Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Mykóza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa opýtať dlhodobo užívam HAK Softinelle, no tento rok mam už 3 krát mykozu. Partner bol pre liečený krémom Canesten, a ja mam zakaždým lieky predpisane. Nebude problém v HAK? Nemala by som ju vysadiť? Alebo zmeniť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemyslim si, že mykóza je spôsobená užívaním hormonálnej antikoncepcie. Skúste si realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom, používajte vaginálne probiotiká. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • Mykóza počas antikoncepcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    3 mesiace beriem antikoncepciu Karhleight aby sme sa s priateľom chránili 100%. Bohužiaľ od kedy beriem antikoncepciu mávam gynekologické problémy, myslíme si že ide o mykózu. Používala som pošvové antibiotiká aj krém. Po týždni sa mi to vyliečilo no vždy sa mi to vracia, nevieme mat ani pohlavný styk pretože vždy sa to vráti. Je možné že je to od antikoncepcie? A účinkuje počas mykózy antikoncepcia tak ako má?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto aa Vám bez poznania akýchkoľvek bližších informácií, výsledkov a vaginálneho nálezu bližšie objektívne vyjadriť neviem. Môže sa jednať aj o mykózu. Treba myslieť aj na to, že infekciu Vám môže zaniesť partner, preto aj napriek opakovanému Vášmu preliečeniu môžete mať opakované infekcie. Každý prípravok, aj antikoncepcia, môže mať vedľajšie alebo nežiadúce účinky. Mykóza na účinky tabletkovej hormonálnej antikoncepcie nemá vplyv.

  • Problém s opakovanou mykozou

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dlhodobo užívam HAK, s tým, že pred 2 mesiacmi mi bola zistená kvasinkova infekcia-Candida. Bolo mi predpisane: Fluco Sandoz, Macmiror Complex 500 mg na vkladanie aj na potieranie. Po menštruácii sa mi mykoza vrátila, nakoľko som nedouzivala vyššie uvedené lieky kvôli menštruácii, pokračovala som v liečbe ďalej. Po liečbe som pridala aj capiky Gynimun intim protect na vkladanie. Po ďalšej menštrauácii sa mi mykoza opäť vrátila. V lekárni mi dali Lactofeel. Už som bezradna. Co navrhujete? Nemám vysadiť HAK?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skúste si ešte realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom. Vaginálne probiotiká sú určite vhodné, pokračujte v ich užívaní. Dôležité je myslieť aj na to, či Vám infekciu neprenáša partner. Bolo by vhodné vyšetriť aj jeho, prípadne ho rovno preliečiť, aby sa vylúčila aj táto možnosť. Odsledujte si to.

  • Mykoza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň chcem sa opýtať s priatelom sme mali nechránený pohlavný styk počas mykozy teda myslim že to je mykoza lebo aj má to svrbelo a bolelo tak pár dni dozadu včera to už bolo fajn vytok som nemala a svrbelo trosku bolesť pri sexe som pocitovala sice, priateľ si dal prezervativ môže sa aj on nakaziť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste mali nechránený pohlavný styk počas vaginálnej infekcie, možnosť, že sa partner nakazil tu je. Môže sa to prejaviť vo forme začervenania, vyrážiek, svrbenia, ... Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám nasadí potrebnú liečbu.

  • zmena antikoncepcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    uvažujem nad zmenou hormonálnej antikoncepcie Triregol. Mám 36 rokov, 2 deti a Triregol užívam 7 rokov. Posledné dva mesiace sa mi opakovane vrátila mykoza a podľa lekárky mám dosť žľaznaté prsia. výber hak necháva lekárka na mňa. Môžete mi poradiť? Mám ostať pri Triregol alebo prejsť na niečo iné? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    o konkrétnej antikoncepcii by mala rozhodnúť vaša lekárka na základe vašej anamnézy a prípadných komplikácií, ktoré máte. Rozhodne by výber nemala nechávať LEN na pacientku. Každopádne vzhľadom na vek by som odporučila nízkodávkovú antikoncepciu a následne rozhodnutie podľa toho či máte máte problémy s pleťou, s hmotnosťou, atď...zvolila by som z kategórie Lunytta, Lindynette, Mercilon, Sunya...