Droveli,3 mesiac
    Som v predcasnej menopauze od 39r.Hormonalna substitucna liecba Mi nerobila dobre,vyskusala som snad vsetko.Ked neberiem HAK nevladzem nic a zacnem bezdovodne priberat,nespavam.
    Teraz som bola odcestovana a uz 7 den nemam HAK ,nemala som k dispozicii.Ako dalej,poradte
    S HAK mam kazdy mesiac aj menzes,ide Mi o to,aby moje telo malo dostatok hormonov ako Ma mat
    Prosim poradte Mi,poznate aj lepsiu HAK pre Mna,alebo ako zacat brat
    Dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak Vám nasadený preparát vyhovoval, je potrebné si zaobstarať ďalšie balenia. Toto má na starosti Váš obvodný gynekológ, ktorého by ste mali kontaktovať alebo navštíviť.

  • Zmena HAK

    , Autor: PetraH

    Dobrý deň užívam antikoncepciu leverette ale zaťažuje mi žalúdok aj pečeň. O mesiac idem na kontrolné odbery a ak čísla budú stúpať tak mám zmeniť HAK. Uvažovala som nad náplastami evra alebo nuvaringom ale užívam aj xanax a tak neviem či sa to nebude ovplyvňovať. Čo by ste mi odporučili? Určite chcem hormóny

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak budú vysoké hodnoty pečeňových enzýmov, bude nutné hormonálnu antikoncepciu vysadiť a prejsť na inú formu antikoncepcie, najlepšie bariérovú alebo nehormonálnu, napríklad vo forme nehormonálneho vnútromaternicového telieska.

  • Daylla

    , Autor: Džulia

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či zmena HAK môže mať vplyv na činnosť obličiek. Dlhé roky som užívala HAK Logest, po tom ako mu skončila registrácia na SVK, mi gynekológ odporučil Dayllu. Cca po 3 mesiacoch som začala mať problémy s obličkami - zápaly a po vyšetrení moču baktéria e-coli. Žiadne problémy s močenim som nemala, ani výtok ani pálenie. Len prišla únava a následne vysoké teploty s bolesťou v oblasti obliciek. Po preliečení antibiotikami som mala pokoj cca 3-4 týždne a potom znova. Stále sa toto opakuje. Jedine ak užívam dlhodobo Urovaxom alebo Blokurimu, tak nemám žiadne problémy (3 - 6 mesiacov). Prosím Vás môže to byť tou Dayllou? Že by zadržiavala vodu v tele a následne by sa to prejavovalo takto?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, hormonálna antikoncepcia môže spôsobiť viacero vedľajších alebo nežiadúcich účinkov, medzi ktoré patrí aj infekcia močového mechúra, zadržiavanie vody v organizme, čo zaťažuje obličky, ako aj vznik krvných zrazenín aj v obličkách. Či vznikli Vaše ťažkosti na podklade užívania hormonálnej antikoncepcie sa nedá takto jednoznačne povedať. Vhodné je hormonálnu antikoncepciu, aspoň dočasne, vysadiť. Ak sa Vám stav upraví, bude sa dať predpokladať vplyv hormonálnej antikoncepcie v súvislosti s Vašimi ťažkosťami.

  • Zvýšené pečeňové testy

    , Autor: Janka-0

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu leverette a antidepresiva xanax a chlorprothixen. Z krvi mi zistili zvýšené pečeňové testy. Gynekológička mi dnes odporúčala že antikoncepciu môžem brať ďalej a zároveň mám užívať aj lieky na pečeň. Následne by som išla na kontrolné odbery a ak by boli stále neboli dobre, zmenila by HAK. Chcem sa spýtať či lieky na pečeň napr. Lagosa alebo flavobion znižujú účinok antikoncepcie? Prípadne ak mám zvýšené pečeňové testy či aj to znižuje účinnosť antikoncepcie

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, nie, hepatoprotektíva nemajú vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Mali by pomôcť znížiť hladinu pečeňových enzýmov. Príčin zvýšených pečeňových enzýmov môže byť viacero. Nepoznám však žiadne výsledky, ani bližšie informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. V prípade nejasností alebo ťažkostí ho neváhajte kontaktovať, či navštíviť.