Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,986 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • Ovulácia.

    , Autor:

    Dobrý deň.
    Dňa 13.7. som dostala menštruáciu a 15.7. som užila prvú tabletku HAK Belara, ktorú som prestala užívať 23.7. (z tych 9 dní som medzi nimi 2tab. neužila, preto začalo špinenie už asi 21.7.) z podozrenia na tehotenstvo, ktoré sa (aspoň zatiaľ) nepotvrdilo.
    Vzhľadom na cyklus malo prísť k ovulácií 27.7., avšak po vysadení HAK nastala menštuácia/ krvácanie z vysadenia. V prípade netehotnosti, mohla zostať ovulácia zachovaná pre to to obdobie, alebo sa uplne zastavila HAK/ menštruáciou?
    Najbližšiu ovuláciu by som mala očakávať podľa nového cyklu, t.j. od 23.7., v deň 6.8.? Alebo bude tento proces narušený užívaním HAK, aj keď bola užívaná len 9dní?
    Možné tehotenstvo nás natoľko zasiahlo, že by sme sa chceli o to pokúsiť, ak sa teraz tehotenstvo nepotvrdí.

    Po vysadení som teda hneď začala s užívaním Femibion 1. (To som plánovala aj začať budúci rok, kedy sme pôvodne chceli začať sa snažiť o dieťatko, s užívaním podobného doplnku pred týmto obdobím. )

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, začatím užívania a následným vysadením hormonálnej antikoncepcie sa Vám posunul celý cyklus. V prípade, že už neplánujete pokračovať v užívaní hormonálnej antikoncepcie, ale plánujete otehotnieť, môžete sa o to začať snažiť. Odporúčam pravidelný nechránený pohlavný styk, aspoň 2 - 3 krát týždenne. Femibion užívať môžete.

Podobné otázky

  • Núdzová antikoncepcia

    , Autor:

    Dobrý deň p. doktor,
    Chcela by som sa Vás spýtať, stala sa mi taká vec. S priateľom sme mali dnes ráno pohl. styk s kondómom, ktorý praskol. Tým, že som mala menštruáciu naposledy 17.7. a mám 29-dňový cyklus, už mi s najväčšou pravdepodobnosťou prebehla ovulácia. Chcela som si zabezpečiť Postinor, avšak nikde v lekárni ho nemali a odporučili mi tabletku EllaOne. Zobrala som ju do 60 min od styku. Avšak teraz som zmätená, či som si radšej nemala zobrať Escapelle. Je podľa Vás možné, aby som otehotnela? Ďakujem vopred za odpoveď a prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, na trhu je viacero preparátov emergentnej hormonálnej antikoncepcie. Včasným užitím emergentnej hormonálnej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva veľmi malá.

  • Ejakulacia

    , Autor: Tatiana

    Dobry deň pán doktor chcela by som sa spytat mala som pohlavný styk s priatelom pravidelne uzivam antikoncepciu už dva roky chceli sme si naplno užiť pohlavný styk lebo sme bo mali po 6tyz priateľ mi ejakuloval do pošvy môžem byt tehotna? Viem že antikoncepcia sa uziva práve kvôli
    Tomu aby sa pohlavný styk užil naplno, ale mám strach Lebo ako sme nemali pohlavný styk tých 6tyz vyšlo dosť semena mohol by to byt problem a kvôli tomu otehotnieť? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, objem ejakulátu nemá vplyv na otehotnenie. Otehotnieť sa dá aj z predejakulačnej tekutiny. Počas užívania hormonálnej antikoncepcie je však blokovaná ovulácia. Za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie sa tehotenstva nemusíte obávať.

  • Hak

    , Autor: Tina

    Dobrý deň, chcem sa opýtať užívam 6 rokov HAK Softinelle. Ako dlho môžem ešte užívať HAK? Je užívaním HAK zvýšené riziko rakoviny? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, za predpokladu, že užívate hormonálnu antikoncepciu pravidelne, možno aj s občasnými prestávkami, môžete užívať antikoncepciu aj niekoľko rokov. Záleží od viacerých okolností, od veku, od plánovania tehotenstva, ... Užívaním hormonálnej antikoncepcie je blokovaná ovulácia. Krvácanie z vysadenia zabezpečuje obnovu sliznice dutiny maternice. Existuje viacero štúdií, ktoré hovoria o tom, že dlhodobým užívaním hormonálnej antikoncepcie sa znižuje riziko rakoviny maternice a vaječníkov a mierne sa zvyšuje riziko rakoviny prsníkov.

  • Ovulácia a HAK

    , Autor:

    Dobrý deň, pri užívaní tabletiek HAK by mala byť ovulácia blokovaná. Užívam HAK pravidelne bez vynechavania a v čase plodných dní mám iný výtok ako v ostatné dni. Nedá sa porovnať s výtokom počas plodných dní bez užívania HAK, ale aj tak ma to prekvapilo. Je to v poriadku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie je blokovaná samotná ovulácia. Pošva má tiež svoj cyklus, ktorý blokovaný nie je, preto môžte pociťovať rozdiel. Všetko je to otázka hormónov.

  • Escapelle

    , Autor: Martina

    Dobrý deň
    Asi pred dvoma týždňami sme mali menšiu nehodu a použila som tabletku Escapelle, moja gynekologička mi hovorila pri preventivke že by som mala mat plodne dni asi v sobotu, a mali sme s priateľom pohlavný styk nad ranom v nedeľu okolo 6 hod a tabletku som použila v nedeľu večer po 18 hod. Chcela by som sa opýtať či pri ovulácii účinkuje tabletka napriek tomu že som mala ovulaciu, niekedy píšu že by som mala mat nejaké spinenie či to je z každej ženy individuálne, od použitia tabletky mám take tlaky vo vaječníkoch ale nič vážne žiadne príznaky vedľajšie len mam veľké prsia ako pred každou menstruaciu lebo akurát ju mam dostať podľa môjho diára a ďalšia vec má zaujíma či nebudem mat bližšie budúcnosti problém otehotniet keďže je to veľký nával hormónov a moc sa to neodporúča užívať
    Za každú radu ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, Escapelle účinkuje až do 72 hodín po nechránenom styku bez ohľadu na to, či prebehla alebo neprebehla ovulácia. Zasahuje na rôznych úrovniach a v konečnom dôsledku aj mení kvalitu sliznice čím významne redukuje možnosť implantácie. Najvyššia istota je do 24 hodín. Je však otázne, či Vám počas plodných dní k ovulácii skutočne aj dochádza. Ak aj napriek tomu máte obavy, urobte si cca 10 - 14 dní po pohlavnom styku tehotenský test. K špineniu nemusí dôjsť hneď, bolesti v oblasti vaječníkov a prsníkov sú za týchto okolností pomerne normálne. Escapelle obsahuje hormón levonorgestrel, ktorý vplyv na ďalšie tehotenstvo nemá. Pri akýchkoľvek nejasnostiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.