Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,013 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • KRÚŽOK

    , Autor: flower

    Dobrý deň, začala som používať prvý krát antikoncepčný krúžok pričom som predtým žiadnu inú antikoncepciu neužívala. Včera 7.8. som dostala menštruáciu takže som si zaviedla krúžok, o tri týždne si ho vytiahnem a mala by mi prísť zase ďalšia menštruácia okolo 30.-31.8.? takže tento prvý krát budem bez menštruácie len niečo vyše dvoch týždňov?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vaginálny antikoncepčný krúžok si po 3 týždňoch vytiahnete na jeden týžden, menštruácia by sa mala dostaviť do 2-3 dní. Po týždni bez krúžku si opäť zavediete nový vaginálny krúžok.

Podobné otázky

  • Teyla a iné lieky

    , Autor: Emily1999

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či možem použivať vaginálne tabletky aj napriek tomu, že mam krúžok Teyla (napr. Macmiror, Gynoflor)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri používaní vaginálnych prípravkov, ako je lubrikant alebo prípravky na liečbu infekcií, sa vyskytlo zlomenie krúžku. Používanie spermicídnych látok alebo prípravkov obsahujúcich kvasinky určených na zavedenie do pošvy síce nezníži antikoncepčný účinok Teyly, osobne však nepreferujem vaginálnu liečbu pri zavedenom teliesku a ak sa to dá načasovať, liečbu odporúčam realizovať počas týždňa bez zavedeného antikoncepčného vaginálneho krúžku. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • Antikoncepčný krúžok

    , Autor: Emily1999

    Dobrý deň,
    6/2 som začala používať Teylu, chcela by som sa opýtať ako sa uistím, že mám krúžok zavedený správne ? Či už príliš nízko alebo hlboko.. Po akej dobe môžem mať nechránený pohlavný styk ?:)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v priloženom návode máte popísaný postup, aj s obrázkami, akým si vaginálny antikoncepčný krúžok zaviesť správne. Ak si vaginálny antikoncepčný krúžok zavediete v prvý deň menštruácie, ste chránená okamžite.

  • Tabletka po

    , Autor: Victoriaaa9583

    Dobrý deň,chcem sa spýtať beriem antikoncepčný krúžok Teyla, včera sa do mňa priateľ nechcene spravil do cca 8 hodín som užila tabletku po.
    Je tam stále možnosť otehotnenia?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom nerozumiem, prečo ste užili tabletku núdzovej antikoncepcie, keď máte zavedený antikoncepčný vaginálny krúžok, ktorý Vás za predpokladu správnej aplikácie a používania chráni pred tehotenstvom. Pri správne zavedenom vaginálnom antikoncepčnom krúžku môžete praktizovať pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy.

  • antikoncepcia z evry na tabletky

    , Autor: hela728282882

    Dobrý večer, užívala som antikoncepčné náplasti Evra, poslednú menštruáciu som mala 7.1. Teraz som prešla plynule bez vynechania a teda som začala nový cyklus s Evrou 3.2. No dnes mi doktor predpísal novú antikoncepciu tabletkovú Karhleight, chcela by som sa opýtať kedy ju mám začať brať, ďakujem :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na výber máte z viacerých možností. Ak ste si už vložili nový antikoncepčný vaginálny krúžok a nespôsobuje Vám žiadne ťažkosti, ani Vám to neponáhľa, ponechajte si krúžok, ako obvykle 3 týždne a následne po jeho vybratí a uplynutí 7 dní bez krúžku začnite s užívaním tabliet hormonálnej antikoncepcie v deň, kedy by ste si vkladali ďalší vaginálny krúžok. To je najčastejší a najštandanrdnejší postup. Prípadne môžete začať s užívaním tabliet hormonálnej antikoncepcie deň po vybratí vaginálneho krúžku, teda vynecháte týždeň bez akéhokoľvek užívania, či aplikácie hormonálnej antikoncepcie. Ak Vám zmena hormonálnej antikoncepcie ponáhľa, môžete začať s užívaním hormonálnej antikoncepcie ihneď, vyberte si vaginálny krúžok a tabletky užívajte v pravidelných intervaloch. Týmto postupom si však posuniete celý cyklus, celkovo tento postup neodporúčam.

  • Desirett a Teyla

    , Autor: Veronca147

    Dobrý deň po pôrode som kvoli kojeniu uzivala Antikoncepciu Desirett. 19.01.2024 som si vzala poslednu tabletku, s tym ze by som chcela počkať pokial mi pride prirodzene menstruacia (ano bola som onformovana mojou gyn, ze si Teylu mozem hned vlozit) ale chcela som dat telu kusok oddych. Dnes 28.01.2024 som dostala prirodzene menstruaciu. V aky den prosim Vas si mozem vlozit menstruacny kruzok tak aby bol ucinny? 04.02.2024? Dakujem velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom nerozumiem, prečo ste nepostupovali podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa. Ak telo chcete "očistiť" od užívania hormonálnej antikoncepcie, týždeň je zbytočný. Ak ste v predchádzajúcom mesiaci užívali Desirett, teda preparát, ktorého tablety obsahujú len gestagén a za okolností, že už týždeň neužívate žiadnu hormonálnu antikoncepciu a dnes ste dostali menštruáciu, Teylu si môžete vložiť aj dnes. Minimálne najbližších 7 dní je však potrebné, okrem správneho používania vaginálneho krúžku, používať aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm).