Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
13,341 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Biseptol

    , Autor: Zuzana25

    Dobrý deň.
    Užívam 6 deň ATB Biseptol spolu antikoncepciu TriRegol už pomaly 6 mesiac a dneska som kúsok zakrvacala môže to byť z užívania antibiotík? Doktor mi kázal užívať ak ascorutin popri antikoncepcii lebo som popri užívani stále kúsok spinila ,krvácala no meniť antikoncepciu mi nechcel,že to bezne a prejde to pri užívaní ascorutinu je to správny postup ?Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, špinenie, či krvácanie sa môže vyskytovať počas užívania hormonálnej antikoncepcie. Užívanie antibiotík bez ohľadu na užívanie antikoncepcie má často vplyv na cyklus a môže spôsobovať špinenie, krvácanie, ale aj posun, či znepravidelnenie cyklu. Ascorutin sa používa pomerne často na podporu cievnej steny. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach ho navštívte.

Podobné otázky

  • Antibiotiká Biseptol

    , Autor: Zuzana25

    Dobrý deň ,začala som užívať Biseptol a užívam HAK Triregol počas užívania antibiotík sa viem ,že máme chrániť aj inak,ale kolko dní ešte aj po douzivani liekov ?Stačí týžden ?A ešte sa opýtam spôsobujú tieto lieky mykozy ?Užívam aj probiotika samozrejme ...som nane dosť náchylná a neviem či aj tieto antibiotiká spôsobujú mykozy ďakujem krásne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, vo všeobecnosti sa odporúča doplnková ochrana aspoň týždeň po doužívaní antibiotík. Čo sa týka mykózy po antibiotickej liečbe, je to veľmi individuálne u každej ženy. Čo sa týka probiotík, vhodná je aplikácia vaginálnych probiotík, ktoré minimalizujú vznik mykózy po antibiotickej liečbe.

  • Antikoncepcia a antibiotika

    , Autor: karolina123

    Dobrý deň beriem antikoncepciu katya už pomaly dva roky. Nevynechávam tabletky a vždy si dávam na branie tabletiek pozor, od 22.10. do 26.10. som brala antibiotika Biseptol od 26.10 do 2.11 som mala 7-dennú pauzu. Kedže som mala akoby ten 7 denný vplyv antibiotík po vysadení cez moju 7-dennú pauzu som chránená už po prvej tabletke ktorú som si po pauze dala? predom ďakujem za odpoveď :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za takýchto okolností by ste mali byť chránená už pri začatí užívania nového blistra hormonálnej antikoncepcie. Gro možného problému je v tom, že niektoré antibiotiká stimulujú enzýmy v pečeni, a tieto zvýšené enzýmy potom môžu rýchlejšie odbúrať hormóny z tabletiek, čím sa zníži ich účinok. Ak ste užívali antibiotiká počas obdobia neužívania hormonálnej antikoncepcie, problém by to byť nemal a nemusíte sa doplnkovo chrániť za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • HAK a ATB Biseptol

    , Autor: odbornik6

    Dobry den,

    v stredu som uzila poslednu tabletku, HAK Zenadea a zaroven som v ten den uzila aj ATB Biseptol, ale objavila sa u mna reakcia na ATB takze dalsiu tabletku som uz ani neuzila. Od stvrtka mi zacala 7dnova pauza a buduci stvrtok zacnem uzivat nove balenie HAK.

    Chcela by som sa opytat, ci moze ta jedna tabletka ATB znizit ucinok HAK v tom novom baleni alebo budem po 7dnovej pauze normalne chranena?

    Dakujem za Vasu odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    jedna tabletka spomínaných antibiotík nezníži účinnosť antikoncepcie preto môžete ďalej pokojne pokračovať v užívaní antikoncepcie bez iných nutných opatrení.

  • Antikoncepcia a dlhodobejšie užívanie antibiotík

    , Autor: 14blackangel

    Dobrý deň, chcela by som sa Vás opýtať, ako by ste mi poradili ohľadom antikoncepcie a dlhodobého užívania antibiotík.

    Zistili mi toxoplazmozu a takisto aj helikobaktera, takže najbližšie budem dlhú dobu na ATB (podľa slov doktorov odhadujem okolo mesiac aj dačo). Aktuálne som doužívala balenie antikoncepcie a uvažujem, že by som ani nenačínala nové, keďže budem užívať veľa liekov (Rovamycine, Biseptol, Daraprim, Nolpaza, Ospamox, Fromilid) a bojím sa, aby to aj s antikoncepciou nebola príliš veľká záťaž na pečeň.

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    je rozumné toho času antikoncepciu vysadiť aj kvôli zníženému účinku antikoncepcie v kombinácii so spomínanými antibiotikami. Avšak aj vzhľadom na vaše ochorenie je žiadúce aby ste toho času neotehotneli a používali pri pohlavnom styku kondóm.