Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,241 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Antikocepcia

    , Autor: Veronickw

    Dobrý večer, vysadila som antikocepciu ale menštruáciu som nedostala. U doktorky som bola minuly týždeň, neviem či to je normálne ale už 3 mesiace mám problém že nemám menštruáciu a preto som vysadila lieky. Mala som len jedno dňovú mestruciu pri užívaní a teraz nic.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie je pomerne časté, že nedôjde ku krvácaniu z vysadenia, prípadne trvá iba pár dní. Nie je to nič neobvyklé, ani dôvod na vysadenie antikoncepcie. Po vysadení hormonálnej antikoncepcie je časovo individuálny návrat klasického menstruačného cyklu. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Antikoncepcia

    , Autor: Loklka

    (Otázka 1 Rada by som sa spýtala ako pokračovať v braní antikoncepcie, zabudla som na 2 tabletky v druhom týždni a 1 hneď v prvom týždni. Keďže som bola preč a nemala som ich so sebou (jedná sa o 2 tabletky v 2 týždni) hneď sa mi spustili svoje dni. Prišli o 10-11 dní skôr a teraz neviem ako začať brať antikoncepciu aby sa mi cyklus nerozhádzal. Ďakujem za odpoveď.)



    Otázka 2
    Takže mám začať brať nové balenie? Či užívať staré mať 7 dni pauzu a potom užívať zas ako zvyčajne nové?
    Antikocepcia-dienorette

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaný preparát sa užíva v schéme 21 dní + 7 dní pauza. Podľa opisu som to pochopil tak, že ešte máte nejaké tabletky v aktuálnom blistri. Ak došlo k vynechaniu jednej tabletky 1. týždni a k vynechaniu dvoch tabliet v 2. týždni, ale nevynechali ste ani jednu tabletku v 3. týždni, doužívajte aktuálne balenie podľa plánu. Následne si realizujte 7 dňovú pauzu a pokračujte v užívaní tabliet nového blistra. Počas celého nasledujúceho obdobia až do konca prvého týždňa nového blistra sa preventívne chráňte aj doplnkovo.

  • Vedľajšie účinky antikoncepcie

    , Autor: anym

    Dobrý deň, potrebovala by som od Vás radu. Okolo 5 rokov beriem antikoncepciu, brala som 3 rôzne druhy, momentálne dienorette ale už mám predpísaný nový druh (drovelis). Mam taky problém že mám pocity na odpadnutie, že zomriem alebo sa zbláznim, veľakrát sa neviem zhlboka nadýchnuť a na nohách sa mi tvoria kŕčové žily. Už sa to nedalo zvládať, tie pocity trvajú cca 3 roky. Bola som aj u neurologičky, predpisala mi tianeptin ale zatiaľ ich neberiem, lebo niesom si istá či to nesposobuje tá antikoncepcia, dočítala som sa, že viacero žien malo z antikoncepcie taketo problémy. Vedeli by ste mi prosím Vás poradiť či by nepomohlo to vysadenie antikoncepcie, pripadne zmena na ten drovelis. Lebo mám strach brať aj antidepresiva, či sa nezhoršia tie stavy ešte viac. Podľa lekárov tie stavy antikocepcia nesposobuje. Som zvedavá na Váš názor.
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, opisované ťažkosti môžu byť nežiadúcimi účinkami hormonálnej antikoncepcie, ktoré netreba podceňovať! Pri depresívnych alebo úzkostných stavoch je nutné antikoncepciu úplne vysadiť! a stav odsledovať. Pri pretrvávaní ťažkostí, aj v čase neužívania hormonálnej antikoncepcie, je vhodné navštíviť psychológa alebo psychiatra. Ak sa stav po vysadení hormonálnej antikoncepcie úplne upraví, je možné zvažovať užívanie nizkodavkoveho preparátu hormonálnej antikoncepcie, aktuálne by som však hormonálnu antikoncepciu vysadil.

  • Nehormonálna antikocepcia

    , Autor: Maruška 18

    Dobrý deň, prosím o radu. Je pre mňa vnútrmomaternicové teliesko ako antikoncepcia vhodné, keď som prekonala rakovinu prsníka? Mám 42 rokov a 2 pôrody za sebou. Môzu nastať po užívaní telieska nejaké ďalšie zdravotné problémy? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, neodporúča sa ženám, ktoré mali alebo majú nádory závislé od gestagénov, medzi ktoré patrí aj rakovina prsníka, aby im bolo vložené hormonálne vnútromaternicové teliesko. Existuje však aj skupina nehormonálnych vnútromaternicových teliesok, založených na princípe spermicídnosti medi, ktoré by eventuálne pripadali do úvahy. Keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, ani okolnosti diagnózy, či operačného riešenia, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Samozrejme, vnútromaternicové teliesko môže spôsobiť nežiadúce, alebo vedľajšie účinky, je to však individuálne a nie je to samozrejme pravidlo.

  • užívanie antikoncepcie

    , Autor: odbornik6

    Dobrý den,
    mám 20 rokov a antikoncepciu užívam už asi 6 rokov..najskor mi ju doktor nasadil kvoli nejakym problemom a vlastne potom mi ju ponechal..uz som mala rozne druhy,avsak celu tu dobu bez prestavky...je potrebne ju na nejaky cas vysadit? Ma dlhodobe uzivanie bez prestavky nejaky vplyv na neskorsiu plodnost? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    to či vysadíte antikoncepciu alebo nie je len na vás. Vo všeobecnosti to nie je potrebné. Dlhodobéužívanie antikocepcie podľa Gynekologickej spoločnosti a doporučení odborníkov neznižuje plodnosť. Po vysadení antikoncepcie sa jej antikoncepčný učínok vytráca. Je však možné, že ak ste mali na začiatku problémy s menštruačným cyklom, mala cyklus nepravidelný alebo vám diagnostikovali polycystické vaječníky (pri týchto diagnózach sa zväčša nasadzuje antikocepcia už v detstve), problémy môžu po vysadení antikoncepcie pretrvávať.