Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,100 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Ovulácia.

    , Autor: J. B. P.

    Dobrý deň.
    Dňa 13.7. som dostala menštruáciu a 15.7. som užila prvú tabletku HAK Belara, ktorú som prestala užívať 23.7. (z tych 9 dní som medzi nimi 2tab. neužila, preto začalo špinenie už asi 21.7.) z podozrenia na tehotenstvo, ktoré sa (aspoň zatiaľ) nepotvrdilo.
    Vzhľadom na cyklus malo prísť k ovulácií 27.7., avšak po vysadení HAK nastala menštuácia/ krvácanie z vysadenia. V prípade netehotnosti, mohla zostať ovulácia zachovaná pre to to obdobie, alebo sa uplne zastavila HAK/ menštruáciou?
    Najbližšiu ovuláciu by som mala očakávať podľa nového cyklu, t.j. od 23.7., v deň 6.8.? Alebo bude tento proces narušený užívaním HAK, aj keď bola užívaná len 9dní?
    Možné tehotenstvo nás natoľko zasiahlo, že by sme sa chceli o to pokúsiť, ak sa teraz tehotenstvo nepotvrdí.

    Po vysadení som teda hneď začala s užívaním Femibion 1. (To som plánovala aj začať budúci rok, kedy sme pôvodne chceli začať sa snažiť o dieťatko, s užívaním podobného doplnku pred týmto obdobím. )

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, začatím užívania a následným vysadením hormonálnej antikoncepcie sa Vám posunul celý cyklus. V prípade, že už neplánujete pokračovať v užívaní hormonálnej antikoncepcie, ale plánujete otehotnieť, môžete sa o to začať snažiť. Odporúčam pravidelný nechránený pohlavný styk, aspoň 2 - 3 krát týždenne. Femibion užívať môžete.

Podobné otázky

  • Čo to môže byť

    , Autor: Moni.K

    Dobry den prajem,
    prosim Vas, uzivam HA Maitalon rok a pol pravidelne. V pauze 7 dnovej som jedenkrat vracala kvoli migrene. Tento cyklus som novy blister zacala uzivat 19.2. o 10:00 a tak to islo kazdy den, akurat 22.2.som mala hnacku a tak som uzila po hodine dalsiu tabletu. Hnacka sa uz neopakovala. 26.2. som mala nechraneny pohlavny styk s ejakulatom do pochvy a od dalsieho dna som mala divne bolesti ako keby sa mi spustila ovulacia..trvalo to tak 3-4 dni.. potom to preslo a od 5.3. mam znovu take zvlastne bolesti v oblasti panvy, citim najma bolest bokov, je to take palenie dalo by sa povedat. Moze sa jednat o uhniezdovanie pripadne oplodneneho vajicka? Neviem si tieto bolesti vysvetlit, najma ked si nevybavujem vobec ziadnu chybu v uzivani. Uzivam este zelene potraviny - Chlorellu a jacnem s min. 5 hodinovym odstupom od HA. V lekarni mi povedali, ze to tak je v poriadku a pise sa to aj v letaku. Tam sa dokonca pise, ze staci len 1 hodina odstupu uzivania.
    Aky je vas nazor prosim? Moze ist o tehotenstvo?
    Vdaka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností si nemyslím, že ste tehotná. Tabletky hormonálnej antikoncepcie ste užívali pravidelne a aj v prípade hnačky ste včas a správne užili náhradnú tabletku. Príčin spomínaných bolestí môže byť viacero. Nemusí sa jednať o bolesti gynekologického pôvodu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tabletka po

    , Autor: A256

    Pán doktor prosím vás môžem sa ešte opýtať ohladom alkoholu keď som užila tabletku “po” včera prešlo cca 26h ci môže konzumovať alkohol ci to nejak ovplyvni účinok tabletky ? A ešte ak dobre rozumiem tabletka po účinkuje teda aj na plodne dni keď vajíčko je uvoľnene

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, alkohol konzumovať môžete, po dni to už nemá vplyv na účinok. Žena môže otehotnieť iba počas plodných dní, ktoré však môžu byť prakticky počas celého cyklu, záleží od toho, kedy prebehne ovulácia. Väčšinou to je na 14. - 16. deň cyklu, preto sú tieto dni označované ako plodné dni, ale v prípade, že je ovulácia posunutá na skoršie alebo neskoršie obdobie, sú plodné dni mimo tohto "štandardného" intervalu. Núdzová antikoncepcia sa užíva pri zlyhaní bariérovej antikoncepcii alebo pri nechránenom pohlavnom styku. Ako som už písal, núdzová antikoncepcia by mala účinkovať aj pred ovuláciou, teda uvoľnením vajíčka, zastavením uvoľnenia vajíčka, a v prípade, že už k ovulácii došlo, teda vajíčko bolo už uvoľnené, by mala zabrániť oplodneniu, teda spojeniu vajíčka a spermie. Aj keď účinok nie je 100%-ný, šanca je pomerne veľká. Teraz s tým už aj tak neviete urobiť nič. Odsledujte si to.

  • Zlynda

    , Autor: Katy17

    Dobrý deň. Užívam Zlyndu 38deň počas prvého blistru som nedostala menštruáciu ale naďalej užívam v rovnaký čas. Hlavne má zaujíma ak vysadím po 3mesiacoch antiku je možné rýchlejšie otehotnieť ? Počula som, že žena je vtedy viac nachylnejšia na otehotnenie. Strašne by som chcela dieťa zatiaľ sa nedarí preto som začala užívať antiku. Lekár poradil že potom to pôjde rýchlejšie.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania tejto jednozložkovej hormonálnej antikoncepcie sa nemusí dostaviť krvácanie vôbec. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená pred otehotnením. Hormonálna antikoncepcia funguje na princípe blokovania ovulácie, takže počas užívania hormonálnej antikoncepcie je u ženy blokovaná ovulácia. Po vysadení hormonálnej antikoncepcie dochádza k znovunaštartovaniu ovulačného cyklu, ovulačné cykly môžu byť kratšie, teda počas jedného menštruačného cyklu môžu prebehnúť aj dva ovulačné cykly a niekedy môže dôjsť aj k uvoľneniu viacerých vajíčok, preto je žena teoreticky náchylnejšia na otehotnenie. Pri snažení sa otehotnieť sa odporúča pravidelný nechránený pohlavný styk, aspoň 2 až 3 krát týždenne počas celého cyklu, okrem menštruácie. Ak sa Vám aj napriek tomu po vysadení antikoncepcie nepodarí otehotnieť, bude potrebné pátrať po príčine.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Lienka20

    Dobrý deň, mala by som ešte doplňujúcu otázku. Čo by sa stalo ak by som otehotnela počas užívania antikoncepcie? Viem, že je to málo pravdepodobné ale predsa - stať sa môže. A samozrejme neprišla by som na to keďže by som to nečakala, možno o 3-4 mesiace a to by už mohlo byť neskoro ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá, nakoľko je blokovaná ovulácia. Nemusíte sa obávať. Teoreticky, ak by došlo k otehotneniu a ubehlo by viac ako 12. týždňov tehotenstva, prerušenie tehotenstva by z legislatívnej stránky už nebolo možné.

  • Núdzová antikoncepcia

    , Autor: Mmmmm

    Dobrý deň p. doktor,
    Chcela by som sa Vás spýtať, stala sa mi taká vec. S priateľom sme mali dnes ráno pohl. styk s kondómom, ktorý praskol. Tým, že som mala menštruáciu naposledy 17.7. a mám 29-dňový cyklus, už mi s najväčšou pravdepodobnosťou prebehla ovulácia. Chcela som si zabezpečiť Postinor, avšak nikde v lekárni ho nemali a odporučili mi tabletku EllaOne. Zobrala som ju do 60 min od styku. Avšak teraz som zmätená, či som si radšej nemala zobrať Escapelle. Je podľa Vás možné, aby som otehotnela? Ďakujem vopred za odpoveď a prajem pekný deň.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na trhu je viacero preparátov emergentnej hormonálnej antikoncepcie. Včasným užitím emergentnej hormonálnej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva veľmi malá.