Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • triquilar

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den chcela by som sa spytat . Beriem antikoncepciu uz 6 rokov bez prestavky. Posledne 3 roky beriem triquilar nakolko s inych som mavala nevolnosti..... ale posledny pol rok sa mi posunul ciklus uz na den kedy si mam davat nove balenie. Casto ma bolieva hlava,zmeni nalad . Citala som ze najlepsie je si dat aspon 2,3 mesacnu prestavku od nej . Aky mate na to nazor?
    Vopred dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    je to veľmi individuálne a názory na prerušenie antikoncepcie sa líšia. Osobne si nemyslím, že by prerušenie na 2-3 mesiace malo zmysel (ak tak tak 6 mesiacov snáď), preto ak plánujete len takúto prestávku, môžete si myslím pokračovať v užívaní antikoncepcie ďalej. To, že máte menštruáciu až prakticky v deň užívania nového balenia je následok dlhodobého užívania.

Podobné otázky

  • antikoncepcia daylette

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať: užívam antikoncepciu triquilar , nakoľko sa prestala vyrábať , pán doktor mi zmenil antikoncepciu na daylette .Moja otázka znie , musím mat mesačnú prestávku keď chcem začať novu antikoncepciu ? Či ju môžem začať brat v tej prestávke keď mi začne menštruácia ? Ďakujem za odpoveď .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemusíte mať mesačnú prestávku. Nový preparát hormonálnej antikoncepcie môžete začať užívať najskôr v deň po užití poslednej tabletky predchádzajúceho preparátu, ale najneskôr v deň, ktorý nasleduje po sedemdňovej pauze predchádzajúcej hormonálnej antikoncepcie.

  • Triquilar

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,mám otázku. Používam antikoncepciu Triquilar a asi pred týždňom som omylom užila dve tabletky naraz. Nasledujúci deň som teda tabletku vynechala aby mi to sedelo tak ako má. Cca po týždni od tejto chyby to začalo.Už tri dni cítim bolesť ako pri menštruácii a od včera mám aj spinenie spojené so slabým krvácaním. Tabletky ale užívam ďalej. Viete mi prosím poradiť? Bolesti mám intenzívne. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepostupovali ste správne. Aj keď došlo k situácii, že ste užili dve tabletky naraz, na ďalší deň ste mali opäť užiť tabletku hormonálnej antikoncepcie, aj napriek tomu. že by sa Vám tým skrátil cyklus o jeden deň, ale účinok hormonálnej antikoncepcie by bol zachovaný. Podstatné je, či ste mali nechránený pohlavný styk posledný týždeň. Za predpokladu, že vynecháte tabletku hormonálnej antikoncepcie je nutné doplnkové užívanie prezervatívu týždeň od vynechania tabletky. Spomínané špinenie a bolesti môžu, ale aj nemusia súvisieť s vynechaním tabletky. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Predcasna menopauza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem,
    Pan doktor chem Vas poprosit o radu.Po tretom bezproblemovom porode v Mojich 39r.,som stratila menzes.Zacala tortura vysetreni,Branie hormonov Clostylbeghyt,Klimonorm,Linzeto..kazde dva mesiace zmena HAK..Natalya,Triquilar,Karhla,Yaz,Qlaira..atd...Ked som uzivala HAK moj menzes bol pravidelny,no problem je,ze som neustale priberala.pribrala som10 kg a som nestastna.Momentalne beriem Femoston 1mg raz denne,no citim sa nafuknuta a mavam migreny
    Prosim poradte,ktoru HAK?Dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pre každú ženu je vhodný iný preparát hormonálnej antikoncepcie. Nepoznám však bližšie okolnosti užívania hormonálnej antikoncepcie, preto sa neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak užívate hormonálnu antikoncepciu pre pravidelnosť cyklu, nie je to za každú cenu nevyhnutné, hlavne ak sa u Vás vyskytujú nežiadúce či vedľajšie účinky.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    2 mesiace užívam HAK Triquilar. Užívam pravidelne každý deň večer, ale nie vždy v istú hodinu. Včera som si dala 21.tabletku čiže poslednu a dnes mi začína 7dnova pauza, lenže včera som mala nechránený pohlavný styk ale ejakuoval mimo mna. Chcem sa opýtať, či ten styk je stále chránený aj počas 7dni pauzy a ak na 8.den nezačnem užívať ďalšie balenie HAK by sa nemohlo stať, že by nejaké spermie ešte zostali po tom styku vo mne a mohlo by dosť ku tehotenstvu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste chránená aj počas sedemdňovej pauzy. Ak ste mali pohlavný styk včera, účinnosť hormonálnej antikoncepcie je počas možnej životaschopnosti spermií zachovaná. Tehotenstva sa obávať nemusíte.

  • Magnerot a antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer. Chcem sa spytat ci uzivanie tabliet Magnerot znizuje ucinok antikoncepcie. Uzivam triquilar. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, magnéziové preparáty neovplyvňujú účinok hormonálnej antikoncepcie.