Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,697 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • vynechanie tablety

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať či v nasledujúcich dňoch môžem mať bez obáv pohlavný styk ak som včera večer zabudla užiť tabletu (Sunya) a teda som ju užila až po viac ako 12.hodinách. Užila som ju skoro súčasne s tou dnešnou.
    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    aspoň týždňový odstup
    ale doplnťe inú formu ochrany , ak budete mať styk
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Vynechanie tablety Dienorrette v prvom mesiaci užívania

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa opýtať. V prvom mesiaci užívania som vynechala 2 tablety Dienorrette a nedala som si náhradné 2. Len som pokračovala v dobratí tabliet a mala som potom týždeň pauzu. Teraz už to sú 4 mesiace a od vtedy beriem pravidelne 22 dní Dienorrette a 7 dní pauza bez zabudnutia. Je možné že mi teras antikoncepcia nebude zaberať, alebo iba ten prvý mesiac by mi nezabrala a teras už je to v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste nemali v cykle od vynechania tabliet nechránený pohlavný styk, tehotná nebudete. Ak ste tabletky hormonálnej antikoncepcie užívali v posledných mesiacoch pravidelne, účinok hormonálnej antikoncepcie je zachovaný a ste plne chránená. Blister však obsahuje 21 tabliet, nie 22. Užíva sa 21 tabliet v pravidlenom intervale s následnou 7 dňovou pauzou.

  • Antikoncepcia a hnačka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Vcera v nedelu 27.3. som tak ako obvykle o 19:00 uzila antikoncepciu Aidee presnejsie druhu tabletku v druhom tyzdni. O cca 20 minut som mala jednorazovu hnacku alebo teda taku velmi riedku stolicu a chcem sa Vas spytat ci sa tak mohol znizit ucinok antikoncepcie. Treba sa najblizsich 7 dní chranit aj inou formou? V pribalovom letaku je nasledovné: “Čo robiť, ak máte tráviace ťažkosti (napr. vracanie, silná hnačka)
    Ak v priebehu 3 – 4 hodín po užití tablety dôjde k vracaniu, liečivá sa nemuseli úplne vstrebať. Situácia je podobná tej, keď zabudnete užiť tabletu. V takom prípade dodržiavajte pokyny pre vynechanie tablety. Ak máte silnú hnačku, povedzte to svojmu lekárovi.”

    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pre istotu bude vhodnejšie sa chrániť aj doplnkovo najbližších 7 dní. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Vynechanie tablety

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem, užívam hák, a kvôli dovolenke som sa rozhodla užívať 2 blistre za sebou, v prvý týždeň užívania druhého blistra som zabudla užiť jednu tabletu, je potrebné sa dodatočne chrániť?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste zabudnutú tabletku užili do 12 hodín od času pravidelného užívania, ste chránená. Ak ste ju užili po 12 hodinách alebo neužili vôbec a užili až ďalšiu tabletku, treba sa aspoň 7 dní doplnkovo chrániť kondómom.

  • Vynechanie tablety

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, vcera som zabudla uzit tabletu, dnes som ju uzila hned ako som si spomenula vacsinou uzivam o 12stej citala som v letaciku ze si ju mam dat hned ako si spomeniem aj keby to znamenalo ze by som si mala dal dve naraz takze zachvilu si dam dalsiu dalej tam bolo napisane ze dalsich 7dni sa budem muset chranit. Po tych siedmich dnoch to uz bude ok? budem plne chranena ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno je to presne tak, ako ste napísali. Po 7 dňoch budete plne chránená. Počas týchto 7 dní pri pohlavnom styku používajte okrem hormonálnej antikoncepcie aj inú formu ochrany.

  • Vynechanie tablety

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer. V pondelok som užila 9. tabletu z balenia Triqiular. Potom som na užívanie zabudla, spomenula som si až vo štvrtok. Ďalšie tablety z balenia neužívam , čakám na menštruáciu. Kedy by sa asi mala dostaviť? Kedy mám začať užívať nové balenie? Ďakujem za odpoveď!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dopbrý deň,
    kedže ste už užívanie prerušila na viac ako 7 dni, už sa s tým nedá nič robiť. Menštruácia by už mala prísť. Od menštruácie začnite s novým balením a naozaj dbajte na pravidelné užívanie.