Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Mercilon

    , Autor: zlatinko

    Dobry den... Chcem sa opýtať používam antikoncepciu mercilon.. Pred 19 dňami som mala menštruáciu.. A začala som užívať ďalšiu tablicku antikoncepcie a po 19 dňoch som začala mať krvavý výtok.. Co to môže byť?? Z čoho to môže byť mala by som radšej zmenít antikoncepciu.
    Toto sa mi stalo už druhý krát.

    Ďakujem krásne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa špinenie môže vyskytovať prakticky počas celého cyklu. Nemusí sa jednať o nič vážne. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Mercilon

    , Autor: Simonček

    Dobrý večer mám otázku ohľadne antikoncepcie Mercilon... užívala som ju dlhodobo ale nakoľko môj lekár mal podozrenie na trombozu som ju 20.1.2022 prestala užívať. Po 4 dňoch som dostala menštruáciu a od vtedy už nie...nechcela by som ísť na vyvolanie menstruacie no už mam obavy po tak dlhej dobe...
    Mám 41 rokov.Poraďtee prosim ako postupovať....za radu ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti, menštruácia sa vyvolávať nemusí. Rozhodnutie je na Vás. Stav sa môže iba sledovať. Ak bola trombóza vylúčená a chcete opäť užívať hormonálnu antikoncepciu, môžete pokračovať v užívaní po dohode s Vašim obvodným gynekológom.

  • Mercilon

    , Autor: Simonček

    Dobry den chcela by som Vas poprosit o radu...uzivam antikoncepciu mercilon ale nakolko mal moj lekar podozrenie na trombozu musela som prerusit uzivanie takze som stihla uzit 6 tabliet s prveho tyzdna a potom som vynechala do dnesneho dna 8 tabliet.Nakolko sa tromboza nepotvrdila mozem antikoncepciu uzivat len teraz neviem ako postupovat...za Vasu odpoved vopred dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri viac ako týždňovom neužívaní tabliet je vhodnejšie počkať na príchod menštruácie a začať s užívaním nového blistra v prvý deň menštruácie.

  • Vynechaná jedna tableta

    , Autor: Martina335

    Dobrý večer užívam HAK Mercilon 3 roky. Snažim sa ju uživať pravidelne. Ale tento mesiac som jednu tabletku vynechala.Menzes som mala od 30.10.2021 do. 02.11.2021. Mám ho pravidelný keď beriem tabletky. Tabletku v blistri som začala uživať od 01.11.2021. Na konci prvého tyždna alebo na začiatku druhého tyždna som tabletku ktorá bola ten deň napr. Pondelok si nedala lebo som ju stratila ale dala som si tabletku čo som mala mať na druhý deň. Takže keby zjem všetky tabletky tak ich jem 21 dni do nedele ale keď som si tu jednu nedala tak si poslednú tabletku dám v sobotu.
    08.11.2021 som mala nechránený pohlavný styk. 16.11.2021 som použila bezbarierovú antikoncepciu kondom ale bohužial praskol. Tak som si po 33 hodinách od pohlavného styku dala tabletku po Escapelle. Spravila som dobre ak som tabletku po užila aj keď beriem HAK? Kedy najlepšie je v tomto prípade spraviť si tehotenský test? Môžem byť tehotná ak som namiesto 21 tabletiek užila 20?
    A kedy sa dá zistiť u gynekologá tehotenstvo?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nechápe, prečo ste užili núdzovú antikoncepciu, keď užívate pravidelne hormonálnu antikoncepciu. Kondóm počas užívania hormonálnej antikoncepcie používať tiež nemusíte. Za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená. To, že budete mať o deň kratší cyklus, na tom nič nemení. Tehotná za daných okolností nebudete. Užitím tabletky po však môže dôjsť ku špineniu. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Otazka

    , Autor: Mishullyk

    Dobrý večer, užívam pravidelne mercilon a nechcem mať cez dovolenku menzes. Ako správne postupovat/ užívať, aby som menzes cez dovolenku nedostala?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám vychádza 7 dňová pauza na obdobie dovolenky, viete túto pauzu vynechať a po doužívaní blistra kontinuálne pokračovať v užívaní druhého blistra, takže budete užívať za sebou bez prestávky dva blistre a až následne si urobíte 7 dňovú pauzu.

  • Otazka

    , Autor: Mishullyk

    Dobrý deň,
    užívam HAK mercilon od 8/2020 pravidelne.
    Vždy v 7 dňovej pauze na 4, príp. 5 deň dostanem menzes.
    Prvýkrát sa stalo, že v deň uzitia tbl.som po 5 hodinách od uzitia tbl.mala hnačku (nech.pohl.styk som mala v deň uzitia tbl.par hodín pred hnačkou...nasledne po hnačke už nie)..v 7 dňovej pauze som na 5.ty deň nedostala menzes.
    Je to v poriadku alebo je možné tehotenstvo?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa môže stať, že sa krvácanie z vysadenia nedostaví. Nemusí sa však jednať o tehotenstvo, je to pomerne časté. Za predpokladu jednorazovej hnačky a pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva veľmi malá.