Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,279 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Núdzová antikoncepcia

    , Autor: Mmmmm

    Dobrý deň p. doktor,
    Chcela by som sa Vás spýtať, stala sa mi taká vec. S priateľom sme mali dnes ráno pohl. styk s kondómom, ktorý praskol. Tým, že som mala menštruáciu naposledy 17.7. a mám 29-dňový cyklus, už mi s najväčšou pravdepodobnosťou prebehla ovulácia. Chcela som si zabezpečiť Postinor, avšak nikde v lekárni ho nemali a odporučili mi tabletku EllaOne. Zobrala som ju do 60 min od styku. Avšak teraz som zmätená, či som si radšej nemala zobrať Escapelle. Je podľa Vás možné, aby som otehotnela? Ďakujem vopred za odpoveď a prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na trhu je viacero preparátov emergentnej hormonálnej antikoncepcie. Včasným užitím emergentnej hormonálnej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva veľmi malá.

Podobné otázky

  • Núdzová antikoncepcia

    , Autor: Nia

    Dobrý deň, bohužiaľ zlyhala moja bežná ochranná metóda a bola som nútená použiť núdzovú antikoncepciu. V minulosti som ju raz užila a všetko bolo v poriadku. No teraz mám ťažko, preto sa chcem opýtať či je normálne mať bolesti žalúdka a krvácanie aj keď menštruáciu mám dosť až za dva týždne. Bolesť žalúdka je taka stála, chronická s pocitom na zvracanie a tabletku som užila 5 dni dozadu.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu včasného a správneho užitia tabliet hormonálnej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva pomerne malá, samozrejme však nie nulová. Príčin nevoľností, či tráviacich ťažkostí môže byť viacero. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí bude potrebné realizovať gastroenterologické vyšetrenie. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Treba tiež povedať, že tabletky núdzovej antikoncepcie obsahujú pomerne veľké množstvo hormónov, ktoré môžu spôsobiť tráviace, či žalúdočné ťažkosti. Patrí to medzi ich najčastejší vedľajší účinok, no neprejaví sa u každého. Ak máte predispozíciu ku gastritíde, ťažkosti mohla spôsobiť tabletka núdzovej hormonálnej antikoncepcie.

  • Escapelle

    , Autor: Anonym6

    Dobrý deň, potrebujem radu ohľadom núdzovej antikoncepcie Escapelle. Túto tabletku som naposledy užila 18.5.23 a chcela by som vedieť či ju môžem užiť opakovane aj dnes. Kondóm sa nám pretrhol a priateľ vyvrcholil dovnútra. Môže sa táto núdzová antikoncepcia užiť aj 2x do mesiaca, nespôsobí nejaké problémy ? Za skorú odpoveď ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tabletky núdzovej antikoncepcie sa v nevyhnutných prípadoch môže použiť aj viackrát do mesiaca, hoci sa to neodporúča realizovať často. Odporúčam plánovať návštevu obvodného gynekológa, s ktorým po vylúčení tehotenstva prediskutujte možnosť užívania kombinovanej hormonálnej antikoncepcie.

  • Núdzova Antikoncepcia Apreg

    , Autor: Xenia222

    Dobrý deň, pán doktor. Zobrala som núdzovu antikoncepciu (Apreg) do 3h po pohlavnom styku 21.11. Na 6 deň ráno mi prišlo krvácanie, bolesť brucha, občas aj krče. Ďalšie dni až do dnes raz krvácam raz nie. Niekedy aj ako keby špinenie no nie som si na 100% istá. Všetko čo sa mi deje sú písane ako bežne vedľajšie učinky. Môžu tak dlho pretrvávať vedľajšie účinky? Menštruácia mi ma prísť 10.12. Alebo je to už menštruácia? Prípadne kedy sa to zmierni/da do normálu. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu včasného užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Medzi najčastejšie vedľajšie účinky patrí nepravidelné krvácanie, či znepravidelnenie menštruačného cyklu, ktoré je individuálne u každej ženy. Spomínané krvácanie nie je menštruácia v pravom slova zmysle. Kedy sa cyklus upraví Vám povedať neviem. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Ellaone a leverette

    , Autor: Julia202600

    Dobrý deň užívam antikoncepciu leverette ale užila som aj tabletku po ellaone. V pribalovom letáku píšu, že iná núdzová antikoncepcia s obsahom levonorgestrel zníži účinok tabletku ellaone. Je to teda takto aj pri HAK? Alebo je v tomto prípade len znížená účinnosť antikoncepcie?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie je ovulácia blokovaná. Nepoznám síce okolnosti nutnosti užitia tabletky núdzovej antikoncepcie, ale áno, po užití núdzovej antikoncepcie môže dočasne dôjsť k zníženiu účinnosti pravidelnej antikoncepcie, preto sa odporúča používať okrem pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie aj spoľahlivú bariérovú metódu (kondóm) až do ďalšieho krvácania zo spádu hormónov, teda počas obdobia sedemdňovej pauzy, či obdobia užívania placebo tabliet, v závislosti od druhu užívaného preparátu hormonálnej antikoncepcie.

  • Tabletka po

    , Autor: A256

    Pán doktor prosím vás môžem sa ešte opýtať ohladom alkoholu keď som užila tabletku “po” včera prešlo cca 26h ci môže konzumovať alkohol ci to nejak ovplyvni účinok tabletky ? A ešte ak dobre rozumiem tabletka po účinkuje teda aj na plodne dni keď vajíčko je uvoľnene

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, alkohol konzumovať môžete, po dni to už nemá vplyv na účinok. Žena môže otehotnieť iba počas plodných dní, ktoré však môžu byť prakticky počas celého cyklu, záleží od toho, kedy prebehne ovulácia. Väčšinou to je na 14. - 16. deň cyklu, preto sú tieto dni označované ako plodné dni, ale v prípade, že je ovulácia posunutá na skoršie alebo neskoršie obdobie, sú plodné dni mimo tohto "štandardného" intervalu. Núdzová antikoncepcia sa užíva pri zlyhaní bariérovej antikoncepcii alebo pri nechránenom pohlavnom styku. Ako som už písal, núdzová antikoncepcia by mala účinkovať aj pred ovuláciou, teda uvoľnením vajíčka, zastavením uvoľnenia vajíčka, a v prípade, že už k ovulácii došlo, teda vajíčko bolo už uvoľnené, by mala zabrániť oplodneniu, teda spojeniu vajíčka a spermie. Aj keď účinok nie je 100%-ný, šanca je pomerne veľká. Teraz s tým už aj tak neviete urobiť nič. Odsledujte si to.