Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,102 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • zabudnutá antikoncepcia

    , Autor: mazuska

    Dobrý den , už druhý mesiac používam antikoncepciu maitalon , dávam si ju každý večer o 20:00 ale dnes som na to zabudla a dala som si ju až o 9 :00 ráno , môže to v niečom vadiť ??? Pohlavný styk som mala v nedelu (nechránený) , mám teraz používať chvílu kondom ??? Nemôžem byť tehotná ked som si ju zabudla vziat ??

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ochrana pri vynechaní tabletky je znížená, na druhej strane ak ste predtým užívali tabletky pravidelne, pravdepodobnosť, že by ste boli je veľmi malá. Nasledujúcich 7 dní používajte kondóm.

Podobné otázky

  • Zabudnutá antikoncepcia

    , Autor: Soni_cka

    Dobrý deň ,beriem antikoncepciu drovelis a minulý týždeň som zabudla štvrtok aj v piatok užiť tabletku ,spomenula som si v sobotu keď ma ráno začalo bolieť podbruško,a keďže som sa zľakla urobila som hlúposť a obe zabudnuté tabletky som užila aj so sobotnou. Večer som začala špiniť a v nedeľu sa mi spustilo krvácanie . Tieto tabletky nemajú pauzu ale na konci blistra sú 4 tabletky inej farby , teda menštruáciu som mala dostať niekedy koncom budúceho týždňa. Tabletky som potom brala normálne ako sa majú v nedeľu aj v pondelok. Prosím vás mám budúci týždeň normálne vybrať aj placebo tabletky ,alebo ich mám preskočiť a začať rovno nivy blister . Viem že som to nemala robiť ,zostresovala som ...ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, postupovali ste neštandardne. V tejto situácii je potrebné sa hlavne chrániť aj doplnkovo (používať aj kondóm). To, že došlo ku špineniu a krvácaniu je normálne a vysvetliteľné za daných okolností. Máte na výber prakticky z dvoch možností, ale asi najvhodnejšie bude vynechať biele placebo tabletky a pokračovať kontinuálne po doužívaní aktívnych ružových tabliet v užívaní nového blistra, na konci ktorého už biele placebo tabletky užite, ako počas štandardného užívania. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Zabudnutá antikoncepcia

    , Autor: Naďa V

    Dobrý deň, beriem ant. Dienorette a zabudla som užiť prvé 2 tabl. z druhého riadku. Tabletky užívam večer okolo 22:00..v sobotu som prišla neskoro z práce a včera(nedeľu) som opäť zabudla….Hneď dnes ráno som tabletku užila. Ale hneď som cítila bolesť v podbrušku a začína mi MS. Je to možné, keď som zabudla užiť iba 2 talb?? Začne mi znovu menštruácia, alebo zatiaľ slabunké krvácianie zmizne ak budem brať talbletky ďalej? A ešte jednu otázočku mám je nejaké riziko otehotnenia, ak som mala s priateľom včera nechránený sex?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, je normálne, že dochádza ku krvácaniu z vysadenia po dvoch dňoch neužitia tabletky hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Až do konca cyklu sa však chráňte aj doplnkovo (používajte kondóm), nakoľko je za daných okolnosti znížený účinok hormonálnej antikoncepcie.

  • Zabudnutá antikoncepcia drovelis

    , Autor: Adelinka

    Dobrý deň,
    nakoľko sa nemôžem spojiť so svojím gynekológom,tak kladiem otázku Vám.
    Zabudla som zobrať posledné 4 dni antikoncepčnú tabletku Drovelis. Zároveň mám aj krvavé dní ako pri menštruácii. Neužité tablety v 2. Týždni.
    Preto vás prosím o radu ako mám ďalej postupovať.
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v príbalovom letáku preparátu je podrobne napísaný postup pri vynechaní tabletky v ktorom tom dni cyklu. Posledné 4 biele tabletky blistra sú placebo tabletky neobsahujúce žiadny hormón. Ich neužitie nemá vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie. Počas obdobia týchto bielych tabliet by malo dôjsť ku krvácaniu zo spádu hormónov. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Keďže nepoznám presnú datáciu cyklu k dnešnému dňu, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť. Určite však odporúčam aspoň týždeň okrem pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie používať aj doplnkovú formu ochrany (kondóm).

  • Zabudnutá antikoncepcia

    , Autor: Sabi12345

    Dobrý deň ja beriem antikoncepciu maitalon. Tento piatok som mala nechránený sex s mojím priateľom . Minulý týždeň som si zabudla dať antikoncepciu večer a dala som si ju až na druhý deň no avšak ubehlo už dvadsať štyri hodín . Zabudnutá tabletka je v druhom týždni bránia antikoncepcie . Je tam riziko otehotnenia ? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, najbližších 7 dní od zabudnutia tabletky ste okrem pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie mali používať aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm). Ak ubehlo menej ako 7 dní od zabudnutia tabletky, riziko tehotenstva existuje. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Zabudnutá antikoncepcia

    , Autor: Mimi236

    Dobrý deň , beriem tabletky Vexya, keďže pri tejto tabletke nie je pauza v nedeľu som si dala poslednú a v pondelok som si zabudla lieky vybrať čiže hneď prvú tabletku z blistra som nevzala v utorok som si dala aj pondelňajšiu na nasledujúci týždeň som s priateľom mala nechránený pohlavný styk kde sa aj vyvrcholil do mna … dnes je nedeľa , zajtra mám začať užívať nový blister a menštruáciu som ešte nedostala môže byt riziko otehotnenia ?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pri tejto antikoncepcii je 24 ružových tabliet aktívnych, ktoré obsahujú hormóny a posledné 4 biele tabletky sú tzv. placebo, neobsahujúce žiaden hormón. Počas užívania týchto tabliet by malo dôjsť ku krvácaniu zo spádu hormónov. Ak ste postupovali uvedeným spôsobom a týždeň po zabudnutí tabletky ste nemali nechránený pohlavný styk, za predpokladu, že ste tabletky hormonálnej antikoncepcie užívali pravidelne, by ste tehotná byť nemali. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.