Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,703 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Mistra

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem. HAK mistra uzivam pravidelne 7-mi mesiac. Gyn. Ma dovolenku a nemam recept a v lekarni mi hak nechcu predat. Zajtra mam vziat tabletku/novy balicek/ teda 8-mi den. Kedy mozem zobrat prvu tabletku blistra? Mozem kedykolvek alrbo az v prvy den dalsej menstruacie? Dakujem za skoru odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte užiť teraz , a lekár ma dovolenku ešte dlhšiu dobu a nemáte inú možnosť ako recept získať , asi by ste potom mala s ďašlím blistrom začať až akoby v novom cykle,
    prípadne navštívte lekára , keď sa vráti, závisií ako dlho je mimo
    s pozdravom

Podobné otázky

  • antikoncepcia a čaj

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím Vás môžem piť tieto dva čaje, ak užívam antikoncepciu? Oba sú porciované čaje.

    Ide konkrétne o čaj Bercoff Malina-Broskyňa „prémiový čaj so selénom“ (zloženie: ibištek, jablko, arónia, arómy, šípka, malina (5%), list stévie, granulát broskyňovej šťavy (1%), selén (1%). Z tohto čaju som dnes vypila 1 šálku. Je to v poriadku, nedošlo k zníženiu účinku tabletiek, alebo sa mám chrániť doplnkovo?

    Druhý čaj je Mistral Jahoda+Malina (zloženie: ibištek, jablčná dužina, listy černíc, prírodná aróma /jahoda,malina 9%/, regulátor kyslosti /kyselina citrónová/, jahody /4,5%/, maliny /4,5%/, šípky. Tento som ešte nepila.

    Nedôjde k zníženiu účinku antikoncepcie ak ich budem piť? Alebo radšej nie? Ďakujem vopred

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte sa obávať, spomínané porciované čaje nemajú vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Zmena antikoncepcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    užívam antikoncepciu Mistra už skoro rok a pol, teraz by som potrebovala zmenu, nakoľko sa mi začalo pravidelne vyskytovať špinenie pred cyklom ešte počas tabliet (16.-17. tabletka). Dnes je posledný deň pauzy. Je možné začať užívať balenie novej antikoncepcie (zajtra mi doktorka predpíše e-recept) už zajtra, čo by bol prvý deň užívania tabliet? Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je to možné a aj najlepšia možnosť. Za daných okolností budete aj naďalej chránená, takže sa nemusíte chrániť doplnkovo. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie podľa odporúčaní.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravím ktorá HAK je najlepšia na akne a vypadavanie vlasov? + ktorá co najmenej zavodnuje?
    Ďakujem..
    Vypadavanie vlasov a akne začalo 3 mesiace po jej vysadeni mala som maitalon ale nesedel mi povedala som si ze si dám pauzu už som bez hak skoro rok ale plánujem sa nasledujúci cyklus k nej vrátiť.. ďakujem..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, je to veľmi individuálne u každej ženy. Niekedy "sadne" pacientke hneď prvý predpísaný preparát, inokedy u pacientky vystriedame viacero preparátov, kým nájdeme ten najvhodnejší. Na liečbu akné sa štandardne predpisuje preparát s vyšším obsahom hormónov, napríklad Belara, Aidee, Jeanine, či Mistra. Najvhodnejšie je sa poradiť so svojim obvodným gynekológom.

  • Lydely a Vitex jahňací

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím Vás, potrebovala by som sa poradiť ohľadom užívania vitexu jahňacieho, ktorý by mal pomáhať aj pri akné. Ide konkrétne o tento produkt: https://www.benulekaren.sk/aliver-vitex-jahnaci-90-kapsul?utm_campaign=freelistings&utm_medium=organic&utm_source=google&utm_term=ALIVER+Vitex+jah%C5%88ac%C3%AD+90+kaps%C3%BAl?aw=1&gclid=Cj0KCQjw9vqyBhCKARIsAIIcLMHZ0U4nLXMSIzDMBm0jVH2SxTxu37ra_DYPnRX7b1hD6yJGvZfXm4MaAt_VEALw_wcB
    V popise je uvedené že by sa nemal používať s hormonalnymi liekmi ktoré obsahujú progesteron. Užívam hak lydely ktorá obsahuje dva hormóny ale z toho čo sa mi podarilo nájsť neviem posúdiť či niektorý z tých hormónov patrí medzi progesteron alebo nie. Moja doktorka ma odbila s tým že ona nemá čas to študovať a v lekárni mi tiež nevedeli poradiť. Pripadne mohol by sa s lydely kombinovať tento aspoň výživový doplnok https://www.gsklub.sk/produkt/gs-merilin-original-60-tabliet/
    Pri tomto nie je uvedené že by sa nemal kombinovať s hormonalnymi liekmi a tiež obsahuje vitex jahňací. Vopred ďakujem veľmi pekne za odpoveď a pomoc.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak potrebujete liečiť aj akné a užívate hormonálnu antikoncepciu, niektoré preparáty, s vyšším obsahom hormónov, sa používajú aj na liečbu akné, napríklad Belara, Aidee, Jeanine, či Mistra. Dá sa tak skĺbiť liečba 2v1. Aj keď je Vitex jahňací voľnopredajný doplnok výživy, nekombinoval by som ho s hormonálnou antikoncepciou. Rovnako tak ani preparáty s obsahom niektorých byliniek by som s hormonálnou antikoncepciou nekombinoval. Príčina ťažkostí s akné môže byť aj v nevhodnosti aktuálne užívaného preparátu hormonálnej antikoncepcie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Špinenie počas antikoncepcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu Mistra cca rok, užívam ju pravidelne. Chcela by som sa spýtať - väčšinou mi 2 dni pred doužívaním blistra začne špinenie a mierne bolesti v podbrušku, opakuje sa to cca už 4.-5.krát. Myslíte, že je potrebné zmeniť preparát? Vediem zdravý životný štýl, nefajčím a pijem len príležitostne. Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám to vyslovene neprekáža a preparát Vám vyhovuje, nie je potrebné meniť preparát hormonálnej antikoncepcie. V prípade, že by Vám to prekážalo, je možné zmeniť preparát hormonálnej antikoncepcie za iný, s o niečo vyšším množstvom a odlišným zložením.