Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
6,358 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Nová HAK

    , Autor: Niki

    Dobrý deň, obraciam sa na Vás s viacerými otázkami, vopred sa ospravedlňujem sa “román”. v minulosti som užívala HAk, momentálne som rok neuzivala žiadnu kvôli zvýšenému tlaku ktorý je už ale pod kontrolou a takmer úplne vymizol. Chcem znovu užívať hak, pre istotu mi gynekologicka predpísala jednozlokovu – azalia.
    Aby nebol chaos napíšem vám otázky takto :
    1. Odkedy som prestala brať hak mávam menzes štýlom dva tri dni slabé spinenie, dva dni silné a potom slabšie – za prvý deň mám pokladať prvý deň silného krvácania ako mi bolo povedané, v tento deň mám užiť aj prvú tabletku – je možné túto hák užiť aj v iný deň ako v prvý deň cyklu? (Pýtam sa pre istotu kvôli tomu môjmu vseliakemu cyklu)
    2. Je táto hák efektívna rovnako už od prvého dňa uzitia alebo je potrebné sa niekoľko dní ešte chrániť inak? Čo je pri nej (okrem toho že sa musí brať v presne rovnakom čase) iné ako pri dvojzlozkovej? Na čo mám byť “pripravená”? Ak sa omeskam napr o hodinu, je tam šanca otehotnenia alebo len spinenia?
    3. Čítala som že ženy pri nej nemajú menzes vôbec, je to takto v poriadku?
    4. Je možné ju kombinovať so spermicidom? Ak áno, aký odporúčate? (Máme ešte trochu rešpekt pred bábom preto sa bojíme “ísť naplno” )
    5. Je jej efektivita odlišná od dvojzlozkovej?
    6. Čomu je potrebné sa pri jej užívaní vyvarovať? (Pri dvojzlozkovej lubovnik, platí to aj pri tejto? A podobne veci)
    Vopred vám veľmi pekne ďakujem za odpoveď. Prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, s užívaním hormonálnej antikoncepcie sa začína v prvý deň cyklu. Začať na 2.-5. deň je možné, ale počas 7 dní treba kombinovať s inou antikoncepčnou metódou (kondóm). Azalia obsahuje malé množstvo jedného druhu ženských pohlavných hormónov, preto sa Azalia nazýva čisto progestagénová tableta. Azalia na rozdiel od iných tabliet obsahuje dávku, ktorá je vo väčšine prípadov dostatočne vysoká na zabránenie dozrievania vajíčok. Výsledkom je vysoká antikoncepčná účinnosť Azalie.
    Užívanie treba dodržiavať v pravidelnom intervale, +- hodina neovplyvní účinok hormonálnej antikoncepcie. Počas užívania Azalie sa môže objaviť v nepravidelných intervaloch krvácanie z pošvy. Toto môže byť len slabé špinenie, ktoré nevyžaduje ani použitie vložky, alebo môže ísť o silnejšie krvácanie, ktoré vyzerá ako slabšia menštruácia a vyžaduje hygienickú ochranu. Nemusíte však tiež vôbec krvácať. Nepravidelné krvácanie nie je príznakom, že antikoncepčná ochrana Azalie sa zoslabila. Spermicid užívať nemusíte. Čo sa týka vyvarovania sa, platí to isté, čo pri dvojzložkovej hormonálnej antikoncepcii.

Podobné otázky

  • YAZ

    , Autor: Miska

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať či je momentálne na trhu nejaká nová hak podobná YAZu, s ktorou máte dobrú skúsenosť? Beriem YAZ dlhodobo, ale myslím, že by som mohla mať aj kratší menzes..momentálne tak 5 dní. Zvažujem, ze by som ju zmenila, ale rada by som nejakú kvalitnú nízkodávkovú hak. Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, YAZ patrí do skupiny kombinovanej hormonálnej antikoncepcie. Existuje množstvo ekvivalentných hormonálnych antikoncepcií. Ak však máte dobré skúsenosti so súčasne užívanou antikoncepciou a nemáte žiadne ťažkosti, nemenil by som ju. Krvácanie z vysadenia v trvaní 5 dní je úplne normálne. Ak však máte aj napriek tomu istú predstavu ohľadom hormonálnej antikoncepcie, navštívte Vášho obvodného gynekológa a skonzultujte to s ním.

  • vnutromater. teliesko

    , Autor: odbornik6

    Dobry den, mam 33 rokov, 1 dieta a rada by som sa chranila antikoncepciou. Problem je v tom ze mavam casto migreny a teda mi bola doporucena bud iba gestagenova HAK alebo vnutromaternivove teliesko bez hormonu. Neviem co je lepsia volba,aj ked rada by som vyhla umelym hormonom tak mi vychadza vnutromaternicove teliesko,ale neviem sa rozhodnut kedze z jednej strany pocuvam ze pri tom budem spinit, ze mozu vzniknut zrasty na maternici pripadne sa teliesko vrastie do maternice a po 5 rokoch nejde vytiahnut ale aj to ze niekorym zenam teliesko vypadlo po par mesiacoch vlozenia a ci to nevadi krcku kedze ja mam na nom malu leziu. Je to pravdive alebo aky mate vy nazor na vnutromater. teliesko pripadne aka znacka telieska je kvalitna. Dakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    vnútromaternicové teliesko ako aj gestagénová antikoncepcia majú svoje výhody aj nevýhody. Ak máte problém s migrénami a obávate sa hormónov skúste vnútromaternicové teliesko, je mnoho žien, ktoré sú s nim veľmi spokojné a nemajú žiadne komplikácie.