Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ejakulacia

    , Autor: tatiana-5

    Dobry deň pán doktor chcela by som sa spytat mala som pohlavný styk s priatelom pravidelne uzivam antikoncepciu už dva roky chceli sme si naplno užiť pohlavný styk lebo sme bo mali po 6tyz priateľ mi ejakuloval do pošvy môžem byt tehotna? Viem že antikoncepcia sa uziva práve kvôli
    Tomu aby sa pohlavný styk užil naplno, ale mám strach Lebo ako sme nemali pohlavný styk tých 6tyz vyšlo dosť semena mohol by to byt problem a kvôli tomu otehotnieť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, objem ejakulátu nemá vplyv na otehotnenie. Otehotnieť sa dá aj z predejakulačnej tekutiny. Počas užívania hormonálnej antikoncepcie je však blokovaná ovulácia. Za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie sa tehotenstva nemusíte obávať.

Podobné otázky

  • Otázka

    , Autor: Moni.K

    Dobrý deň,
    vopred vdaka za odpoved.
    Ak by som uživala čierne uhlie s viac ako dvojhodinovým odstupom od hormonálnej antikoncepcie, bol by účinok HAK zachovaný? Mala som vcera ráno cca o 9 riedku stolicu, HAK som užila o 10:00 a ešte v noci som mala riedku stolicu 2x. Asi som zjedla nieco, co mi nesadlo. Mala som tento den aj sex, pričom sme sa chranili este Pharmatexom, ejakulacia bola vonku. Po nejakych 10 minutach do mna priatel este zaviedol prsty, pricom si ich po sexe nebol umyt (druhu kapsulu Pharmatexu som si nedávala, ale dodržali nesprchovanie sa mydlom pred aj po).
    Pár dní mám takú zvláštnu stolicu, nie že by ma preháňalo počas dňa, ale keď idem na veľkú potrebu, nie je to úplne ideálna konzistencia. Nie je to voda, ale ani nemá úplný tvar.

    Sú redšie stolice problémom aj keď nastanú po viac ako 3-4 hodinach po užití HAK, kedy je tableta už vstrebana?

    Neviem, či mám užiť pre istotu tabletku PO. Ktorá je podľa Vás účinnejšia? Elaonne alebo Escapelle? Tým, že je dnes sviatok sa do lekárne dostanem až zajtra ráno.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa opisu máte pravdepodobne črevnú virózu, prípadne podráždený tráviaci trakt. Na základe opisu si myslím, že ste sa chránili dostatočne a tehotenstvo je nepravdepodobné. Preventívne však odporúčam počas nasledujúcich dní, kým sa neupraví trávenie a vylučovanie, používať aj doplnkovú formu ochrany (kondóm). Redšia stolica ako taká nepredstavuje problém, ak sa nejedná o opakované hnačky. Ak však stav pretrváva niekoľko dní, trávenie môže byť narušené a nemusí byť adekvátne vstrebávanie tabliet hormonálnej antikoncepcie. Na užitie tabletky núdzovej antikoncepcie nevidím teraz dôvod. Odsledujte si to.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Slavi

    Dobrý deň, ja a môj partner sme mali pohlavný styk - ide však o prvú udalosť, a tak partner nezavádzal pohlavný úd celý (asi len 4-5 cm do hĺbky). Antikoncepciu som nikdy nebrala (nebolo potrebné). Keď došlo k partnerovmu vyvrcholeniu, tak ejakulácia prebiehala vo vonkajšom prostredí, teda nie vo vnútri tela. Išlo však o sex bez ochrany. Otázka znie, aj napriek partnerovej istote o bezpečnosti z tohto pohlavného styku, užití Escapelle po 2 a pol dni a momentálnom trojdňovom odstupe od užitia Escapelle sa môžem obávať otehotnenia? Mám vyhľadať gynekológa? (Aj vtedy, ak by som dostala menštruáciu po viac ako 5 dňoch od užitie Escapelle?)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo nedá jednoznačne vylúčiť. Za daných okolností je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Núdzovú hormonálnu antikoncepciu neodporúčam užívať často. Porozmýšľajte o forme hormonálnej antikoncepcie. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Drovelis

    , Autor: šarika123

    Dobrý deň, začala som používať antikoncepciu Drovelis v prvý deň menštruácie, a chcem sa opýtať, po koľkých dňoch je bezpečné aby do mňa priateľ mohol ejakulovať a taktiež či je ejakulacia do pošvy bezpečná aj počas užívania bielych tabliet. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste s užívaním hormonálnej antikoncepcie začali v prvý deň cyklu, teda v prvý deň menštruácie, chránená ste prakticky okamžite. Áno, za predpokladu pravidelného a správneho užívania ste chránená aj počas užívania bielych placebo tabliet.

  • Ejakulacia

    , Autor: nika-1994

    Dobrý večer pán doktor chcela by som sa spytat uzivam antikoncepciu Belara od 2/2019 vzdy pravidelne nikdy som nezabudla na žiadnu tabletku. S priatelom by sme si chceli užiť pohlavný styk naplno teda mám na mysli že by chcel ejakulovat do pošvy ja mám veľký strach že môžem otehotnieť aj napriek tomu že uzivam antikoncepciu neverim tomu na 100% ale priateľ ma stále nahovára že nic sa nemôže stať keďže antikoncepciu vo februari už budem užívať 2 roky.Aký je váš názor? Mohla by som podľa vás zostat tehotna keď antikoncepciu beriem poctivo? Ďakujem velmi pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hormonálna antikoncepcia na zabránenie otehotnenia sa užíva práve preto, aby mohli mať páry plnohodnotný nechránený pohlavný styk aj s ejakuláciou. Za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva minimálna.

  • Vynechaná tabletka

    , Autor: nikol

    Dobrý deň,

    Prosím Vás užívam rok a pol HAK Sirmya. V treťom týždni presne na 17.ty deň v pondelok som zabudla užiť pilulku. Spomenula som si nato až v utorok v obvyklom čase keď užívam HAK. Čiže az po 24 hodinách. Užila som tabletku za utorok ale tu za pondelok som už neužila. Mali sme v nedeľu teda deň pred tým ako som zabudla užiť tabletku pohl.styk ale nebola pritomna ejakulácia do mňa ale bola mimo mňa.
    Chcem sa spýtať, pri dodržiavaní zvýšenej ochrany najbližších 7 dní, je tam zvýšené riziko otehotnenia? Či som reálne mohla otehotnieť za pondelok z predchádzajúcej nedele ak sa do mňa náhodou dostalo predsa niečo. A ako prosím teraz pokračovať keď mi tam visí jedna tabletka? Nechať ju tak a normálne pokračovať ešte tie 3 dní a potom mať 7 dní pauzu ?
    Ďakujem veľmi pekne vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste boli v čase pohlavného styku chránená, tabletky hormonálnej antikoncepcie ste do toho času užívali pravidelne, tehotná by ste byť nemali. Vzhľadom k nadchádzajúcemu sedemdňovému obdobiu bez užívania tabliet, antikoncepcia už nie je u Vás plne zaručená. Čo sa týka ďalšieho užívania antikoncepcie máte dve možnosti: 1. Pokračujte v užívaní tabliet vo zvyčajnom čase. Zabudnutú tabletku už neužite. Po užití všetkých zvyšných tabliet z blistra (okrem tej zabudnutej) vynechajte interval bez užívania tabliet a začnite hneď užívať tablety z ďalšieho blistra. S najväčšou pravdepodobnosťou nenastane krvácanie, ak ste použili druhý blister. Počas užívania druhého blistra môže dôjsť k špineniu a krvácaniu medzi menštruáciami.
    2. Môžete ukončiť užívanie tabliet zo súčasného blistra, zahájte 7 dňový interval bez užívania tabliet a následne začnite užívať tablety z nového balenia vo zvyčajný deň v týždni (deň, kedy ste tabletu zabudli užiť musí byť započítaný). Ak chcete začať s novým blistrom v deň, s ktorým vždy začínate, môžete interval bez užívania tabliet skrátiť. Je však dôležité povedať, že počas nasledujúceho týždňa je nutné používať doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm). Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.