Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,696 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Antikoncepčný krúžok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, omylom som vybrala antikoncepčný krúžok o deň skôr a bohužiaľ som ho už aj vyhodila. Nemám po ruke ani nový nakoľko sa domov vrátim až o 15:00. Čo mám prosím Vás robiť v tomto prípade?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevadí, že ste si vybrali vaginálny antikoncepčný krúžok o deň skôr. Realizujte si teraz sedemdňovú pauzu, ktorá teda začne o deň skôr ako bolo v pláne a následne po sedemdňovej pauze si zaveďte nový vaginálny antikoncepčný krúžok. Cyklus sa Vám tak síce posunie o deň, ale budete aj naďalej plne chránená.

Podobné otázky

  • Antikoncepčný krúžok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Nadväzujem na predošlú otázku o posunutí menštruácie. Mám totižto dostať menštruáciu 2.11., ale potrebovala by som ju aspoň o týždeň posunúť. Je jednou z možností aj to, že by som aktuálny krúžok nechala o týždeň dlhšie, t.j. že by som ho mala súvisle 28 dní a následne ho vybrala a mala normálne 7 dní pauzu a potom zaviedla nový?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, určite nie! Vaginálny antikoncepčný krúžok nemôže byť v pošve dlhšie ako 3 týždne. Stráca totiž svoj antikoncepčný účinok. Ak chcete posunúť krvácanie iba o týždeň a nevadí Vám obetovať jeden antikoncepčný krúžok, zaveďte si nový antikoncepčný krúžok po vybratí aktuálneho na týždeň a následne si urobte sedemdňovú pauzu a po nej zaveďte nový vaginálny antikoncepčný krúžok.

  • Antikoncepčný krúžok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Pravidelne zavádzam antikoncepčný krúžok a momentálne mám zavedený už tretí. Chcem Vás poprosiť o radu, že keď si chcem oddialiť menštruáciu, mám krúžok po 21 dňoch normálne vybrať a namiesto 7 dňovej pauzy mám okamžite zaviezť nový krúžok a mám ho mať aj bez 7 dňovej pauzy taktiež 21 dní?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, presne tak. Aj keď to nie je odporúčaná schéma, menštruáciu (krvácanie z vysadenia) si môžete oddialiť tak, že si ihneď po odstránení predchádzajúceho vaginálneho krúžku zavediete nový vaginálny krúžok bez sedemdňového obdobia bez krúžku. Nový krúžok si môžete ponechať zavedený najviac 3 týždne, teda 21 dní a následne si urobte sedemdňovú pauzu bez krúžku a po nej si zaveďte nový vaginálny antikoncepčný krúžok. Počas kontinuálneho používania druhého vaginálneho krúžku môže dôjsť k špineniu, či slabému krvácaniu. Odsledujte si to.

  • Antikoncepcny kruzok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, začala som používať krúžok ornibel po prvý krát, zaviedla som ho v prvý deň menštruácie ale stále mam menzes, je to normálne alebo mal menzes v priebehu prvého dňa prestať? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to normálne, menštruácia môže byť do ďalších dní slabšia, ale nemusí prestať. Pokračujte v pravidelnej a správnej aplikácii vaginálneho antikoncepčného krúžku.

  • Teyla a expiracia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prosím vás beriem ant.krúžok Teyla a vložila som si ho 13.8 a vyberala o 3 týždne 3.9
    Neskôr som si všimla že krúžok ma expriraciu 9/2024.je možnosť že som tehotná ta expriracia plati ešte cely september alebo ako to je?dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tak, ako to platí pri expirácii vo všetkom, od potravín po všetok spotrebný tovar, ak je písaná expirácia do 09/2024, platí to na celý daný kalendárny mesiac, takže minimálne do 30.09.2024 je vaginálny antikoncepčný krúžok plne účinný.

  • Antikoncepčný krúžok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, že ak som si omylom nechala Teylu 4 týždne a potom som bola týždeň bez ako je v príbalovom letáku, potrebujem dodatočnú ochranu po znovu zavedení krúžku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste vaginálny antikoncepčný krúžok mali zavedený 4 týždne (nie viac ako 4 týždne!) a následne ste boli týzdeň bez krúžku, zaveďte si po týždni bez krúžku nový krúžok. Za daných okolností nepotrebujete dodatočnú ochranu. Do budúcna si však dávajte pozor a dbajte na pravidelné, správne a včasné vkladanie a vyberanie vaginálneho antikoncepčného krúžku.