Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vynechané tabletky

    , Autor: Kami.C

    Dobrý deň už pár rokov užívam antikoncepciu KarHleight. Užívam ju pravidelne sem tam zabudnem tabletku ale je to väčšinou do 12 hodín. Zrovna sme odišli s priatelom na predĺžený víkend a ja som si zabudla zobrať zo sebou svoje tabletky. Začala som užívať nové balenie, v pondelok a utorok som si tabletku dala ale od stredy večera som tabletku už neužila (sú to tabletky s prvého týždňa) naspäť sa vraciame v pondelok večer čo znamená že budem 5 dní bez užitia tabletky. Prosím Vás viete mi poradiť ako postupovať moja lekárka má dovolenku a neviem sa jej dovolať. Vopred veľmi pekne ďakujem za vašu odpoveď a radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak tabletky neužijete 5 dní za sebou, účinok hormonálnej antikoncepcie je výrazne znížený až vymiznutý. Ak ste užili iba dve tabletky z nového blistra, najvhodnejšie bude nepokračovať v užívaní. Vyčkajte na príchod menštruácie a v prvý deň menštruačného krvácania začnite s užívaním nového blistra. Samozrejme, musíte mať po celú dobu chránený pohlavný styk.

Podobné otázky

  • Vynechané tabletky

    , Autor: Nikol.a

    Dobrý deň pán doktor,
    Mám HAK Mistra, po 7 dňovej pauze som mala užiť 1.tabletku z nového balenia (piatok), avšak môj gyn neordinoval v ten deň a tak som predpis na nové balenie nemala až dnes (pondelok). Mám užiť normálne tabletku alebo musím čakať do ďalšej menštruácie a začať nanovo ?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, máte prakticky dve možnosti. Ak Vám to bude vyhovovať, vhodnejšie je počkať na ďalšiu menštruáciu a začať užívať prvú tabletku v prvý deň menštruácie. Viete začať s užívaním aj dnes, avšak po celý tento cyklus sa musíte chrániť aj doplnkovo (používať kondóm).

  • Vynechané tabletky

    , Autor: Emmi

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať ako postupovať pri užívaní antikoncepcie Belara ak som si po 7 dňovej prestávke mala dať prvú tabletku vo štvrtok a spomenula som si až dnes ráno (vynechala som 1. aj 2. tabletku). Zľakla som sa a teraz som vzala 1. tabletku, ďalšiu zoberem v normálny čas uživania tabletky, čo je dnes o 22:00. Je mi jasné, že sa pri pohlavnom styku musím aspoň 7 dní chrániť aj inak, ale neviem čo s tou jednou tabletkou, ktorá mi tam zostane. Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, mali ste užiť dve tabletky naraz a ďalšiu užiť zajtra v čase ako dnes. Od zajtra pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Po skončení aktuálneho blistra pokračujte v kontinuálnom užívaní ďalšieho blistra bez sedemdňovej pauzy. Samozrejme najbližších 7 dní používajte aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm). Zvyšnú tabletku z aktuálneho blistra zahodíte.

  • 2tabletky !!!

    , Autor: Cveja

    Dobrý deň chcem sa opýtať beriem HAK len druhý mesiac vždy o 21:00 hodine . v stredu som si dala prvú tabletku z blistra a štvrtok a piatok som si zabudla dať tabletky ..v sobotu ráno (čiže dnes) som si dala jednu(čiže druhu tabletku z blistra) ako mám ďalej postupovať ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, zajtra užite tabletku určenú na Nedeľu, vynechané tabletky preskočte. Najbližší týždeň dodržujte pohlavnú abstinenciu alebo používajte doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm). Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Dve vynechane tabletky

    , Autor: odbornik6

    Dobry den. Zial zabudla som uzit 12. a 13. tabletu Yaz. Dnes (14. den) som uzila obe zabudnute tablety, hoci si nie som ista, ci bol tento krok spravny. Mohli by ste mi prosim poradit, ci mam pokracovat s uzivanim nacateho blistra a namiesto 4 dnovej prestavky pokracovat s novym blistrom? Alebo zvolit iny postup? Uvedomujem si, ze ucinnost antikoncepcie je znizena, nie som si vsak ista ako pokracovat s uzivanim tabliet. Za odpoved vopred dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    užite vynechané tablety a nasledujúcich 7 dní používajte bariérovú antikoncepcie - kondóm.