Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,108 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vhodná HA po 40-ke

    , Autor: eva1972

    Dobrý deň,
    chcela by som vás poprosiť o odporučenie vhodnej hormonálnej antikoncepcie. Mám 41 rokov, doteraz som užívala Diane a Azalia /spolu asi 3 roky/. Potrebovala by som okrem antikoncepcie riešiť aj problém s pleťou /akné/, v tom mi vyhovovala práve Diane, avšak po roku mi ju lekár vysadil. Azalia mi problém, mám pocit, ešte zhoršuje. Náplaste mi lekár neodporučil a vnútromaternicové teliesko sa mi veľmi "nepáči". Uprednostním tabletky. Okrem už vyššieho veku mám mierne zvýšený TK /150/90/, zatiaľ bez liečby tabletkami a nadváhu. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    nerozumiem prečo vám zmenili antikoncepciu na Azaliu - určite pre vás nevhodne, ak ste práve v tom obdobi neboli po pôrode a nekojili ste. Je buď možné sa vrátiť k antikoncepcii Diane 35 ak vám vyhovovala, avšak už vzhľadom na vek by som vám doporučila antikoncepciu s nnižšou dávkou hormónov ako 35 etynilestradiolu, zároveň niečo čo nespôsobuje zadržiavanie vody v tele a nezvyšuje tak tlak krvi a súčasne pôsobí aj antiandrogénne teda zlepšuje akné. Jednoznačne by som doporučila Yasminelle alebo antikoncepcia s rovnakými účinkami ale v súčasnosti s lepšou cenou Lunytta. Dajte mi vedieť ako vám daná antikoncepcia sadla.