Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,104 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Problém s pleťou

    , Autor: Lauruš

    Dobrý večer,užívam antikoncepciu Belara-žiadala som ju hlavne kvôli problémom s pleťou,mala som škaredé akné,pomaly ju beriem rok no nevidím žiadnu zmenu pleti,skôr mi to príde že sa mi tá pleť ešte viac zhoršila.Neviem ako mám postupovať? Za odpoveď ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže sa jedná o dermatologický problém, odporúčam navštíviť kožného lekára.

Podobné otázky

  • Bellara

    , Autor: Vladi

    Dobrý deň, som vo veľmi zvláštnej situácii. Mam 45 rokov a mala som teliesko danu, nie 5 ale až 9 rokov. Úplne som na to zabudla ze tam niečo mam. Keďže som asi mesiac nedostala menzes, navstivila som gynekológa, aby ma vyšetrili ci niesom už v prechode alebo náhodou tehotná. Keď zistil ze mam 9 rokov zabudnuté antikoncepčné teliesko v sebe, tak mi ho vybral a pomocou ultrazvuku prezrel maternicu. Tehotná vraj nie som. Našiel mi tam ale myom asi 5cm veľký na vrchnej časti maternice. Operovať ho ešte neodporúča. Iba sledovať pripadne ci rastie a zväčšuje sa. Zároveň mi odobral krv na hormóny co nepohasinaju vaječníky, na ďalší deň mal výsledok vraj všetko je v poriadku a všetko plne funkčné. Keďže asi 2 mesiace mam problém s pleťou predpísal mi bellaru, no tá sa ma začať užívať s prvým začatym dňom menštruácie. Už je to 2 mesiace a ja stále nemám menzes. Stále čakám na deň kedy si budem môcť konečne nasadiť antikoncepciu aby som bola opäť chránená. Poraďte mi prosím, môžem si ju nasadiť aj keď nemám menzes?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, prvá tabletka hormonálnej antikoncepcie sa užíva v prvý deň menštruácie. Ak ste nemali menštruáciu už dva mesiace a je žiadúca, môžete navštíviť Vášho obvodného gynekológa za účelom vyvolania menštruácie podaním Agolutinu. Následne pri dostavení sa menštruácie môžete začať s užívaním tabliet hormonálnej antikoncepcie podľa odporúčaní. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • HAK a akné

    , Autor: Nika24

    Dobrý deň. Mám 24 rokov. 5 rokov som užívala HAK Vreya kôli akné. Pleť som mala počas užívania vez problémov. Pred rokom a 3 mesiacmi som však HAK vysadila a pleť sa mi rapídne zhoršila čo trvá dodnes. Tvár nie je až v takom hroznom stave a však krk, dekold, chrbát a brucho áno. Užívam výživový doplnok Aknevac, vitamín E, zinok. Stravujem sa zdravo, pijem čistú vodu a čaje, sladké a mliečne výrobky v minimálnom množstve. Skúšala som aj lokálnu liečbu od kožnej lekárky ale bez výsledkov. Chcem sa Vás opýtať či je potrebné sa k HAK vrátiť alebo sa hormóny môžu ešte upraviť samé? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám závery dermatologických vyšetrení, ako aj hormonálneho profilu, neviem sa úplne objektívne vyjadriť. Ak však bola liečba akné užívaním HAK úspešná a nemali ste žiadne vedľajšie účinky, ak neplánujete v dohľadnej dobe otehotnieť, čo by Vám problém s pleťou vyriešilo, nevidím problém v opätovnom začatí užívania HAK. Hormóny sa časom môžu upraviť, či ale spontánne a kedy, Vám ale nepoviem.

  • krvácanie

    , Autor: odbornik6

    Dobrý deň. Dva roky som brala HAK Minervu, keďže sa údajne nemôže užívať dlhodobo, lekár mi ju zmenil na Belaru. Teraz ju užívam 5. mesiac, no od začiatku som mala problémy so špinením a krvácaním, no teraz som v strede cyklu a krvácam už 6. deň ako pri menštruácii. Bola som u lekára a ten mi na základe sona povedal, že sa jedná o prienikové krvácanie. Tak po prestávke mením túto HAK na Maitalon. Znepokojuje ma však stále to krvácanie, je silné ako pri menzese, nemôže sa jednať o endometriózu ? Bojím sa.. A ešte sa chcem spýtať či si myslíte, že zmena na Maitalon je vhodná v porovnaní s Belarou, nakoľko mám PCO a problém s pleťou. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak vám HAk nesedela dlhšiu dobu je vhodné zmeniť preparát, čiže vyčkajte a násldne dľ pokynov nasaďte nový preparát
    lekár vám UZV robil, krvácanie ako také keď ej teraz prvýkrát nemá veľa spoločného s prejavmi endometriózy a tiež nie je možné určiť túto dg. len na základe krvácania
    s podzravom

  • Vhodná HA po 40-ke

    , Autor: eva1972

    Dobrý deň,
    chcela by som vás poprosiť o odporučenie vhodnej hormonálnej antikoncepcie. Mám 41 rokov, doteraz som užívala Diane a Azalia /spolu asi 3 roky/. Potrebovala by som okrem antikoncepcie riešiť aj problém s pleťou /akné/, v tom mi vyhovovala práve Diane, avšak po roku mi ju lekár vysadil. Azalia mi problém, mám pocit, ešte zhoršuje. Náplaste mi lekár neodporučil a vnútromaternicové teliesko sa mi veľmi "nepáči". Uprednostním tabletky. Okrem už vyššieho veku mám mierne zvýšený TK /150/90/, zatiaľ bez liečby tabletkami a nadváhu. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    nerozumiem prečo vám zmenili antikoncepciu na Azaliu - určite pre vás nevhodne, ak ste práve v tom obdobi neboli po pôrode a nekojili ste. Je buď možné sa vrátiť k antikoncepcii Diane 35 ak vám vyhovovala, avšak už vzhľadom na vek by som vám doporučila antikoncepciu s nnižšou dávkou hormónov ako 35 etynilestradiolu, zároveň niečo čo nespôsobuje zadržiavanie vody v tele a nezvyšuje tak tlak krvi a súčasne pôsobí aj antiandrogénne teda zlepšuje akné. Jednoznačne by som doporučila Yasminelle alebo antikoncepcia s rovnakými účinkami ale v súčasnosti s lepšou cenou Lunytta. Dajte mi vedieť ako vám daná antikoncepcia sadla.