Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,686 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • KarHleight

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,pred mesiacom som zacala uzivat antikoncepciu Karhleight.Pocas prveho mesiaca som mala slabsie krvacanie.inak bolo vsetko ok.po4.neaktivnej tabletky som dostala menstruaciu.nebola velmi silna ale mala som bolesti.tie som mavala aj bez hak a dost silne.vcera som zacala2.balenie-1.tabletku.bolesti mam stale.hlavne na lavej strane.obcas slabsie,obcas silnejsie.moze to byt sposobene hormonmi?je potrebne hned vyhladat lekara alebo pockat kym si telo zvykne? dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    pri užívaní HAK by žiadne bolesti určite byť nemali
    telo sa adaptuje na hormonálne hladiny ale určite to nespôsobuje bolesť!!!!!
    a naviac ak je bolesť takto unilaterálne lokalizovaná
    môže sa jednať o cystu, zápal, kamene....je mnoho možností
    ak yb bolesti neprestávali, určite vyhľadajte lekára
    s pozdravom

Podobné otázky

  • 7 dnova pauza antikoncepcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň chcela by som sa spýtať keď beriem prvýkrát antikoncepciu karhleight začala som normálne prvý deň menštruácie a vcera som dobrala aktívne tablety a dnes som použila prvú placebo tabletku som chránená aj počas tejto pauzy? a ak sa krvácanie nedostaví je to vporiadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste chránená aj počas obdobia užívania placebo tabliet. Štandardne sa krvácanie zo spádu hormónov dostaví na 3. až 4. deň užívania placebo tabliet, ale nie je to pravidlo. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Účinnosť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer prajem pán doktor. Štvrtok 26.9 som ochorela hneď v tento deň som začala brat 3 dnove ATB azitromycin Sandoz a paralen grip horúci napoj 2xdenne. Atb rovnako aj ten napoj som prestala brať sobotu 28.9. Beriem súčastne antikoncepciu Karhleight. Počas tých troch dňoch co som užívala ATB som začala mierne krvácať. Predpokladám ze došlo k zníženiu účinnosti antikoncepcie aj keď som nenašla žiadnu negatívnu interakciu medzi antikoncepciou a ATB ktoré som užívala. Zároveň mám aj ektropium krčka maternice čiže som nejakú časť tohto krvácania pripisovala aj tomu. Dnes 5.10 sme mali s priateľom nechránený pohlavný styk a priateľ ejakuoval dnu. Chcem sa opýtať ci je už zachovaná účinnosť antikoncepcie po 7 dňoch od užívania ATB pri pravidelnom užívaní antikoncepcie. A v prípade žeby som si chcela robiť test kedy by to bolo najlepšie spraviť. Momentálne mám 4 dni pred menštruáciou. Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Azitromycin nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie, takže za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste boli plne chránená a tehotná nebudete. Príčin špinenia mohlo byť viacero. Vplyv na to mohlo mať aj samotné ochorenie, zníženie imunity, ... Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň nikdy som predtým antikoncepciu nebrala teraz beriem po prvýkrát jej nazov je karhleight začala som prvým dnom menštruácie a na 5. Den sme mali nechránený styk aj s ejakuláciou a maal by som byt chránená hneď od prvého dna len sa chcem presvedčit je to naozaj tak aj keď som nikdy antikoncepciu nebrala a nemusím sa báť tehotenstva aj napriek ejakulacii počas 5. Dňa, bola som chránená?
    ak ubehne 18 minut od toho co som užila tabletku a musela som ísť na veľkú potrebu treba uzit ďalšiu tabletku alebo som stále chránená a neovplyvnilo to ak ovplyvnilo treba sa chrániť 7 dni ?
    Užívam ju uz 9 dni od utorka 24.9. Menstruacia mi skoncila 28.9 no dnes je 3.10 a občas špiním je to vporiadku?
    Vopred dakujem za odpoved!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste začali s užívaním prvej tabletky hormonálnej antikoncepcie v prvý deň menštruácie, ste chránená od prvého dňa užívania, takže za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená a môžete praktizovať pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy. Ak nedôjde po užití tabletky hormonálnej antikoncepcie ku hnačke, či opakovanej redšej stolici, nemusíte sa obávať, účinok hormonálnej antikoncepcie bude zachovaný a nie je potrebné užiť náhradnú tabletku hormonálnej antikoncepcie. Čo sa týka špinenia, najmä v začiatkoch užívania hormonálnej antikoncepcie sa špinenie môže vyskytovať, je to pomerne časté. Organizmus si musí zvyknúť na pravidelné dávky hormónov. Do pár týždňov by sa to malo ustáliť. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. V prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Spinenie počas užívania aktívnych tabliet.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Beriem si antikoncepciu Karhleight už 5 mesiac doteraz bolo všetko ok žiadne vedľajšie účinky. Po 20 aktívnej tablete začalo sa mi špiniť ( ešte mám 1 hormonálnu tabletku ). Cítila som že ma trochu pobolievalo brucho (spodok) ako pri menštruacii. Prosím Vás môže sa to stať napríklad z prechladnutia ? Alebo mám utekať hneď za doktorom ? Ako mám postupovať ?
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin skoršieho špinenia môže byť viacero. Áno, teoreticky to môže byť aj z prechladnutia. Doužívajte poslednú aktívnu tabletku podľa plánu, aj napriek špineniu, a následne pokračujte v užívaní placebo tabliet. Po doužívaní aktuálne užívaného blistra pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie ďalšieho blistra. Odsledujte si to.

  • Karhleight antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň užívam prvýkrát antikoncepciu karhleight, začala som prvý deň menštruácie kde je písané žeby som mala byt chránená hneď, na 5. Deň sme mali nechránený pohlavný styk a priateľ sa do mňa spravil, dnes som sa oneskorila s tabletkou o 40 min je možné tehotenstvo? A ak som sa oneskorila o 40 minút treba čakať 7 dni aby tabletka účinkovala?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nemusíte sa obávať, pár hodinový rozdiel v žití tabletky hormonálnej antikoncepcie nemá na jej účinok vplyv. Za daných okolností ste boli v čase pohlavného styku s ejakuláciou plne chránená. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.