Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
6,207 otázok , Gynekológ

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v 1. súkromnej nemocnici Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • Vnútromaternicové teliesko

    , Autor:

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať na možnosť antikoncepcie po pôrode. Mali sme problém otehotnieť, našťastie sa nám podarilo, pred 7.tyzdnani som porodila, ale pri pôrode som mala komplikácie s prirastenou placentou a následne ste ma na sále kyretovali. Absolvovala som ešte jednu kyretaz o cca ďalšie tri týždne po pôrode. Bola som na kontrole po šestonedelí u svojho obvodného gynekológa, a keďže by sme nechceli hneď otehotnieť, aj kvôli tým problémom, ktoré som mala, zvažujem nejakú formu nehormonálnej antikoncepcie. Lekár mi odporučil vnútromaternicové teliesko, kvôli tým kyretazam, aby sa mi nezrastla maternica (neviem to presne pretlmocit), ale počula som, že sa to dáva najmä zenam, ktoré už deti mať nechcú. Chcem sa preto spýtať na Váš názor a na riziká spojené so zavádzaním a nosením tohto telieska, nakoľko deti ešte chcem. Ďakujem Vám. Prajem pekný deň. :)

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, vnútromaternicové teliesko je forma hormonálnej alebo nehormonálnej antikoncepcie. Existuje viacero druhov vnútromaternicového telieska. Zavádza sa na 5 - 6 rokov. Je skôr vhodnejšie u žien, ktoré už rodili, ako u nerodivších. Zavedenie vnútromaternicového telieska je pomerne jednoduché a dá sa realizovať aj ambulantne. V prípade potreby sa dá kedykoľvek z maternice vybrať. Váš obvodný gynekológ mal na mysli Ashermanov syndróm, kedy dôjde k zrasteniu stien maternice a vymiznutiu alebo zmenšniu dutiny maternice a nemožnosti otehotnieť. Tým, že ste po viacerých zákrokoch, by vnútromaternicové teliesko predstavovalo istú bariéru.

Podobné otázky

  • Polyp v maternici a Mirena

    , Autor:

    Dobrý deň.
    Na preventívnej prehliadke mi pani doktorka našla v maternici polyp voľkosti 1,7 cm. Na kontrole veľkosti polypu po menštruácii bol polyp menší 1,5 cm. Výsledky cytológie boli podľa jej slov ukážkové na 1+. Preto mi pani doktorka navrhla, že s jeho operačným odstránením ešte počkáme a budeme ho sledovať. Kontrola o 3 mesiace. Počas menštruácie sa mi stáva, že krvácanie je sprevádzané aj vylučovaním väčších kusov krvných zrazenín, ale iné problémy nepociťujem.Myslíte, že je lepšie polyp nechať v maternici a sledovať ho, alebo radšej vybrať?
    Ešte by ma zaujímalo aký máte názor na vloženie Mireny. Je to vôbec možné ak je v maternici polyp? Alebo, ak by mi ho vyoperovali, je vhodné vložiť Mirenu, ako dlho po odstránení polypu? Alebo sa to v prípade, kedy už bol v maternici polyp vôbec neodporúča? Zdá sa mi, že som niekde čítala, že vloženie Mireny je pri raste polypov/endometriózy v maternici dokonca žiadúce - odporúča sa ako prevencia pred ich dorastaním. Je to pravda?
    Trpím totiž migrénami a v čase zavedenia Mireny som mala menej záchvatov aj ich intenzita bola znesiteľnejšia, preto by som uvítala možnosť jej opätovného vloženia. Vybrali mi ju pre cca 2 rokmi.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, polyp v dutine maternice nemá čo robiť. Určite to treba odsledovať, uvažoval by som nad jeho odstránením a plánoval operačný výkon vrámci jednodňovej chirurgie, kedy by sa realizovala hysteroskopia a cielená polypektómia s kyretážou. Vrámci zákroku by sa po dohode a pri vhodných podmienkach dalo zaviesť vnútromaternicové teliesko. Ak by sa to počas výkonu z istých dôvodov nezaviedlo, dohodol by sa termín u obvodného gynekológa pri nasledujúcej menštruácii. Ak už máte dobré skúsenosti s Mirenou, vybral by som si opäť ju.

  • Teliesko IUB

    , Autor:

    Dobrý deň, rada by som sa vás spýtala na váš názor na nehormonálne teliesko, alebo teda loptičku IUB. Viem, že je to novinka a môže sa zaviesť aj ženám, ktoré ešte nerodili. Aké s ním máte skúsenosti? Odporučili by ste ho žene, ktorá ešte nerobila a nemôže alebo nechce užívať hormonálnu antikoncepciu? A aká je jeho spoľahlivosť v porovnaní s tabletkovou HAK? Ďakujem

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, IUB sme už zavádzali aj pacientkám, ktoré ešte nerodili. Je však pravda, že vnútromaternicové teliesko je vhodnejšie skôr pre ženy, ktoré už rodili. Spoľahlivosť je porovnateľná s hormonálnou antikoncepciou. IUB sa zavádza na 5 rokov. Keďže je však toto teliesko na trhu menej ako 5 rokov, výsledky a názory od našich pacientiek zatiaľ nemáme.

  • Belara

    , Autor: Eva

    Dobry den.
    Mam 40 rokov. Lekar mi predpisal antikoncepciu Belara. Je vhodna na moj vek? Vidim ze sa predpisuje mladym zenam.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, Belara nie je vekovo obmedzená, ak ju chcete užívať za účelom zabránenia otehotnenia, nevidím v tom problém. Vo Vašom veku, keď predpokladám máte aj deti, je možno vhodnejšie vnútromaternicové teliesko, ktoré sa zavádza na 5 rokov.

  • Vnútromaternicové teliesko

    , Autor: Anna043

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať, užívam antikoncepciu ale chcela by som si dať vnútromaternicové teliesko. Musí byť medzi antikoncepciou a telieskom nejaká pauza alebo si ho môžem ísť dať hneď ako dostanem menštruáciu? Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, nemusí byť medzi týmito dvomi antikoncepčnými metódami žiadna pauza. Doužívajte celý blister hormonálnej antikoncepcie a následne sa vnútromaternicové teliesko zavedie v posledných dňoch menštruačného špinenia. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vnutromaternicove teliesko

    , Autor: Zdenka

    Dobry den,


    Chcela by som sa opytat par veci ohladom vnutromaternicoveho telieska. 


    Od konca 3 mesiaca mojej dcery do cca konca 8 mesiaca som nemala ziadne problemy. Uz asi mesiac vsak pocitujem pichlavu bolest v oblasti brucha na pravej strane (nie vzdy na tom istom mieste) ktora tak do hodiny prejde, tocenie hlavy, v pripade bolesti hlavy silnu migrenu a uz mam cca 3tyzden prerusovany menzes = 4dni nic, 3dni krvacanie, 4dni spinenie, 4 dni nic...


    Moze mat toto nieco spolocne s touto antikoncepciou? Mam mat obavy alebo je toto normalne?


    Dcerka ma 9.5 mesiaca a je kojena takze som predpokladala ze sa menstruacia tak skoro neobjavi.


    Vopred dakujem za odpoved,


    Zdenka

    Odpovedá: Gynekológ

    Dobrý deň, neviem, aké konkrétne vnútromaternicové teliesko máte zavedené. Vnútromaternicové teliesko neznamená stratu menštruácie. Špinenie si treba odsledovať. Ak bude pretrvávať, alebo v prípade iných ťažkostí, či nejasností, navštívte Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrení určí ďalší postup.