Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • oddialenie menštruácie

    , Autor: emma-l

    chcela by som sa opýtať, mám už predpísanú antikoncepciu, ale ešte som nezačala brať lebo mi ešte neprišla menštruácia a môžem začať s blistrom pred menštruáciou ? len mi to posunie menzes alebo to má aj nejaký negatívny dopad, nejde mi o ochranu ale o zdravie ... mala by som menzes dostať o tri dni .. môžem s užívaním už začať ak chcem menštruáciu oddialiť ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak chcete menštruáciu oddialiť, tabletky hormonálnej antikoncepcie treba začať užívať par dní (3-4) pred očakávaným začiatkom Vášej menštruácie a potom ich užívať počas celej doby, keď nechcete krvácať. Po doužívaní lieku menštruácia môže začať s malým posunom (1-2) dni. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Oddialenie menštruácie

    , Autor: emik01

    Pekný deň, dlhodobo som užívala antikoncepciu Karhla. Pred cca pol rokom som antikoncepciu na istý čas vysadila a nasadila dnešným dňom aj keď dnes nieje začiatok môjho menštruačného cyklu. Potrebovala som menštruáciu oddialiť, chcem sa preto informovať či je v poriadku keď som Karhlu nasadila pár dní pred očakávaným cyklom.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nebol to najrozumnejší nápad. Menštruáciu si tým neoddialite. Nejedná sa o Norethisteron. Môže však dôjsť k znepravidelneniu cyklu, ako aj nepravidelnému špineniu, či krvácaniu. Chránená pred otehotnením rovnako nie ste. Používajte preto doplnkovú formu antikoncepcie najmenej 10 dní. Odsledujte si to.

  • Oddialenie menštruácie

    , Autor: Pupa91

    Dobrý deň,

    chcem sa spýtať či si môžem oddialiť menštruáciu tabletkami aj 2x po sebe, tzn. užívať 3 blistre vkuse, bez prestávky (z dôvodu dovolenky pri more). Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, čím viac blistrov budete užívať kontinuálne za sebou, tým je väčšia pravdepodobnosť zašpinenia, či krvácania. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie budete chránená, spomínané špinenie, či krvácanie sa však dostaviť môže. Po doužívaní tretieho blistra si už realizujte sedemdňovú pauzu a pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Do budúcna sa podobnému užívaniu snažte vyhnúť, neodporúča sa časté kontinuálne užívanie tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Oddialenie menštruácie

    , Autor: Didus0231

    Dobrý deň. Mám taký problém a moj lekár je momentálne nedostupný. beriem katyu už 9rokov a potrebovala som si oddialiť menzes kvôli dovolenke. Tak som podľa letáku začala brat druhy blister bez pauzy, momentálne som týždeň pred pauzou čiže beriem už posledný 6.ty týždeň tabletky. No a problém je, že som pravdepodobne dostala menzes, pociťujem aj kŕče, o týždeň skôr ako by som mala. Krvacanie trvá už 3 deň ale je slabšie ako pri normálnom menzese. Je možné, že počas pauzy (budúci tyzden) ho nedostanem? A po ďalšom blistri a pauze už budem mat menzes normálne ? Dakujem pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa kontinuálne užívajú dva blistre hormonálnej antikoncepcie, je špinenie, či krvácanie počas užívania druhého blistra pomerne časté. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania hormonálnej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva pomerne malá. Za štandardných okolností by sa malo krvácanie z vysadenia dostaviť počas pauzy, no je to individuálne. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Oddialenie menštruácie s antikoncepciou

    , Autor: Anjelka

    Dobrý deň prečítala som si že keď budem pokračovať s bránim antikoncepcie aj po 7 dnovej pauze takže pokračujem 42 dní s tabletkami tak nebudem mať menzes je to pravda? A potom po dovŕšení 42 dní mám mať 7 dňov pauzu alebo 1

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak potrebujete oddialiť krvácanie z vysadenia, ku ktorému dochádza štandardne počas sedemdňovej pauzy tak, že budete užívať kontinuálne dva blistre a až následne si urobíte sedemdňovú pauzu, áno, dá sa postupovať aj takto. Je však možné, že počas užívania tabliet druhého blistra môže dôjsť ku špineniu.

  • Oddialenie menštruácie

    , Autor: angielka

    Dobrý deň prajem. Užívam Yadine dlhodobo. Nikdy som si neoddialovala menštruáciu. Teraz by som chcela ale iba o týždeň ak sa dá. Je možné užívať tabletky 21 dní, potom nespraviť pauzu. Následne si dám 7 dní z nového balenia a potom pauza na menštruáciu ? Následne by som začala užívať úplne nové balenie antikoncepcie. Budem chránená pred otehotnením ? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hoci sa to neodporúča, Vašu menštruáciu môžete oddialiť tak, že namiesto obdobia bez užívania tabliet prejdete priamo na nový blister a doužívate ho. Počas užívania tabliet z druhého blistra môžete mať mierne krvácanie alebo krvácanie podobné menštruácii. Po zvyčajnom sedemdňovom období bez užívania tabliet pokračujte s ďalším blistrom. Za daných okolností bude účinok hormonálnej antikoncepcie zachovaný.