Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,106 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • HAK Belara

    , Autor: lucia1009

    nnuuhDobrý deň!
    Vyse tyzdna pre zacatim menstruacie som mala hnedy a niekedy aj krvavy vytok, co sa nikdy pred tym nestalo a chcela som zacat po troch rokoch uzivat HAK. Prvu tab. som uzila 12.6.,lenze to este tie prave kramy neboli tak som dalsie nebrala. Az o tyzden na to 19.6. som dostala tie prave, tak som si dala druhu tabletu a menstruacia trvala neobvykle kratko, len tri dni. Uzivam Belaru. Nebude ucinok HAK ovplyvneny tou prvou tab.? Som uz chcranena pred otehotnenim?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    pri začatí užívania antikoncepcie je nutné sa minimálne 7 dní chrániť kondómom, a až približne po týchto dňoch ste antikoncepciou chránená.

Podobné otázky

  • Vysadenie

    , Autor: Lucik...

    Dobrý deň, pan doktor, beriem rok a pól HAK Belara a začínam pociťovať zhoršenie vedľajších účinkov ako časté zmeny nálad a výbušnosť, pripadne úzkosti. Momentálne som dobrala posledný blister a budem čakať na menzes tento týždeň. V septembri mám svadbu a chcela som ešte, aby som si menzes naplánovala tak, aby som počas nej nemusela mať menzes. Lenže nakoľko by som musela mať teraz predpísané celé balenie kde sú tri blistre, užívala by som ju ešte dlhšie ako len do svadby a tým by sa mi asi moje problémy z nej len zhoršili. Ak už ďalšie balenie nechcem, koľko po vysadení príde menzes? Pripadne, môžu sa vyskytnúť nejaké ďalšie prejavy ktoré má môžu ovplyvniť čo by negatívne vplývalo na prípravu svadby? Pokiaľ áno, či je lepšie nechať ešte jedno balenie? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nikde nie je napísané, že ak si vyberiete teojbalenie, musíte ho aj doužívať celé. Ak Vám bude vyhovovať užitie iba jedného blistra, po doužívaní tabliet z prvého blistra ukončíte užívanie a zvyšné dva blistre si odložíte. Prípadne viete aj kontinuálne užívať dva blistre za sebou, s vynechaním sedemdňovej pauzy medzi blistrami a následne po doužívaní druhého blistra ukončíte užívanie tabliet hormonálnej antikoncepcie a posledný zvyšný blister si odložíte. Musíte si však zvážiť prínos rizika a potencionálneho pozitívneho účinku.

  • Doporučené vysadenie HAK

    , Autor: San77

    Dobrý deň. Mám na Vás prosbu o radu. Beriem HAK Belara už skoro 6 rokov. Nedávno som bola u nového gynekológa, ktorý mi povedal, že HAK beriem dlho bez jedinej prestavky a že mi odporúča vysadiť na 2-3 mesiace HAK aby sa skontrolovala reakcia vaječníkov, z dôvodu že momentálne sú vaječníky malé ( objem okolo 2ml). Myslite si, že je naozaj potrebné vysadiť HAK a že sa mám obávať ohladom vaječníkov ? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak užívate Belaru v odporúčanej schéme 21 dní + 7 dní pauza, za predpokladu, že sú výsledky krvných vyšetrení krvného obrazu, koagulačných parametrov a pečeňových testov v poriadku, je možné aj niekoľkoročné užívanie hormonálnej antikoncepcie. Počas užívania hormonálnej antikoncepcie je ovulácia blokovaná, takže vaječníky sú logicky menšie. Je možné si na pár mesiacov dať pauzu od užívania hormonálnej antikoncepcie. Rozhodnutie je na Vás.

  • Ovulácia.

    , Autor: J. B. P.

    Dobrý deň.
    Dňa 13.7. som dostala menštruáciu a 15.7. som užila prvú tabletku HAK Belara, ktorú som prestala užívať 23.7. (z tych 9 dní som medzi nimi 2tab. neužila, preto začalo špinenie už asi 21.7.) z podozrenia na tehotenstvo, ktoré sa (aspoň zatiaľ) nepotvrdilo.
    Vzhľadom na cyklus malo prísť k ovulácií 27.7., avšak po vysadení HAK nastala menštuácia/ krvácanie z vysadenia. V prípade netehotnosti, mohla zostať ovulácia zachovaná pre to to obdobie, alebo sa uplne zastavila HAK/ menštruáciou?
    Najbližšiu ovuláciu by som mala očakávať podľa nového cyklu, t.j. od 23.7., v deň 6.8.? Alebo bude tento proces narušený užívaním HAK, aj keď bola užívaná len 9dní?
    Možné tehotenstvo nás natoľko zasiahlo, že by sme sa chceli o to pokúsiť, ak sa teraz tehotenstvo nepotvrdí.

    Po vysadení som teda hneď začala s užívaním Femibion 1. (To som plánovala aj začať budúci rok, kedy sme pôvodne chceli začať sa snažiť o dieťatko, s užívaním podobného doplnku pred týmto obdobím. )

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, začatím užívania a následným vysadením hormonálnej antikoncepcie sa Vám posunul celý cyklus. V prípade, že už neplánujete pokračovať v užívaní hormonálnej antikoncepcie, ale plánujete otehotnieť, môžete sa o to začať snažiť. Odporúčam pravidelný nechránený pohlavný styk, aspoň 2 - 3 krát týždenne. Femibion užívať môžete.

  • HAK a atb

    , Autor: r0mana

    Dobrý večer.
    Obraciam sa na Vás s urgentnou prosbou o radu.
    Dlhodobo užívam HAK Belara, včera som užila 3. tabletu z nového blistra. Včera ráno som užila aj liek Zenaro kvôli alergii.
    Pri antikoncepcii Belara som minulý mesiac užívala Zinnat 500 mg (každých 12 hodín) po dobu 8 dní, avšak 5 dní z toho počas 7-dňovej pauzy (konkrétne 1.6. som užila 20tu tabletu zo starého balenia, zároveň som v ten deň začala brať aj Zinnat, ktorý som dobrala 8.6. anové balenie hak som začala užívať 10.6.).

    Nakoľko som si nebola istá, či som kvôli vyššie uvedeným skutočnostiam plne chránená, v noci sme s partnerom pri pohl. styku použili aj prezervatív, ktorý sa avšak roztrhol. Neviem teda posúdiť, do akej miery bol styk bezpečný.. Nakoľko ešte bábätko neplánujeme, rada by som sa opýtala na Váš odborný názor – môžem sa za týchto okolností spoľahnúť na HAK, alebo užiť radšej “tabletku po” ?

    Vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností a predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie by mal byť účinok antikoncepcie zachovaný, aj keď kvitujem používanie doplnkovej ochrany. Tabletku emergentnej hormonálnej antikoncepcie by som neužíval, nemá to teraz veľký význam. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Vracanie

    , Autor: Tani71

    Dobrý deň beriem hak belara. Pondelok som zobrala tabletku a o 2 hodiny som vracala. Utorok som zobrala ako zvyčajne. V nedeľu mam zobrať poslednú tabletu.ked sa budem tento týždeň chrániť barierovo a po 7 dňovej prastavke {menštruácii} začnem nový blister bude všetko v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, budete plne chránená. Ak aj do budúcnosti dôjde k zvracaniu do 3 - 4 hodín od užitia tabletky hormonálnej antikoncepcie, môžete užiť ďalšiu tabletku hormonálnej antikoncepcie, prípadne, ak si nechcete posúvať cyklus, môžete postupovať tak, ako ste postupovali teraz. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.