Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Escapelle

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Berem antikoncepciu Softine už pol roka. V utorok som dobrala poslednú tabletku z platíčka a vo štvrtok som mala nechránený sex.Teraz by som mala dostať menštruáciu. Je možnosť otehotnenia? Mám sa proti otehotneniu poistiť tabletkou Escapelle? Vôbec neviem, či sa táto tabletka môže brať na inú antikoncepciu.
    Ďakujem za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    dobrý deň,
    mala by ste byť chránená i počas pauzy ak teda užívate tabletky ako máte a nebol žiaden problím v zmysle vracania alebo podobne.

    s pozdravom

Podobné otázky

  • Tabletka po a norethisteron

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pred 5 dňami som brala tabletku po - escapelle deň po tom čo som mala nechránený styk, dnes som začala špiniť. O necelé tri týždne idem na dovolenku a plánovala som zobrat norethisteron na oddialenie menštruácie kedze mi vychádza presne na dovolenku.Je to bezpečne ho brať a zabráni aj špineniu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie po užití tabletky núdzovej antikoncepcie je veľmi časté, patrí to medzi vedľajšie účinky núdzovej antikoncepcie. Neviem, či je rozumné užívať Norethisteron. Ten sa užíva za istých predpokladov a okolností. Neviem, ako dlho budete teraz špiniť. Norethisteron sa odporúča užívať minimálne 5 dní pred očakávaným začiatkom menštruácie, užíva sa počas celej dĺžky žiadaného posunutia menštruácie a po jeho vysadení k špineniu, či krvácaniu dochádza na 3. až 4. deň. Ak zvyknete praktizovať nechránený pohlavný styk a neplánujete ešte tehotenstvo, odporúčam konzultovať s Vašim obvodným gynekológom otázku hormonálnej antikoncepcie, pri ktorej užívaní si viete aj posunúť krvácanie.

  • Plodne dny

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer , pred poslednú menštruáciu som mala 8.5.2024 a poslednú menštruáciu 5.6.2024 mám 28 dňový cyklus
    Čiže dnes je 13.6. 2024. 3 dny po menštruácii a aplikácia mi ukazuje že 15.6 začínajú moje plodne dny ale všetky ostatné kalkulačky my ukazujú že 1 plodný deň mám dnes
    A dnes sa mi stala nehoda že sa prezervativ počas pohlavného styku roztrhol .
    Neviem či je nutne užiť tabletku po escapelle lebo mám strach že mi nejako ublíži keďže to je bomba hormónov.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak došlo k zlyhaniu mechanickej antikoncepcie, tehotenstvo sa vylúčiť nedá, preto je na zvážení užitie núdzovej antikoncepcie. Rozhodnutie užiť tabletku núdzovej antikoncepcie je na Vás.

  • Antidepresiva a antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pred dvomi mesiacmi som užila viac krat Escapelle nie naraz ale v krátkom rozmedzí nejakých 3-4 krat. Naposledy to teda bolo 28.03. Užívam antidepresíva Agomelatin kazdy vecer pred spaním a od dnes mam pridané antidepresíva Alventu ktorú mam užívať po raňajkách obe beriem v najnižších dávkach. Prosim vás môže mat nejaký vplyv ze som pred časom užila take veľké množstvo hormónov Escapelle na antidepresíva. Mohlo by to vyvolať nejake nežiadúce účinky aj po dvoch mesiacoch ? Alebo za taký čas uz sa tie hormóny z núdzových antikoncepcii vyplavili z tela a nema to vplyv na užívanie antidepresív ? Ďakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, užívanie antidepresív nie je úplnou kontraindikáciou k užívaniu hormonálnej antikoncepcie. Užitie tabliet núdzovej antikoncepcie spred niekoľkých mesiacov nemá vplyv na účinok aktuálne užívaných antidepresív. Časté užívanie núdzovej antikoncepcie však nie je vhodné. Vhodnejšie je užívať nízkodávkovú kombinovanú hormonálnu antikoncepciu.

  • Prasknuty kondom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den prajem pan doktor, sa nam stala s priatelom taka naozaj nehoda, mali sme pohlavny styk a ked priatel ejakuloval tak sa rozrtrhol kondom a napustil ma, hned na to som sa isla vymyt, vyplachnut a do pol hodiny som zobrala tabletku po escapelle. som akurat den po ovulacii a ms mam dostat o 13 dni. aka je sanca zeby som bola tehotna prosim vas

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste užili tabletku núdzovej antikoncepcie včas a správne, urobili ste maximum pre zabránenie tehotenstva. Aj keď je pravdepodobnosť tehotenstva za týchto okolností pomerne malá, nie je nulová. Odsledujte si to. Pri meškaní menštruácie minimálne 14 dní si realizujte tehotenský test.

  • Zinnat a escapelle

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň deň pred pohlavným stykom som fobralq poslednú tabletku Zinnatu (antibiotik) má to nejaký vplyv na tabletku escapelle alebo môžem byť kľudná? Ďakujem ža odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, antibiotikum Zinnat môže znižovať účinok hormonálnej antikoncepcie. Ak ste však užili tabletku núdzovej antikoncepcie správne a včas, pravdepodobnosť tehotenstva je pomerne malá. Do budúcna odporúčam používať niektorú z foriem antikoncepcie. Časté užívanie núdzovej antikoncepcie neodporúčam.