Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,241 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • akne

    , Autor: Renáta46

    Dobrý deň, ktorá antikoncepcia je najvhodnejšia pri liečbe akné? Mám už po štyridsiatke, antikomcepciu som nikdy nebrala, má zmysel si liečiť svoje dermatologické problémy touto cestou? Nemá antikoncepcia viac nežiadúcich ako liečivých účinkov?
    Zuzana

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri liečbe akné je vhodná kombinovaná hormonálna antikoncepcia Belara. Nie je v mojej kompetencii sa vyjadrovať ohľadom dermatologických nálezov eventuálne liečby. Hormonálna antikoncepcia je jednou z možností liečby aj vo Vašom veku. Odporúčam však navštíviť dermatológa a postupovať podľa jeho odporúčaní.

Podobné otázky

  • Výtok počas užívania antikoncepcie

    , Autor: Rianett

    Dobrý deň,
    píšem Vám sem s prosbou, že som neskutočne sklamaná a hlavne smutná ako dokáže tá antikoncepcia vystrájať.. Užívam ju až pár rokov. Zo začiatku som užívala náplaste Evra. Po nejakom čase som prešla na tabletky. No začala sa mi tvoriť nepekné veľké a bolestivé akné na pleti, na hrudi , na krku. Dá sa povedať, že skoro všade. Hanbím sa za to doteraz. A nakoniec som prehodnotila, že sa vrátim naspäť k náplastiam. Ako som, tak spravila, tak sa mi výtok opäť vrátil počas užívania Evra. Mala som to aj predtým a mám to znova. Odsledovala som si, že keď sme mali s priateľom styk, tak počas tbl bolo všetko v poriadku, ale jakmile začnem užívať náplaste Evra a máme niečo spolu, tak mám okamžité zápaly a svrbenia ,,dole" a výtok je naspäť. Som zúfalá z tejto situácie. Pretože, ktorú ženu by naozaj bavil takýto život s takýmito problémami? Neustále opakované zápaly, neustále výroky (žltej farby) niekedy až také hrudky. Neustále nosenie vložiek. Myslím si, že nedopomáha tomu ani stres.. Ale ja už naozaj nerozumiem prečo práve ja.. Prečo sa to stále opakuje a vracia? Nech si akokoľvek vykonávam dôkladne hygienu a všetko, tak aj napriek tomu to mám.

    Budem rada ak mi budete vedieť poradiť, čo s tým. Ešte som rozmýšľala nad možnosťou prestať to úplne užívať. A tým pádom bude trpieť moje sebavedomie kvôli pleti. Neviete mi prosím povedať ako riešiť problémy s akné?


    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám vyhovujú hormonálne náplaste a okrem spomínaných výtokov Vám nespôsobujú žiadne ťažkosti, pokračujte v ich aplikácii. Čo sa týka výtokov, príčin môže byť viacero. Skúste si realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si aplikujte aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami. Keďže nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, nálezy, informácie, ani okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Prechod na inu hak

    , Autor: Leah0

    Dobry den, beriem 4mesiace hak ZENADEA, medzimenstruacne spinenie po prvom mesiaci uplne prestalo, tak ako ste mi vraveli:) avsak rada by som ju zmenila, kedze ide o generikum, na originalnu JEANINE. (Menstruacia mi chodi pravidelne na treti den po dobrati tbl, avsak akne mam stale na tvari a je mozne ze originalna hak-iny preparat mi bude vyhovovat viac a akne zmizne uplne)Kedze ide o rovnaku davku hormonov dienogest/etyniledtradiol v oboch antikoncepciach, prosim Vas aky je rozdiel v tom, ci si spravim pauzu(7dnovu) a potom zacnem brat Jeanine alebo pauzu nespravim a po vybrati zenadey 21tbl hned zacnem brat jeanine? Rada by som sa vyhla spineniu, pripadne dalsim vedlajsim ucinkom, preto by som rada poznala Vas nazor, ako najlepsie je spravit prechod z jednej hak na druhu, kedze v pribalovom letaku je uvadzane, ze je to mozne oboma sposobmi, ale ja by som chcela co mozno najsetrnejsie k telu a hlavne sa vyhnut spineniu :) dakujem vopred velmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ako ste správne poznamenali, jedná sa o generikum, teda sú to dva obdobné preparáty. Zásadný rozdiel v nich nie je. Užívanie hormonálnej antikoncepcie 4 mesiace je pomerne krátka doba na úpravu akné. Niekedy je potrebné polročné až ročné užívanie na prejavenie zlepšenia akné. Ak ste sa však rozhodli užívať Jeanine, vhodnejšie je začať s jej užívaním po skončení 7 dňovej pauzy po doužívaní Zenadey. Ak by ste aj kontinuálne pokračovali v užívaní Jeanine, teda spojili by ste posledný blister Zenadey a prvý blister Jeanine, bez sedemdňovej pauzy, počas užívania Jeanine by mohlo dôjsť ku nepravidelnému krvácaniu, či špineniu.

  • Zmena antikoncepcie

    , Autor: Petik16

    Dobry den prajem,

    chcela by som sa Vas opytat na Vas nazor ohladne uzivania antikoncepcie Mistra v mojom pripade(33rokov). Niekolko rokov(4r) som uzivala Belaru, ktora mi sadla super, avsak posledne mesiace jej uzivania som krvacala 2x mesacne. Lekar mi ju zmenil na Lunyttu(ze v mojom veku uz treba slabsiu antikoncepciu), ktoru uzivam asi 3roky - som snou spokojna, az na to ze na akne mi moc nepomaha, Belara v tomto smere bola napomocnejsia. Moja nova pani gynekolog.mi preto navrhla Mistru, avsak som pocula ze je ,,silnejsia,,(obsahuje viac hormonov).
    Mate prosim skusenosti od pacientiek 30+ na tuto antikoncepciu, pripadne je v poriadku uzivat ju dlhodobejsie aj v mojom veku?

    Dakujem a prajem prijemny den.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, všetky aktuálne preparáty kombinovanej hormonálnej antikoncepcie sú nízkodávkové, ale aj vrámci týchto nízkodávkových preparátov sú preparáty s ešte nižším obsahom hormónov. Nie je to ani tak o veku, ako o tom, či Vám daný preparát vyhovuje alebo nie. Každej žene vyhovuje viac iný preparát. Niekedy “sadne” hneď prvý nasadený preparát, inokedy je potrebné vystriedať tri-štyri preparáty hormonálnej antikoncepcie. Na akné sa vo všeobecnosti používajú preparáty s vyšším obsahom hormónov, akými je Belara, Aidee, Jeanine, či spomínaná Mistra. Môžete ju vyskúšať.

  • Zenadea a krvacanie

    , Autor: Leah0

    Dobry den p. Dr.
    Ja som vcera pisala ohladne antikoncepcie Zenadea a mojho krvacania, 9.11 som mala prvy den menstruacie a dala si prvu tabletku hak, vcera ste mi na moju otazku, ci je toto moje spinenie zo zaciatku uzivania ok odpisali, ze je.. avsak ja som este predtym polozila tuto otazku inemu gynekologovi(ale nie mojmu obvodnemu) a ten mi odpovedal, ze to je napodobenina Jeanine a krvacam kvoli tomu. Ze on svojim pacientkam napodobeniny nepredpisuje. Moj gynekolog mi nic take nepovedal, ze by sa jednalo o nejaku napodobeninu. Ja by som svojmu telu nieco zle nemala v umysle davat, preto sa na Vas obraciam ako na odbornika, ci je to pravda, ze je tam nejaky rozdiel, pretoze podla toho, ake hormony dane antikoncepcie obsahuju, ide o rovnake mnozstvo dienogestu a etynilestradiolu. Myslite si, ze v tom moze byt problem ? Ma vyrobca nejaky vplyv na kvalitu hak ? Pretoze zvazujem, ci nemam prejst teda na tu jeanine, aj ked mi to pride zbytocne, nakolko ide o rovnake davky hormonov. (Na vyber som mala este aidee a uz si dalej nepamatam) Moj gynekolog vyber znacky nechal na mna, islo vyhradne len o dany typ hormonov, ktore mi odporucil, ze pomozu na akne a na zabranenie otehotnenia. :( som z toho smutna. Predtym (4r dozadu) som uzivala leverette a take spinenie nebolo, ale zase nepomohla mi na akne ani po roku.. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nejedná sa o napodobeninu, ale o generikum. Zjednodušene povedané, na trhu je viacero preparátov obsahujúcich kombináciu dienogestu a etynilestradiolu a žiadna nie je napodobenina. Rozdiel však môže byť v cene. Je to presne o tom istom ako u iných liekov. Originálny liek je vždy drahší a generikum (lacnejšia náhrada) je lacnejšie. Nie to však napodobenina, ale je pravda, že “problém” môže byť aj v samotnom preparáte. Základné zložky, teda hormóny, sú síce rovnaké, ale vedľajšie látky môžu byť, a aj väčšinou sú, rozdielne. U každej pacientky je však vhodný iný preparát a pomerne často je potrebné pacientke zmeniť preparát hormonálnej antikoncepcie pre jeho vedľajšie, či nežiadúce účinky, prípadne aj pre nedostatočný efekt čo sa týka akné. Na liečbu akné sú vhodné aj ďalšie preparáty hormonálnej antikoncepcie ako Belara, Aidee, spomínaná Jeanine, či Mistra. Je to však individuálne u každej ženy. Špinenie, najmä v začiatkoch užívania hormonálnej antikoncepcie, nie je naozaj ničím výnimočným, neprejavuje sa samozrejme u každej ženy. Ak sa však stav neupraví a špinenie bude pretrvávať aj napríklad po 3 mesiacoch užívania, bude potrebné preparát hormonálnej antikoncepcie zmeniť.

  • Problem

    , Autor: Peťuška11

    Dobrý deň pán doktor som 1rok a 4 mesiace po pôrode dvojičiek narodili sa v júni 2022 po šestonedelí v júli 2022 som bola u svojho gyn. a všetko bolo ok dohodli sme sa na antikoncepcii bellara ktorú som brala kvôli akné , tuto antikoncepciu som brala približne do april/máj 2023 pretože som začala mat nepravidelne krvácanie a krvácali som skoro stále . Zavolala som svojmu gyn ten mi dal termín v máji bola som tam na vysetreni a všetko sa mu zdalo okej len sme sa dohodli na zmene antikoncepcie , tak sme nasadili daylette 24+4 vravel mi že ak by ma bolievalo hlava aby som tie placebo tabletky nebrala a aj to že menštruáciu nemusim mat vôbec a zo začiatku bolo všetko okej a teraz už vyše 2 týždňov krvacam raz slabo raz silnejšie raz chvíľku nie a potom zase áno , už neviem čo mám robiť minuly týždeň som volala gyn, a ten mi povedal že si to mám odsledovať a dohrať posledný blister tabletiek a potom sa ozvať . Chcela by som len od vás vediet aký máte nato názor vy a čo by ste mi poradili . Ďakujem pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, každej žene vyhovuje iný preparát hormonálnej antikoncepcie. Niekedy sa stane, že preparát po čase (kratšom, či dlhšom) prestane adekvátne účinkovať a prejavujú sa vedľajšie, či nežiadúce účinky. Ak máte opisované ťažkosti aj napriek pravidelnému a správnemu užívaniu tabliet hormonálnej antikoncepcie, je potrebné preparát hormonálnej antikoncepcie zmeniť.